Λιχουδιές και μυστικά για παιδιά που δεν τρώνε!

Οι εκδόσεις Stergiou παρουσίασαν στις 23 Μαρτίου 2018 την ελληνική έκδοση του βιβλίου Λιχουδιές και Μυστικά για Παιδιά που δεν Τρώνε. Συγγραφείς, η διεθνούς φήμης και βραβευμένη σεφ Ρένα της Φτελιάς, ο καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλος Σακκάς και ο παιδίατρος Γιώργος Μουστάκας.

Ομιλητές, οι συγγραφείς και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου. Το βιβλίο απαντά στην ερώτηση "γιατί δεν τρώει το παιδί", αναλύει τις πιθανές ψυχολογικές και παθολογικές αιτίες, ενώ δίνει συμβουλές, λύσεις και λαχταριστές συνταγές για παιδιά με στόχο να αγαπήσουν και να μάθουν να αντλούν ευχαρίστηση από το φαγητό. Για το σκοπό αυτό, τρεις καταξιωμένοι επαγγελματίες ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να βοηθήσουν κάθε σπίτι που αντιμετωπίζει αυτό το θέμα. Η γνωστή σεφ Ρένα της Φτελιάς, μητέρα και γιαγιά, μοιράζεται με τους αναγνώστες συνταγές που ξετρελαίνουν και τα πιο δύσκολα παιδιά. Οι συνταγές δεν αποτελούν οδηγό υγιεινής διατροφής για παιδιά, αλλά δημιουργήθηκαν και επιμελήθηκαν με στόχο να ξυπνήσουν το αντανακλαστικό της όρεξης και της επιβράβευσης από την ευχαρίστηση του φαγητού. Σημασία δόθηκε στις γεύσεις, τις οσμές, τις υφές, τα χρώματα, τα σχήματα, τα υλικά και τον τρόπο μαγειρέματος.

Ο καθηγητής ψυχιατρικής Παύλος Σακκάς αναλύει διεξοδικά πώς το οικογενειακό τραπέζι μπορεί να εξελιχθεί σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του παιδιού και του γονέα και πώς αυτό μπορεί να

εξουδετερωθεί. Επισημαίνει, επίσης, τον κίνδυνο της ψυχογενούς ανορεξίας, η οποία δυστυχώς μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο. Ο παιδίατρος Γιώργος Μουστάκας παρέχει έγκυρη πληροφόρηση για τη σωστή διατροφή του παιδιού και αποκαθιστά την υπόληψη παρεξηγημένων γευστικών τροφών (βούτυρο, σοκολάτα, αλάτι, κλπ). "Σπάει" τους μύθους περί "καλών" και "κακών" τροφών και υπογραμμίζει την έννοια του μέτρου, της ψυχραιμίας των γονιών, του ήρεμου οικογενειακού περιβάλλοντος, της αγάπης και της στοργής. Το βιβλίο περιέχει ακόμα οδηγίες που φάνηκαν χρήσιμες στην πράξη, χρηστικές συμβουλές βασισμένες στη διεθνή βιβλιογραφία και, τέλος, προσωπικές αφηγήσεις από ενήλικες που υπήρξαν ή είχαν "κακόφαγα" παιδιά και το ξεπέρασαν.

Το βιβλίο είναι δομημένο σε πέντε ενότητες: Στην πρώτη, οι ειδικοί αναλύουν και εξηγούν το θέμα δίνοντας συμβουλές. Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει συνταγές της Ρένας της Φτελιάς για "δύσκολα" παιδιά στη λογική που εξηγούν οι ειδικοί. Στην τρίτη ενότητα φιλοξενείται μία προσωπική μαρτυρία, την οποία στη συνέχεια αναλύει ο ψυχίατρος Παύλος Σακκάς. Η τέταρτη ενότητα παρουσιάζει πιάτα και τεχνικές γονέων που δοκιμάστηκαν στην πράξη, αλλά και οι αντιδράσεις των παιδιών. Στην πέμπτη ενότητα περιλαμβάνεται πρακτικός οδηγός με συμβουλές που συνοψίζει τη γνώση, την εμπειρία των ειδικών και των γονέων. Τέλος, το βιβλίο παρέχει ενδεικτική αλλά χρήσιμη και έγκυρη διεθνή βιβλιογραφία, την οποία μπορούν να συμβουλευτούν οι γονείς.

Share |