Κλιμάκιο του FBI στην Αθήνα για τον χάκερ σούπερ σταρ!

Ενα λάπτοπ µε σύνδεση στο Ιντερνετ για να ελέγξει το χαρτοφυλάκιο των µετοχών του ήταν το µοναδικό που ζήτησε στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνοµικής ∆ιεύθυνσης ο 18χρονος Αλέξανδρος.

Για πρώτη φορά από τα 12 του χρόνια είχε µείνει χωρίς υπολογιστή για περισσότερες από 12 ώρες.

Ο χάκερ που είχε αναστατώσει το FBI, την Ιντερπόλ και για 3½ χρόνια αποτελούσε τον Νο 1 ένα καταζητούµενο της ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος, θα περάσει σήµερα το κατώφλι της 24ης τακτικής ανακρίτριας για να µάθει το κατηγορητήριο που θα τον βαρύνει.

Με µεγαλύτερο ενδιαφέρον περιµένει και το κατηγορητήριο του FBI εις βάρος του. Από τον Φεβρουάριο του 2009 όταν και εισέβαλε στην επίσηµη σελίδα του FBI και στη συνέχεια της NSA, βρέθηκε πολύ ψηλά στη λίστα των καταζητούµενων χάκερ για τις αµερικανικές Αρχές.

«Τα χέρια του έτρεµαν. Ειδικά για το χρηµατιστήριο από τις11 και ύστερα που άνοιξε, ήταν συνεχώς ανήσυχος και ζητούσε πληροφορίες για το πώς πηγαίνει», περιγράφει στα «ΝΕΑ» αστυνοµικός της ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος.

«Εκανα τις επιθέσεις για να κερδίσω τον σεβασµό των υπολοίπων χάκερ αλλά και γιατί τέτοιου είδους επιθέσεις µε εκφράζουν και ιδεολογικά. ∆εν είναι άλλωστε λίγο πράγµανα σε κυνηγάει το FBI και η Ιντερπόλ», είπε χθες ο νεαρός χάκερ.

«Παρ’όλα αυτά, προσπάθησε πολλές φορές να µας πείσει πως όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από το όνοµά του δεν είναι δικαιολογηµένος. “∆εν έχω το µυαλό που λένε πως διαθέτω”, ήταν οι κουβέντες του», λέει στα «ΝΕΑ» αστυνοµικός.

Μοναχοπαίδι, που από τα πρώτα χρόνια του γυµνασίου είχε«κολλήσει» µε τον υπολογιστή του, είχε κρατήσει λίγες παρέες στον Αγιο ∆ηµήτριο.

Την πρώτη σελίδα, όπως είπε στους αστυνοµικούς την έσπασε στα 13 του.

«Είδα τελικά πως δεν ήταν κάτι δύσκολο. Επίσης ήταν και ένας εύκολος τρόπος να βγάλω χρήµατα για εµένα και τη µητέρα µου», είπε σύµφωνα µε αστυνοµικές πηγές. Για το µόνο που δεν δίνει καµία εξήγηση είναι για ποιον λόγο είχε στο σπίτι του έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό µηχανισµό.

Η µητέρα του είχε σταµατήσει να δουλεύει τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια και τη συντηρούσε ο Αλέξανδρος, ο οποίος στο µεταξύ έχτιζε µια µικρή οικονοµική «αυτοκρατορία»µέσα από το σπίτι του, το οποίο σπανίως εγκατέλειπε.

Μόνο στο ελληνικό χρηµατιστήριο διέθετε χαρτοφυλάκιο 48 µετοχών, ενώ τώρα η Επιτροπή για τη Νοµιµοποίηση παράνοµων εσόδων καλείται να διαπιστώσει το εύρος των οικονοµικών δραστηριοτήτων του 18χρονου χάκερ.

Η µεγάλη του «αγάπη» ήταν η δηµιουργία λογισµικών προγραµµάτων τα οποία διέθετε δωρεάν. Αυτά όµως λειτουργούσαν ως «δούρειοι ίπποι» στους υπολογιστές όπου εγκαθιστούνταν και υπέκλεπταν τα δεδοµένα των ανύποπτων χρηστών τους.

Από χθες σε διεθνή συνεργασία, διεξάγεται έρευνα για τη συµµετοχή του και σε άλλες αξιόποινες πράξεις που αφορούν σε διαδικτυακές επιθέσεις (τύπου DDoS), όπως παραβιάσεις τραπεζικών λογαριασµών µέσω του e-banking, λογαριασµών Paypal, λογαριασµών twitter, facebook και λοιπών µέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Πώς µε βρήκατε;», ήταν η µόνη ερώτηση που έκανε στους δέκα αστυνοµικούς οι οποίοι στις 6 το πρωί της Τετάρτης µπήκαν στο σπίτι του.

Μόλις λίγη ώρα νωρίτερα είχε κλείσει τον υπολογιστή του.

Οι αστυνοµικοί τού περιέγραψαν το µοιραίο του λάθος έναν µήνα πριν όταν «καρφώθηκε» από τον proxy server που χρησιµοποιούσε για τις κυβερνοεπιθέσεις του.

Ακουσε σκεπτικός το πώς έφτασαν οι αστυνοµικοί στα ίχνη του και τους ακολούθησε χωρίς να προβάλει καµία αντίσταση.

Χθες το πρωί ο πρώτος αµερικανός αξιωµατούχος του FBI βρέθηκε στην Κατεχάκη, έδωσε συγχαρητήρια στον Μάνο Σφακιανάκη, προϊστάµενο της ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος της Ασφάλειας Αττικής και προανήγγειλε την άφιξη κλιµακίου συναδέλφων του από την Ουάσιγκτον.

Στην ανακρίτρια θα σταλεί και το κατηγορητήριο των αµερικανικών Αρχών για τις κυβερνοεπιθέσεις που δέχτηκαν από τον n-splitter όπως ήταν το ψευδώνυµο µε το οποίο ο Αλέξανδρος υπέγραφε τα ηλεκτρονικά χτυπήµατα του.

Στην Κατεχάκη θεωρούν δεδοµένο πως οι Αµερικανοί θα ζητήσουν την έκδοση του Αλέξανδρου στις ΗΠΑ. Αντίστοιχη κίνηση περιµένουν οι ελληνικές Αρχές και από τη Γαλλία.

Αλλωστε οι Γάλλοι προηγούνται χρονικά στο κυνήγι του Αλέξανδρου, ο οποίος σε ηλικία 15ετών είχε καταφέρει να σπάσει τη σελίδα της Ιντερπόλ, τα κεντρικά γραφεία της οποίας βρίσκονται στη Λυών.

«Η πρώτη φορά που µας ήρθε σήµα για τον εντοπισµό του ήταν τον Φεβρουάριο του 2008, όταν στην κεντρική σελίδα της Ιντερπόλ άφησε την ηλεκτρονική του υπογραφή. Τον Φεβρουάριο του 2009 η Ελληνική Αστυνοµία δέχθηκε σήµα και από τις αµερικανικές Αρχές που ζητούσαν τον εντοπισµό του n-splitter για την επίθεση εναντίον κυβερνητικών σελίδων», αναφέρει ανώτερος αξιωµατικός της ΕΛ.ΑΣ.

Σκέψεις για την αξιοποίηση του 18χρονου, που θεωρείται αυθεντία στον κόσµο των χάκερ κάνει και η ΕΛ.ΑΣ., η οποία και στο παρελθόν είχε προσφέρει µια αντίστοιχη συνεργασία σε φοιτητή του Πολυτεχνείου Ξάνθης ο οποίος είχε συλληφθεί για χάκινγκ σε σελίδες ελληνικών υπουργείων.

Περνούσε 20 ώρες την ηµέρα στον υπολογιστή!

Ο Αλέξανδρος «ζούσε» στον διαδικτυακό κόσµο: έως και 20 ώρες περνούσε καθηµερινά µπροστά απότον υπολογιστή του, ενώ επί έναν µήνα δεν βγήκε εκτός σπιτιού, στον πραγµατικό κόσµο.Σηµάδια που δείχνουν πως ο νεαρός χάκερ είχε ξεπεράσει τα όρια του εθισµού.

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Κορµάς, γιατρός και επιστηµονικός συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστηµίου Αθηνών, τα τελευταία στοιχεία των ελληνικών µελετών δείχνουν πως το ποσοστό των παιδιών, τα οποία είναι εθισµένα στο ∆ιαδίκτυο, αυξάνεται.

«Στις προηγούµενες έρευνες µιλούσαµε για 1% παιδιών και εφήβων µε συµπτώµατα εξάρτησης. Αυτό που διαπιστώσαµε στην τελευταία µας µελέτη που ανακοινώθηκε µέσα στο 2011, είναι πως το ποσοστό αυτό έφτασε το 2,4%. Και µάλιστα, σχεδόν τα δύο τρίτα των παιδιών αυτών προέρχονται από την περιφέρεια», δηλώνει.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, πως στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’Παιδιατρικής Πανεπιστηµιακής Κλινικής του Νοσοκοµείου Παίδων «Π&Α Κυριακού» παρακολουθούνται 120 παιδιά µε συµπτώµατα εθισµού από το Ιντερνετ.

Πριν από τέσσερις µήνες ο αριθµός αυτός έφτανε τα 95 περιστατικά. Χαµηλή αυτοεκτίµηση, κακές σχέσεις µε τα υπόλοιπα µέλη της οικογένειας, αλλά και έλλειψη επικοινωνίας µε τους γύρω του είναι µερικά από τα χαρακτηριστικά που σκιαγραφούν το προφίλ του εθισµένου εφήβου.

«Συνήθως µιλάµε για µαθητές, µε µέσο όρο βαθµολογίας στο σχολείο το 12. Εχουν τον υπολογιστή στο δωµάτιό τους ενώ χρησιµοποιούν Ιντερνετ και από το κινητό τους τηλέφωνο»,διευκρινίζει ο κ. Κορµάς.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

 

Share |