Κόκκινο σταφύλι: ο «βασιλιάς» των αντιοξειδωτικών!

Δεν είναι τυχαίο ότι το σταφύλι πρωταγωνιστούσε στα συμπόσια των αρχαίων! Από τότε μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα των Ελλήνων, τόσο λόγω της ξεχωριστής γεύσης του, όσο και λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας. Εκτός από κάλιο, ένα στοιχείο που είναι απαραίτητο για την καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, το κόκκινο σταφύλι περιέχει και βιταμίνη C, μια βιταμίνη με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Άλλα αντιοξειδωτικά στα οποία το κόκκινο σταφύλι είναι πλούσιο και στα οποία μάλιστα οφείλει το έντονο χρώμα του ανήκουν στην κατηγορία των φλαβονοειδών, με κυριότερη τη ρεσβερατρόλη.

Μάλιστα, σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης όπου αναλύθηκε η θρεπτική σύσταση 13 διαφορετικών χυμών, ο χυμός σταφυλιού αναγνωρίστηκε ως εκείνος με την υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα.

Εάν τώρα συγκαταλέγεστε σε εκείνους που πιστεύουν ότι τα σταφύλια «παχαίνουν», κάνετε λάθος. Αφ’ ενός δεν υπάρχουν παχυντικά και μη τρόφιμα, αφ’ ετέρου οι 15 ρώγες σταφύλι (που αντιστοιχούν στη μία μερίδα φρούτου) αποδίδουν περίπου 50 θερμίδες, όσες δηλαδή περίπου μας δίνει κι ένα μέτριο πορτοκάλι.

Ας μην ξεχνάμε τέλος ότι το κόκκινο σταφύλι μπορεί να αποτελέσει ιδανική ευκαιρία για την κάλυψη μέρους των 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα.

Βίκυ Πυρογιάννη MSc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


www.nutrimed.gr

Share |