Κρίσιμα ραντεβού με Τρόικα για αγορές, συντάξεις και ελλείμματα

Τις αντοχές της ελληνικής Οικονομίας (και Κοινωνίας) δοκιμάζει να μετρήσουν σήμερα οι ελεγκτές της Τρόικας. Πέρα από τις οργανωμένες εφόδους σε υπουργεία, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία, οι ελεγκτές της χώρας μας θα ζητήσουν και τη γνώμη των παραγωγικών φορέων.

Στη συνάντηση με τον ΣΕΒ, οι εκπροσώποι του επιχειρηματικού κόσμου θα αναφερθούν στην πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών, με έμφαση στο άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, αλλά και στις αλλαγές στα εργασιακά.

Στον αντίποδα, η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ δεν φαίνονται πρόθυμες να ανοίξουν συζήτηση με τους απεσταλμένους των δανειστών της χώρας. Αν και αρνήθηκαν να προσλέθουν σε συνάντηση μαζί τους, έχουν στείλει το μήνυμά τους, με πρώτη την ΑΔΕΔΥ που έχει κινηθεί νομικά για να προσβάλει το Μνημόνιο.

Εκτενής συζήτηση για τα εργασιακά θα γίνει και στην συνάντηση που θα έχουν οι ελεγκτές με τον κύριο Ανδρέα Λοβέρδο, παρουσία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών. Θα ενημερωθούν για την απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τις αποφάσεις της διαιτησίας για τη χορήγηση αυξήσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα αλλά και η πρόσφατη συμφωνία για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Παρότι οι έκπρόσωποι της Τρόικας δυσανασχετούν με τις αυξήσεις μισθών που συμφωνήθηκαν για το 2011 και μετά, αποδέχονται την συμφωνία ως συμβατή με το Μνημόνιο, καθώς μάλιστα προέχει για αυτούς στην παρούσα φάση η εργασιακή ειρήνη.

Θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, μετά και την ψήφιση του σχετικού νόμου που αυξάνει τα όρια ηλικίας και μειώνει τις συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι ίδιοι διαπίστωσαν από τις εφόδους τους σε κρίσιμα επικουρικά ταμεία (ΤΕΑΔΥ, ΕΤΕΑΜ) ότι μετά τις αλλαγές, κανένα ταμείο δεν κινδυνεύει για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Την Πέμπτη συνεχίζονται και οι επαφές στο υπουργείο Οικονομικών με επίκεντρο την δημοσιονομική κατάσταση και προοπτική της χώρας.

Θα υπάρξει συνάντηση με την νέα διοίκηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αλλά και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο, όπου μάλιστα, εκτός από το στοιχεία για το ταμειακό έλλειμμα και τα μακροοικονομικά στοιχεία, θα συζητηθούν διεξοδικά τα νέα δεδομένα στο τραπεζικό σύστημα μετά τα στρες-τεστ και την πρόταση Σάλλα, υπό το πρίσμα της δημιουργίας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος.

Πηγή:protothema.gr

Share |