Ξέρεις πόσο σημαντικό είναι το ψωμί στη δίαιτά σου;

Εσείς πώς απολαμβάνετε το ψωμί; Με προζύμι- να θυμίζει χωριό, πολύσπορο ή πλούσιο σε φυτικές ίνες; Το σίγουρο είναι ότι μπορείτε να συνεχίσετε να το απολαμβάνετε ακόμη και αν κάνετε δίαιτα γιατί το ψωμί θρέφει το σώμα σας και τροφοδοτεί τις καύσεις σας! Στη Μεσογειακή Πυραμίδα θα βρείτε το ψωμί στη βάση της, αφού βασικός είναι ο ρόλος του στην καθημερινή μας διατροφή.

Ποιο ψωμί να επιλέξω;

Έχει σημασία να δίνουμε προσοχή στα συστατικά και διατροφικά στοιχεία του ψωμιού που επιλέγουμε ώστε να μεγιστοποιούμε τα οφέλη για τον οργανισμό μας. To ψωμί σε φέτες με δίκοκκο σιτάρι αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή, λόγω του ιδιαίτερου αλεύρου που περιέχει, το οποίο αποτελεί ένα διατροφικό θησαυρό. Συγκεκριμένα, ένα ψωμί σε φέτες ολικής άλεσης με δίκοκκο σιτάρι προσφέρει πολλά οφέλη για τον οργανισμό:

  1. Περιέχει υδατάνθρακες ως πηγή ενέργειας. Αν σκεφτείτε ότι από την ενέργεια που σας δίνει η διατροφή σας σε ένα 24ωρο, το 50% πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες, το ψωμί δεν είναι άδικα στα καθημερινά τρόφιμα της Μεσογειακής Διατροφής. Να θυμάστε ότι δίνει ενέργεια στο σώμα και τροφή στο μυαλό για πνευματική διαύγεια.
  2. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Σε μόλις μια φέτα ψωμί με δίκοκκο σιτάρι ολικής άλεσης μπορείς να βρεις 2 με 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι πολύ ευεργετικές για την υγεία μας και τα οφέλη τους είναι πολλαπλά, όπως η ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ο κορεσμός αλλά και τα οφέλη στην υγεία της καρδιάς.
  3. Είναι πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Είναι πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών όπως η θειαμίνη και μετάλλων όπως ο φώσφορος, ο χαλκός και το μαγνήσιο. Σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην αύξηση της μυϊκής μάζας, ενώ μαζί με το φώσφορο διατηρούν τη φυσιολογική κατάσταση των οστών. Ο χαλκός συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μεταφορά του σιδήρου στον οργανισμό ενώ το μαγνήσιο βοηθάει στη μείωση της κόπωσης και η θειαμίνη στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς.

Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν να αγοράσουν ψωμί σε φέτες όταν κάνουν δίαιτα. Οι φέτες, σας βοηθούν να τηρήσετε τη μερίδα, που είναι το Α και το Ω σε ένα πρόγραμμα διατροφής. Η πρωτεΐνη που περιέχει το ψωμί, εκτός από τους υδατάνθρακες, είναι το όπλο σας για να μην πεινάτε, το ίδιο και το ψωμί πλούσιο σε φυτικές ίνες. Ένα ψωμί σε φέτες με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι αυξάνει τα διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό σας. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι, οι υδατάνθρακες είναι η πηγή ενέργειας για τις καύσεις και συνεπώς είναι απαραίτητο να το καταναλώνετε, όπως σας έχει υποδείξει ο διαιτολόγος σας, για να κρατάτε το μεταβολισμό σας ενεργό.

Πώς να το καταναλώσετε;

Υπάρχουν ψωμιά σε φέτες που διατηρούνται μαλακά και αφράτα ακόμα και εκτός ψυγείου χάρις στα ιδιαίτερα συστατικά τους (π.χ. αλεύρι φάβας, ξύδι), μπορεί όμως ένα ελαφρύ φρυγάνισμα να ικανοποιήσει παραπάνω τον ουρανίσκο σας. Επιλέξτε το:

  • Το πρωί με την ομελέτα σας ή αλειμμένο με λίγο ταχίνι και μέλι.
  • Το μεσημέρι δίπλα από το ψητό και τη σαλάτα σας και αντί της πατάτας, του ρυζιού ή των ζυμαρικών.
  • Το απόγευμα σε φρυγανισμένες μπουκιές μέσα στη σαλάτα σας ή για το λαχταριστό τόστ σας.

Πηγή: mednutrition.gr

Share |