Λεύκανση δοντιών και αισθητική οδοντιατρική

Καθώς το χρώμα των δοντιών και η γενικότερη καλή όψη τους παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κάθε ανθρώπου, ο οδοντίατρος σήμερα πρέπει να παρέχει όλες τις τεχνικές αισθητικών αποκαταστάσεων.

Αναφορικά με την δυσχρωμία, η πλέον συντηρητική τεχνική είναι αυτή της λεύκανσης των δοντιών. Με την λεύκανση επιτυγχάνουμε την εξάλειψη των δυσχρωμιών που οφείλονται στην ηλικία, στην τεριδόνα, στην λήψη αντιβιοτικών σε νεαρή ηλικία, στην λήψη φαρμάκων γενικότερα, σε νέκρωση δοντιών, στην έλλειψη βιταμινών κατά την περίοδο διάπλασης, στο κάπνισμα, κλπ.

Καθώς το αποτέλεσμα της λεύκανσης εξαρτάται από την γεννεσιουργό αιτία της δυσχρωμίας και η επιθυμία των ασθενών πολλές φορές είναι η απόκτηση ακόμη λευκότερων δοντιών, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές τεχνικές για ένα τελειότερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Μια από τις τεχνικές αυτές είναι οι όψεις από συνθετική ρητίνη (το υλικό που χρησιμοποιείται για τα σφραγίσματα) ή από πορσελάνη, οι οποίες μπορούν από μόνες τους ή σε συνδιασμό με την λεύκανση να δώσουν ένα τέλειο αποτέλεσμα. Με τις όψεις αντιμετωπίζονται και άλλα αισθητικά προβλήματα, όπως τα κενά διαστήματα μεταξύ των δοντιών, τα κατάγματα, το ανώμαλο σχήμα των δοντιών, οι φθαρμένες επιφάνειες, κλπ. Επίσης υπάρχει και η λύση των ολοκεραμικών (όλο πορσελάνη) στεφανών, σε περίπτωση που οι περισσότερο συντηρητικές τεχνικές που αναφέρθηκαν παραπάνω, δεν θεωρηθούν από τον οδοντίατρο ως οι πλέον ενδεδειγμένες για να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, η σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική έχει την δυνατότητα να δώσει λύσεις στα περισσότερα αισθητικά προβλήματα των δοντιών, που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς σήμερα.

 

Ελένη Νοδάρου
Οδοντίατρος
MMs in Restorative Dentistry

Share |