Νέα μέτρα και περικοπές ύψους 23 δισ. ευρώ

Νέα επώδυνα μέτρα για την άντληση εσόδων ύψους 9 δισ. ευρώ και νέες περικοπές δαπανών ύψους 14 δισ. ευρώ αναμένεται να ανακοινώσει το αργότερο μέχρι την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2015. Το νέο πακέτο μέτρων για το τριετές πρόγραμμα 2012-2015 πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στις 16 Μαΐου και θα ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παρότι το έχει διαψεύσει πολλές φορές, εκτιμάται ότι θα προχωρήσει στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα βρίσκονται στον φορολογικό συντελεστή του 13% για είδη καθημερινής χρήσης όπως τα τρόφιμα. Αναμένεται, επίσης, η άμεση επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά, ενώ εξετάζεται και η αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ που ισχύει στη νησιωτική χώρα.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ζητούν οι ελεγκτές, επιβάλλει τον σχεδιασμό των μέτρων από τώρα, ο οποίος και προβλέπει τα εξής:

-Εξοικονόμηση από τις ΔΕΚΟ 2,4 έως 3,6 δισ. ευρώ σε ορίζοντα χρόνου τριετίας, που θα επιτευχθεί με ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους, ο οποίος θα προβλέπει εκ των προτέρων στόχους εσόδων, μείωση επενδύσεων, μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 20% και αύξηση του ορίου προσλήψεων από το 1:5 στο 1:10.

-Κατάργηση και συγχώνευση των ανενεργών ή αλληλοεπικαλυπτόμενων σε αρμοδιότητες οργανισμών, με στόχο την εξοικονόμηση 1,9 δισ. ευρώ.

-Στο φορολογικό σύστημα σχεδιάζεται εξοικονόμηση έως 4,6 δισ. ευρώ μέσω της μείωσης των συντελεστών αποσβέσεων και της κατάργησης φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις.

-Στη Δημόσια Διοίκηση, ο στόχος που έχει τεθεί είναι η εξοικονόμηση έως 2,3 δισ. ευρώ από την εσωτερική «συρρίκνωση» των οργανισμών δημοσίων φορέων, με κατάργηση διευθύνσεων και γενικών διευθύνσεων.

-Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, με στόχο την εξοικονόμηση για την τριετία ύψους 4,7 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται εισοδηματικά κριτήρια για τα πολυτεκνικά επιδόματα και τα επιδόματα ανεργίας, κατάργηση διπλών επιδομάτων (π.χ. πρόνοιας και αναπηρικό μαζί).

-Στο μισθολόγιο του Δημοσίου η εξοικονόμηση αναμένεται να φτάσει τα 4,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015, με την αύξηση του λόγου αποχωρήσεων - προσλήψεων από το 1:5 στο 1:7, την αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο από τις 7 στις 8 ώρες ημερησίως, τη μείωση των υψηλών επιδομάτων και των αμοιβών ειδικών μισθολογίων και τη μείωση των κλιμακίων εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων.

-Επίσης, εξετάζεται η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 2,4 δισ. ευρώ έως και το 2014.

-Στην υγεία προβλέπεται μείωση των δαπανών κατά 2,4 δισ. ευρώ, μέσω της συγχώνευσης νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων και την καθολική λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγών. 

Επίσης, αν και εξαιρέθηκε αρχικά, μάλλον δεν γλιτώνει και το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με ένα συνολικό ποσό περικοπών για την τριετία ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

real.gr

Share |