Κοροναϊός: Σοβαρό οικονομικό πλήγμα για την Κίνα -Εκλεισαν McDonalds’s, IKEA, Uniclo

Πιο συγκεκριμένα τα τα McDonalds’s και τα Uniclo κλείνουν στις πληγείσες από τον κοροναϊό περιοχές, ενώ τα ξενοδοχεία και οι αεροπορικές εταιρίες προσφέρουν πια επιστροφές σε άτομα που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στην Κίνα. Μάλιστα, ακόμη η Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου και μέρος του Σινικού Τείχους και της Ντίσνεϊλαντ στην Σανγκάη είναι από τα αξιοθέατα που πρέπει να κλείσουν για λόγους ασφαλείας.
 

Η Κίνα έχει εισαγάγει ταξιωτικούς περιορισμούς που αφορούν πάνω από 30 εκατ. ανθρώπους σε 10 πόλεις της στην επαρχία Χουμπέι συμπεριλαμβανομένου του Γουχάν, το επίκεντρο της μόλυνσης. Μέχρι σήμερα ο θλιβερός απολογισμός είναι 26 άνθρωποι νεκροί από τον Κοροναϊό και πάνω από 800 άνθρωποι έχουν μολυνθεί.

Η Mc Donalds’ έχει κλείσει προσωπικά τα μαγαζιά της σε πέντε πόλεις μετά την εξάπλωση του κοροναϊού και ο ιδιοκτήτης της Uniqlo έκλεισε 17 από τα καταστήματα της στο Γουχάν, ενώ ακόμη και το ΙΚΕΑ ακολούθησε τον ίδιο δρόμο μετά το μεγάλο κατάστημα του. Μάλιστα, όλες οι κινηματογραφικές πρεμιέρες έχουν επίσης αναβληθεί.

Ο κοροναϊός αναμένεται να βλάψει την ανάπτυξη της Κίνας μετά από μήνες οικονομικών ανησυχιών για τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Κίνας για το πρώτο τρίμηνο θα μπορούσε να «λαβωθεί» κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, με τον τουρισμό και το λιανικό εμπόριο να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι μετοχές σε εταιρείες πολυτελείας αγαθών υπέφεραν από την προβλεπόμενη πτώση της ζήτησης από την Κίνα. Μάλιστα, η γαλλική φίρμα οινοπνευματωδών Remy Cointreau δήλωσε ότι «σαφώς ανησυχεί» για τις πιθανές επιπτώσεις.

Η Gareth Leather από την ερευνητική εταιρεία Capital Economics, δήλωσε στο Sky News ότι το 2003 το ξέσπασμα του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS), το οποίο άρχισε επίσης στην Κίνα και σκότωσε περίπου 800 άτομα, μπορεί να δώσει ένδειξη για τον πιθανό αντίκτυπο του τελευταίου ιού.

Η ομάδα είχε εκτιμήσει ότι το προηγούμενο ξέσπασμα SARS του 2003 κόστισε στον παγκόσμιο τομέα ταξιδίων και τουρισμού έως και τα £ 38 δις.
 

Share |