Νέα σενάρια για πρόωρες και συγκυβέρνηση

Σενάρια συγκυβέρνησης και πρόωρων εκλογών επανέρχονται στο προσκήνιο και μάλιστα από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, λόγω προφανώς των αδιεξόδων από την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και της ρευστότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρώτος τη τάξει υπουργός Δημήτρης Ρέππας, μάλιστα, με συνέντευξή του στη «Realnews» αφήνει παράθυρο σε συγκυβέρνηση χωρίς να στηθούν πρόωρες κάλπες. «Γιατί αυτή η αναγκαστική κυβέρνηση συνεργασίας είναι καλύτερη από μια συνεργασία που προκύπτει εκουσίως ως πολιτική επιλογή, πράγμα που δεν προαπαιτεί εκλογές;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά.

Υπέρ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας είτε γίνουν εκλογές είτε όχι τάχθηκε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», αλλά και ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Σαλαγιάννης μιλώντας στον Real fm 97,8, τάχτηκε υπέρ μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, χωρίς να αποκλείει και τις εκλογές, για τις οποίες δήλωσε ότι μπορεί να μην είναι επιθυμητές αλλά μπορεί να καταστούν αναγκαίες μπροστά σε ενδεχόμενα αδιέξοδα.

Και ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, όμως δεν αποκλείει κυβερνητική συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μετά από εκλογές. «Η εθνική συνεννόηση είναι πάντοτε επιτακτική ανάγκη. Γιατί μπορέσαμε και συνεννοηθήκαμε το 1974 και δεν μπορούμε τώρα;» αναρωτήθηκε με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Οι παραπάνω δηλώσεις μάλιστα έρχονται μια εβδομάδα μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη «Realnews» και μία ημέρα μετά τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στον «Κόσμο του Επενδυτή», με τις οποίες οι δυο πολιτικοί αρχηγοί τάχτηκαν κατά της συγκυβέρνησης. «Η ριζική αλλαγή της Ελλάδας δεν μπορεί να περιμένει, ούτε και θα γίνει με συμβιβασμούς» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι αν η κυβέρνηση καταρρεύσει, η πρώτη του επιλογή είναι να ζητήσει εκλογές, καθώς πιστεύει σε ισχυρή εντολή και καθαρές λύσεις.

Είναι σαφές ότι στα δυο μεγάλα κόμματα υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και του μεγάλου συνασπισμού ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας, ενώ υπέρ των κυβερνήσεων εθνικής ενότητας τάσσονται και ο ΛΑ.Ο.Σ. και η Δημοκρατική Συμμαχία. Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, υπενθυμίζει στο real.gr τις προτάσεις του για κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ την πρότασή της για κυβέρνηση εθνικής ενότητας επανέφερε χτες και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Αντίθετη η Αριστερά

Κατηγορηματικά αντίθετοι στις κυβερνήσεις συνεργασίας είναι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Φώτης Κουβέλης επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τις συμμαχικές κυβερνήσεις. Στην Αριστερά, μάλιστα, εκτιμούν ότι «θα κάνουν πάρτι» αν υπάρξει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, καθώς θα μείνει όπως πιστεύουν ανοιχτός όλος ο χώρος της αντιπολίτευσης.

«Οι δηλώσεις στελεχών των δύο μεγάλων κομμάτων υπέρ της συναίνεσης αποκαλύπτουν, αφενός τον τρόμο που διακατέχει τις δυνάμεις του δικομματισμού μπροστά στη συρρίκνωση της επιρροής τους και τη κοινωνική δυσαρέσκεια απέναντί τους και αφετέρου την επί της ουσίας συμφωνία τους στη λογική του μνημονίου. Ο λαός μας δεν θα συναινέσει στην κοινωνική ισοπέδωση, στην έκρηξη της ανεργίας και τον εργασιακό μεσαίωνα, που προωθούν για την πλειοψηφία της κοινωνίας», τονίζεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τη συναίνεση.

Ο Δ. Παπαδημούλης

Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε χθες στο real.gr:

«Η κυβέρνηση έχει μείνει από καύσιμα, μειώνεται διαρκώς το λαϊκό της έρεισμα και η εσωτερική της συνοχή. Έχει διαλυθεί η αυτοπεποίθησή της και γι’ αυτό σήμερα κιόλας ο κ. Ρέππας σε συνέντευξη του στην Realnews “κλείνει το μάτι” σε σύμπραξη κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ χωρίς εκλογές, ο δε κ. Λοβέρδος μέχρι χθες πολέμιος των εκλογών, στο “Πρώτο Θέμα” αφήνει ανοιχτό το σενάριο πρόωρων εκλογών προκειμένου μέσα απ’ αυτές να προκύψει η σύμπραξη των δυο κομμάτων. Είναι βέβαιο ότι κάτι “ψήνεται”. Η σύμπραξη των κομμάτων στο νομοσχέδιο της Παιδείας δεν είναι ευκαιριακή, υπάρχει βάθος.

Ωστόσο πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το άθροισμα δύο αποτυχιών, δεν μπορεί να μας δώσει μια επιτυχία. Αν δε, θέλουν να συμπράξουν για να σώσουν την χώρα, όπως ισχυρίζονται, σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από το 2009, τότε οφείλουν να καταθέσουν αυτό το πολιτικό πρόγραμμα κι αυτή την πολιτική βούληση στον ελληνικό λαό κι αν προκύψει σύμπραξη να γίνει μέσα από εκλογές. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί αλλοίωση της λαϊκής ετυμηγορίας.
Παρότι μια βδομάδα πριν ο Πρωθυπουργός δήλωνε ο λαός θέλει αλλαγές κι όχι εκλογές, είναι πιθανό αυτές να προκύψουν ως ανάγκη λόγω της κραυγαλέας αποτυχίας και της ταχείας φθοράς. Βασικά από την συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος όχι μόνο της χώρας αλλά και της ίδιας της προοπτικής του κυβερνώντος κόμματος».

Συζητούνται και ημερομηνίες

Από τη στιγμή που δεν προκύπτει ότι θα φτάσει στη Βουλή για ψήφιση νέα δανειακή συμφωνία, η πλέον «ύποπτη» περίοδος ώστε να ληφθούν αποφάσεις για πρόωρες κάλπες, είναι τα μέσα Οκτωβρίου. Τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τα πραγματικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2012. Με το έλλειμμα μετά τα νέα στοιχεία για την ύφεση να εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει και στο 9%, αντί του 7,6% που προβλέπεται, και εφόσον πάντα εφαρμοστεί πιστά και αποτελεσματικά το Μεσοπρόθεσμο, το οικονομικό επιτελείο θα χρειαστεί να λάβει νέα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα. Για να συμφωνήσουν, δηλαδή, οι εταίροι σε αναθεώρηση των στοιχείων, μέσω των διαπραγματεύσεων που θα κάνουν τόσο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θα θέσουν όρους για μεγάλη περικοπή δαπανών, με στελέχη του οικονομικού επιτελείου να υποψιάζονται ότι θα ζητηθεί μεγάλος αριθμός απολύσεων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Προκειμένου, συνεπώς, να προληφθούν τα χειρότερα, αλλά και προκειμένου τα κόμματα και κυρίως η ΝΔ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, πολλά στελέχη εκτιμούν πως δύσκολα η κυβέρνηση θα αποφύγει τις κάλπες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, άλλωστε, πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς σε καμία περίπτωση να δημιουργεί πρόβλημα στον πρωθυπουργό. Ο Γιώργος Παπανδρέου, άλλωστε, το τελευταίο διάστημα, έχει παραχωρήσει πλέον στον Ε. Βενιζέλο την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, με τον ίδιο να πιέζει τους υπουργούς στην υλοποίηση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, εξακολουθεί να διαμηνύει πως ο Γ. Παπανδρέου ούτε καν συζητά το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης, στελέχη όμως του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος παραδέχονται πως πρόωρες εκλογές ενδέχεται να πραγματοποιηθούν για δυο λόγους:
Πρώτον, να υπάρξει «απευκταία» εξέλιξη σε κάποιες από τις συγκρούσεις που αναμένονται μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών. Στις δυο τελευταίες και πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις πριν το καλοκαίρι, πάντως, από θαύμα αποφεύχθηκε η ύπαρξη θύματος, αφού η αστυνομική βία υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις ανεξέλεγκτη, ενώ και ορισμένοι από τους οργανωτές των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τις επανειλημμένες καταγγελίες της κυβέρνησης, επιζητούν νεκρό.

Δεύτερον, αν υπάρξει καταψήφιση ισχυρού νομοσχεδίου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία με το «καλημέρα» παρουσιάζει μεγάλη νευρικότητα. Μόνο την περασμένη Πέμπτη, 28 βουλευτές της πλειοψηφίας κατέθεσαν ερώτηση για τις πελατειακές σχέσεις μέσω των ΜΚΟ, άλλοι συνάδελφοί τους (μεταξύ αυτών ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και ο πρώην υπουργός αρμόδιος για τα ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης) επιτέθηκαν στον υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο για τη συγχώνευση στην ΕΡΤ, ενώ καταψηφίστηκε για μια ακόμη φορά η πρόταση για Προανακριτική για τη Siemens.
 

real.gr

Share |