Άνδρος: Ένας "παράδεισος" 2 ώρες από τη Ραφήνα! (Φωτό - video)

Για τις ατελείωτες ομορφιές της Άνδρου μίλησε στο Real fm και το Δημήτρη Μάρκο ο Πρόεδρος του Κυκλαδικού Τουριστικού Δικτύου της Άνδρου "CTN Andros", ένα δίκτυο με 50 επιχειρήσεις τουρισμού που έχουν σκοπό να προωθήσουν το νησί στην Ελλάδα και τον κόσμο...

Στις Κυκλάδες, βρίσκεται ένα ελληνικό νησί που πραγματικά ξεχωρίζει. Ξεχωρίζει κυρίως λόγω της φύσης και της μορφολογίας του, η οποία δεν θυμίζει Κυκλάδες. Δεν βλέπεις συχνά ένα νησί που συνδυάζει ξερό κυκλαδίτικο τοπίο και άφθονα νερά. Πλούσια βλάστηση και σπάνια πανίδα. Μουσεία, δρώμενα και νεοκλασική αρχιτεκτονική. Αμέτρητες παραλίες και επιβλητικούς ορεινούς όγκους. Αυτές οι γεωγραφικές και μορφολογικές αντιθέσεις το καθιστούν πραγματικά ξεχωριστό. Το νησί αυτό είναι η Άνδρος.

Η Άνδρος συνδέεται με το λιμάνι της Ραφήνας, σε απόσταση 36 ναυτικών μιλίων και 2 ώρων με συμβατικό πλοίο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου. Με έκταση 380 τ.χλμ και ακτογραμμή 176 χλμ, το βορειότερο νησί στις Κυκλάδες είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στο νησιωτικό σύμπλεγμα.

Οι Κυκλάδες της Αυθεντικότητας και της Παράδοσης

Αρχιτεκτονική

Οι Κυκλάδες της Αυθεντικότητας και της Παράδοσης

Νεοκλασικά κτίσματα, ενετικά πυργόσπιτα, πετρόχτιστα σπίτια συνυπάρχουν με τα αιγαιοπελαγίτικα σε ένα ξεχωριστό ελληνικό νησί στις Κυκλάδες. Αγροτικά σπίτια, πύργοι και αρχοντικά καπετανέων. Κτίσματα όπως τα κονάκια, οι κρήνες, οι νερόμυλοι και οι περιστεριώνες διακοσμημένοι με τα τριγωνικά σχήματα. Η μια πέτρα πάνω στην άλλη με τη μαστοριά του ντόπιου τεχνίτη οι ξερολιθιές χωρίζουν τα χωράφια στις πλαγιές των βουνών και ταυτόχρονα συγκρατούν το χώμα (αιμασιές). Στο νησί υπάρχουν αρκετά πέτρινα γεφύρια, κατασκευασμένα με σχιστόλιθο, αποτελούσαν μέρος του παλιού συγκοινωνιακού δικτύου.

Γαστρονομία

Η Άνδρος παράγει καλό λάδι, κρασί, ρακί και αρκετά νόστιμα τυριά. Τυροκομεία τυποποιούν μεταξύ άλλων το Μαλαχτό, την Αρμεξιά ή Πετρωτή και το Βολάκι. Τοπικά εδέσματα είναι η Φουρτάλια, ομελέτα με πατάτες, δυόσμο, ανδριώτικα λουκάνικα και γλίνα. Ο Λαμπριάτης, ένα από τα ποιο πλούσια και ευωδιαστά πασχαλινά εδέσματα στις Κυκλάδες με το κατσικάκι να γεμίζεται με τυριά, αυγά, ρύζι,  δυόσμο. Οι καρποί των εσπεριδοειδών γίνονται γλυκά του κουταλιού, τα σύκα παστελαριές. Τα αμύγδαλα αμυγδαλωτά με ανθόνερο, πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη. Τα γλυκά της Άνδρου είναι ονομαστά σε όλες τις Κυκλάδες. Νουγκατίνες, καλτσούνια, παστιτσάκια, παστέλι και η σουμάδα, δροσιστικό ποτό από πικραμύγδαλο, σερβίρεται συνήθως στους γάμους.

Share |