Κονδυλώματα: Απαλλαγή με λεπτομερειακή ανίχνευση και θεραπεία όλων των βλαβών!

Πρόκειται για το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Έχει υπολογιστεί ότι τα κονδυλώματα προσβάλλουν 3 στους 4 νέους, ηλικίας 20 έως 40 ετών. Αυτό όμως που είναι περισσότερο επικίνδυνο, δεν είναι τα ίδια τα κονδυλώματα, καθώς υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, όσο η καθυστέρηση στην αναζήτηση της θεραπείας.

Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

► Ο ιός HPV απειλεί και με κακοήθεια

Ο ιός HPV, στον οποίο οφείλονται τα κονδυλώματα, έχει πάνω από 150 στελέχη (ογκογόνα και μη ογκογόνα). Τα κονδυλώματα οφείλονται σε μη ογκογόνα στελέχη, ΟΜΩΣ στην περιοχή των κονδυλωμάτων μπορεί να συνυπάρχουν ογκογόνα στελέχη του HPV που σχετίζονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, του κόλπου, του αιδοίου και του πέους. Επομένως, οι ασθενείς δεν πρέπει να εφησυχάζουν, ούτε και να πιστεύουν ότι είναι προστατευμένοι απέναντι στα κονδυλώματα επειδή κάνουν χρήση προφυλακτικού, καθώς το προφυλακτικό δεν προσφέρει 100% προστασία.

► Υπάρχει οριστική θεραπεία για τα κονδυλώματα

Είναι μύθος ότι τα κονδυλώματα μένουν για πάντα. Δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να το αποδεικνύουν αυτό. Στην πραγματικότητα, οι υποτροπές οφείλονται είτε σε ελλιπή θεραπεία, είτε σε ελλιπή παρακολούθηση, είτε σε επαναμόλυνση.

► Η ανίχνευση και η θεραπεία πρέπει να είναι λεπτομερειακές

Με τη λεπτομερειακή ανίχνευση και θεραπεία όλων των βλαβών, ακόμα κι αυτών που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι (υποκλινικές), τα κονδυλώματα φεύγουν. Είναι απαραίτητο να εντοπιστούν και να εξαλειφθούν και οι πιο μικροσκοπικές βλάβες, διαφορετικά θα συνεχίσουν να αποτελούν εστία μεταδοτικότητας του ιού στις γειτονικές περιοχές του σώματος, αλλά και αιτία συχνών υποτροπών. Οι υποκλινικές μορφές γίνονται ορατές μόνο με τη χρήση ειδικών μεγεθυντικών φακών, τη χρήση ειδικού φωτός ή και δερματοσκοπίου. Πριν την εξέταση, προηγείται πάντα επιμελές κούρεμα στην περιγεννητική περιοχή, ώστε η έντονη τριχοφυΐα να μην εμποδίζει τον εντοπισμό όλων των βλαβών.

► Η θεραπεία με LASER είναι η πλέον ενδεδειγμένη

Η θεραπεία με LASER μας επιτρέπει να εξαλείφουμε τα κονδυλώματα χωρίς πόνο. Η θεραπεία επιτρέχει ταχεία επούλωση και δεν αφήνει ουλές, σημάδια ή υποχρωμίες. Το δέρμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μένει αισθητικά άριστο και δεν προδίδει ότι είχε προηγηθεί μόλυνση από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ο Dr. Τζερμιάς Χριστόφορος εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία και τη Βόρεια Αμερική. Υπήρξε Διευθυντής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία 10 χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ-Intensive Quality Skin Clinics.

Share |