Καλοκαιρινή διατροφή και προστασία

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουμε ανάγκη μία διατροφή που να χαρακτηρίζεται από το μέτρο, την ισορροπία και την ποικιλία και φυσικά από την επαρκή πρόσληψη πολύτιμων βιταμινών. Από τις σημαντικότερες βιταμίνες που θα μας βοηθήσουν να χαρούμε τον ήλιο και τη θάλασσα γεμάτοι υγεία και ενέργεια είναι οι παρακάτω:

1) Βιταμίνη Α: ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος και μειώνει τους ερεθισμούς που προκαλεί ο ήλιος. Βρίσκεται με τη μορφή β-καροτενίου στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ενώ ως βιταμίνη Α τη βρίσκουμε στο αυγό, στα γαλακτοκομικά και το κρέας.

2) Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): βοηθά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βρίσκεται στα όσπρια, στα ζυμαρικά και στα δημητριακά.

3) Βιταμίνη C: ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα προλαμβάνοντας μολύνσεις από βακτήρια και ιούς, ενώ βοηθά επίσης στην γρήγορη επούλωση των τραυμάτων και των εγκαυμάτων. Βρίσκεται στα πορτοκάλια, στα λεμόνια, στις τομάτες, στις πιπεριές αλλά και στις φράουλες.

4) Βιταμίνη Ε: μειώνει την κόπωση και επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων, προστατεύει τα αγγεία από την αθηροσκλήρωση, ενώ θεωρείται άριστο αντιοξειδωτικό. Βρίσκεται στο ελαιόλαδο και στα διάφορα σπορέλαια, στα δημητριακά και στους ξηρούς καρπούς.

Βίκυ Πυρογιάννη MSc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr

Share |