ΝΔ: «Κίνηση πανικού η διακαναλική συνέντευξη Παπανδρέου»

"Κίνηση πανικού" χαρακτηρίζει η Ρηγίλλης τη διακαναλική συνέντευξη που θα δώσει το βράδυ ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου και επιφυλάσσεται για τη δική της απάντηση.

Η Ν.Δ. θεωρεί ότι πέτυχε να βάλει την ατζέντα των εκλογών με το να τις πολιτικοποιήσει και θα ζητήσει από τους πολίτες να στείλουν αντι-μνημονιακό μήνυμα.

Εκτιμά ότι ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να θέσει με πιο επιτακτικό τρόπο το δικό του βασικό δίλημμα. Σε μια προσπάθεια να τον προλάβει, ο κ. Σαμαράς έχει ήδη πει ότι «είναι ψεύτικο το δίλημμα “μνημόνιο ή πτώχευση”». Επίσης δηλώνει ότι «συνιστά εκβιασμό η απειλή των εκλογών».

Η Ρηγίλλης εκτιμά ότι ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να πολώσει τα πράγματα και θα αφήσει σαν άρρητη απειλή το ενδεχόμενο των εκλογών προκειμένου να συσπειρώσει όσο είναι δυνατόν το κομματικό κοινό του ΠΑΣΟΚ. Από τη Ν.Δ. δεν έχουν καταλήξει ακόμη πως θα αντιμετωπίσουν τη νέα τακτική του κ. Παπανδρέου.

Κατ’ αρχάς θα υπάρξει απάντηση από τον εκπρόσωπο του κόμματος κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Στο ηγετικό επιτελείο εξετάζουν αν θα πρέπει να παραχωρήσει και ο κ. Σαμαράς αντίστοιχη διακαναλική συνέντευξη. Η άποψη που προς το παρόν επικρατεί είναι ότι η Ν.Δ. πάει καλά και δεν διακατέχεται από πανικό, άρα δεν έχει λόγο να μιμηθεί τον κ. Παπανδρέου. Ο κ. Σαμαράς έχει τη δυνατότητα να δώσει συνέντευξη σε κανάλια ή εφημερίδες και να δώσει τις δικές του απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούν ότι υπάρχει χρόνος. Θα περιμένουν να δουν τον απόηχο και το αποτέλεσμα της συνέντευξης Παπανδρέου και θα αποφασίσουν τις δικές τους επικοινωνιακές κινήσεις.

Μέχρι τώρα ο κ. Σαμαράς έχει πάρει επάνω του την εκλογική μάχη, αφού άλλωστε ο κομματικό μηχανισμός δεν κινητοποιείται και από τους βουλευτές λίγοι είναι εκείνοι που ανταποκρίνονται στην πανστρατιά που κήρυξε η ηγεσία.

Κρίσιμες περιφέρειες η Αττική και η Πελοπόννησος

Πάντως, στο ηγετικό επιτελείο όσο πλησιάζει η Κυριακή των εκλογών ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών τους. Λένε ότι έχουν αυξημένες ελπίδες για πέντε περιφέρειες και δεν αποκλείουν, αν τα πράγματα συνεχιστούν με θετικό τρόπο, να «χτυπήσουν» μέχρι και οκτώ περιφέρειες.

Τη μεγαλύτερη βεβαιότητα εκφράζουν για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με υποψήφιο τον κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη. Εκτιμούν επίσης ότι θα κερδίσουν και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τον νομάρχη Κοζάνης κ. Γιώργο Δακή.

Τρίτη περιφέρεια που βάζουν στον λογαριασμό τους είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με τον κ. Παναγιώτη Βογιατζή, νυν νομάρχη Λέσβου. Αισιοδοξία εκφράζουν και για την Περιφέρεια Θεσσαλίας με τον κ. Κώστα Αγοραστό. Ποντάρουν, αν και δεν το λένε δημοσίως, ότι στη συγκεκριμένη περιφέρεια στον δεύτερο γύρο θα αθροίσουν και τις ψήφους του ΚΚΕ.

Από εκεί και πέρα, η Ν.Δ. ευελπιστεί ότι θα πάρει μία από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου με τον νυν νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκο, Κεντρικής Ελλάδας με τον κ. Αθανάσιο Χειμάρα και Ηπείρου με τον κ. Αλέκο Καχριμάνη.

Για τις πολιτικές εντυπώσεις θα είναι καθοριστική η μάχη της Πελοποννήσου όπου ο κομματικός μηχανισμός «παίζει τα ρέστα του». Ο κ. Σαμαράς πραγματοποίησε για δεύτερη φορά περιοδεία χθες και σήμερα στη Μεσσηνία. Οπως αναγνωρίζουν, θα είναι πλήγμα να χαθεί η περιφέρεια όπου η Δεξιά έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά. Λένε όμως ότι αν και ο κ. Δράκος περιμένει σχεδόν τα πάντα από την κινητοποίηση του κόμματος, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κλίμα έχει αλλάξει σε σχέση με το ξεκίνημα και ότι πλέον προηγείται.

Σημαντική για τις πολιτικές εντυπώσεις είναι η αναμέτρηση στην Περιφέρεια Αττικής. Η Ν.Δ. παραδοσιακά δεν έχει μεγάλη δύναμη στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος εδώ είναι να περάσει ο κ. Βασίλης Κικίλιας στον δεύτερο γύρο. Η προσπάθεια γίνεται δύσκολη λόγω της υποψηφιότητας του κ. Γιάννη Δημαρά, ο οποίος επίσης κερδίζει αντίμνημονιακές ψήφους. Η πολυπληθής Περιφέρεια Αττικής θα προσδιορίσει σε σημαντικό βαθμό και το πανελλαδικό ποσοστό που θα πάρει το κόμμα. Ο πήχης μπαίνει σε σχέση με το 33% που απέσπασε πέρυσι η Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές.

Μια μάχη με ιδιαίτερη σημασία, λόγω των ενδοπαραταξιακών ισορροπιών, είναι αυτή στην Περιφέρεια Κρήτης. Στόχος εδώ είναι να έρθει δεύτερος πίσω από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και να ξεπεράσει τον εκλεκτό της οικογένειας Μητσοτάκη κ. Δημήτρη Γιαννουλάκη.
protothema.gr

Share |