Καρότα και σπανάκι ίσως βοηθούν τα άτομα με άνοια!

Το σπανάκι, τα καρότα, τα βερίκοκα και τα εσπεριδοειδή ενδέχεται να συμβάλλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της άνοιας, σύμφωνα με μελέτη.

Γερμανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ουλμ, μελέτησαν 74 πάσχοντες από ήπια νόσο Αλτσχάιμερ και 158 υγιείς εθελοντές, διαπιστώνοντας πως υπάρχει συσχέτιση της άνοιας με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C και βήτα-καροτίνης στο αίμα.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει πως όσα τρόφιμα είναι πλούσια στα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, ενδεχομένως μπορούν να αμβλύνουν κάπως τα συμπτώματά της.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν ηλικία 65 έως 90 ετών και υποβλήθηκαν σε νευροψυχολογικά τεστ, απάντησαν σε ερωτήματα για τον τρόπο ζωής τους και έκαναν εξετάσεις αίματος.

Η ερευνητική ομάδα, υπό την καθηγήτρια Επιδημιολογίας Γκαμπριέλε Νάγκελ και την καθηγήτρια Νευρολογίας Κριστίν φον Άρνιμ, ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα των δύο αντιοξειδωτικών βιταμινών ήταν σημαντικά χαμηλότερα στους πάσχοντες από ήπιο Αλτσχάιμερ απ’ ό,τι στους υγιείς εθελοντές (ομάδα ελέγχου).

Αντιθέτως, δεν παρατηρήθηκε διαφορά όσον αφορά τα επίπεδα άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Ε, η λυκοπένη (ή λυκοπένιο) και το συνένζυμο Q10.

Η δρ Νάγκελ δήλωσε πως παρότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα νέα ευρήματα, φαίνεται πως όντως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση της άνοιας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλείται από ορισμένες αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, αλλά εικάζεται ότι ευνοείται από το οξειδωτικό στρες - μία διεργασία η οποία περιορίζει την αξιοποίηση του οξυγόνου από τον οργανισμό.

Γι’ αυτό και πολλές ερευνητικές ομάδες διερευνούν κατά πόσον η αναχαίτιση του οξειδωτικού στρες με τη βοήθεια αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να μας προστατεύσει από τη νόσο.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Νόσου Αλτσχάιμερ» (JAD).

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Η Φρουτεμπορική ΜΥΛΩΝΑΣ λειτουργεί από το 1955 από τον ιδρυτή Γρηγόριο Μυλωνά μέχρι και σήμερα.

Ο Θύμιος Μυλωνάς  γιός του ιδρυτή ,είναι ένας επιχειρηματίας με όραμα και κάθε καινούριο μαγαζί που δημιουργεί είνα… ένα ακόμα στολίδι για τα φρούτα και λαχανικά. Το νέο του απόκτημα στην Γλυφάδα, από την πρώτη επίσκεψη σας μπορείτε να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι,την πληρότητα σε αρμονία με την ποιότητα.

Η τρίτη γενιά της οικογένειας ΜΥΛΩΝΑ με περισσότερες σπουδές, νέες ιδέες και διάθεση για δουλειά συνεχίζει με το δικό της ζήλο, να επιλέγει τα καλύτερα προϊόντα και βρίσκοντας τους καλύτερους παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.

Να τονιστεί ότι τα καταστήματα ΘΥΜΙΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ αποτελούν την πρώτη και μεγαλύτερη αλυσίδα οπωροπωλείων στην Ελλάδα. 

Βρείτε τα  εδώ:

ΒΟΥΛΑ Λ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 185
Π. ΦΑΛΗΡΟ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ 99
ΝΕΑ ΦΙΛΟΘΕΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΚΟΥ 47
ΙΛΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 32
ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Λ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 399
ΑΧΑΡΝΑΙ Λ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 93
ΓΛΥΦΑΔΑ Λ. ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 185
Π. ΦΑΛΗΡΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ 79
ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ ΓΟΥΝΑΡΗ 170
ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 161

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share |