Κλείνουν τα φαρμακεία...

Κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία του Πειραιά τη Δευτέρα και την Τρίτη 17 και 18 Ιανουαρίου, όπως αποφάσισε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος του Πειραιά, αντιδρώντας στις προωθούμενες ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Πρόκειται ουσιαστικά για το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ρήξης μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοποιών, η οποία όχι μόνο δεν μπόρεσε να αποφευχθεί κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου με τους φαρμακοποιούς, αλλά αντιθέτως, οξύνθηκε ακόμη περισσότερο.

Η πρόταση του υπουργού να είναι στη διακριτική ευχέρεια των φαρμακείων, ποια θα είναι ανοιχτά τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, καθώς επίσης και το πρωί του Σαββάτου, συνάντησε την κάθετη άρνηση των φαρμακοποιών, όπως επίσης και η πρόταση για πληθυσμιακό κριτήριο για την αδειοδότηση φαρμακείου.

Ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές, είναι η αναφορά του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θ. Αμπατζόγλου, που έκανε λόγο για προσχηματικό διάλογο και προηλειμμένες αποφάσεις από την πλευρά του υπουργείου.

Ο κ. Αμπατζόγλου, χαρακτήρισε ολοκληρωτική αποτυχία τον διάλογο και είπε πως τη Δευτέρα 17/1, θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ώστε να αποφασιστεί η στάση που θα κρατήσουν οι φαρμακοποιοί.

Ουσιαστικά πάντως, η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων έχει ήδη προαναγγελθεί. Μάλιστα, οι φαρμακοποιοί φέρονται να προσανατολίζονται σε κλιμακούμενες 48ωρες απεργίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κων. Λουράντος, ο οποίος ζήτησε από τους φαρμακοποιούς της Αττικής να κλείσουν τα φαρμακεία, αφού, όπως είπε, θα ανακαλέσει από σήμερα τη λίστα με τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.
real

Share |