Κρίσιμο τεστ για το ευρωπαϊκό χρέος

Κρίσιμο τεστ για την αντοχή του ευρώ και των υπερχρεωμένων χωρών θα αποτελέσουν οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων τις επόμενες ημέρες. Πολλές κυβερνήσεις θα προχωρήσουν σε έκδοση κρατικών τίτλων στο πλαίσιο της υλοποίησης των δανειακών τους προγραμμάτων, με τους αναλυτές να εκφράζουν φόβους σχετικά με το ενδεχόμενο η κατάσταση να ξεφύγει εκ νέου και μία νέα πιστωτική κρίση να κάνει και πάλι την εμφάνισή της. Ηδη στη χώρα μας τα spreads του δεκαετούς ομολόγου έχουν κινηθεί ανοδικά ξεπερνώντας τις 970 μονάδες βάσης από 650 που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο.

Η Γερμανία και η Γαλλία είναι οι πρώτες που θα εκδώσουν τίτλους την ερχόμενη Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα, ενώ η Πορτογαλία- που θεωρείται ως η επόμενη χώρα με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕπραγματοποιεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων την Τετάρτη. Οπως εκτιμάται, εφέτος θα εκδοθούν κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης συνολικού ύψους 850 δισ ευρώ, με το 10% περίπου να εκδίδεται τον Ιανουάριο.

Εάν οι πρώτες εκδόσεις ομολόγων του 2011 πραγματοποιηθούν σχετικά εύκολα, θα δημιουργήσουν ένα σχετικά καλό κλίμα για το υπόλοιπο της χρονιάς, εκτιμούν ορισμένοι διαχειριστές. Εάν οι αποδόσεις των εκδόσεων εκτιναχθούν, τότε και άλλες χώρες πιθανόν να μπουν στη διαδικασία να ζητήσουν βοήθεια απ΄ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας με πρώτη υποψήφια χώρα την Πορτογαλία, το κόστος δανεισμού της οποίας εκτινάχθηκε στο 6,682% στο τέλος του 2010 από 4,065% στο τέλος του 2009. Το ίδιο διάστημα η απόδοση των αντίστοιχων 10ετών γερμανικών ομολόγων, που αποτελούν και βάση σύγκρισης στην Ευρώπη, υποχώρησαν στο 2,958% από 3,381%.

Η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων ομολόγων για τη νέα χρονιά θα είναι θετική για τις βασικές χώρες, ενώ η περιφέρεια είναι πιθανόν να υποαποδώσει, εκτίμησαν κάποιοι αναλυτές, την ώρα που το spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου σημείωνε άνοδο στις 970 μονάδες βάσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού.

Καθώς τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης δεν έχουν εξαλειφθεί, η αναδιάρθρωση του χρέους εξακολουθεί να θεωρείται μία πιθανή λύση για ορισμένες από αυτές, υποστηρίζει η ΙΝG, θεωρώντας ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν ακόμη πλήρως ενσωματωθεί στα ασφάλιστρα κινδύνου ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Share |