Ιατρικός τουρισµός και η άνοδος της Ελλάδας!

Συνομιλούμε με τον κ. Κωνσταντίνο Πάντο, Αντιπρόεδρο Παγκόσµιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών, Αντιπρόεδρο Διεθνούς Κέντρου Τουρισµού Υγείας, Γ.Γ. Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (www.genesisathens.gr

Φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια ο ιατρικός τουρισμός έχει σημαντική άνοδο στη χώρα μας. Τι θα λέγατε εσείς ως ειδικός; Ποιοι είναι οι στόχοι για το άμεσο μέλλον; 

Tα τελευταία δύο χρόνια έχουµε ξεκινήσει µια εκστρατεία ενηµέρωσης και αφύπνισης της οµογένειας για τα θέµατα των ιατρικών υπηρεσιών στη χώρα µας. Η καµπάνια, µε επικεφαλής τον κ. Πατούλη, πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη και ακολούθησαν Σικάγο, Μόντρεαλ, Λος Άντζελες, Λονδίνο, Μελβούρνη, Σίδνεϊ και Κίνα.

Στόχος είναι όχι µόνο η ενηµέρωση για το τι προσφέρει η Ελλάδα, αλλά κυρίως η ανάκτηση της εµπιστοσύνης των ξένων στη χώρα µας, η οποία τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, είναι συνυφασµένη µε αρνητικά σχόλια και ειδήσεις. Το κλίµα πρέπει να ανατραπεί, γιατί η Ελλάδα δεν είναι µόνο αυτό...

Στην εξωσωµατική γονιµοποίηση ήδη έχει στεφθεί από επιτυχία. Πριν από µερικά χρόνια τα υπογόνιµα ζευγάρια έφευγαν για το εξωτερικό προκειµένου να βρουν λύση στο πρόβληµά τους. Τώρα το κλίµα έχει αντιστραφεί. Εκατοντάδες ζευγάρια κάθε χρόνο έρχονται στην Ελλάδα για να πραγµατοποιήσουν το όνειρό τους και δεν φεύγει πλέον από τη χώρα µας σχεδόν κανένας.

Ένας άλλος στόχος της καµπάνιας είναι να δηµιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον ώστε οι Έλληνες γιατροί που έχουν φύγει στο εξωτερικό να επαναπατριστούν ή να δραστηριοποιηθούν στη χώρα που βρίσκονται προς όφελος της Ελλάδας. Η ενηµέρωση αφορά και επιχειρηµατίες που θα ήθελαν να επενδύσουν σε ιατρικές δοµές, που έχουν σχέση µε τον ιατρικό τουρισµό, στη χώρα.

Έχει αποδώσει η προσπάθεια; Από πόσες χώρες σάς έρχονται ζευγάρια;
Η εξωσωµατική γονιµοποίηση είναι η αιχµή του δόρατος σε όλη αυτή την εκστρατεία και την προσπάθεια. Σε εµάς έρχονται ζευγάρια από 65 χώρες του κόσµου. Από ΗΠΑ, Αγγλία, Γερµανία, Αυστραλία, Σουηδία, αλλά και από άλλες πιο µακρινές, όπως η Μαδαγασκάρη, η Ινδονησία, η Μογγολία, η Κίνα, το Τζιµπουτί, η Σιγκαπούρη κ.ά.

Τι είναι αυτό που τους οδηγεί στη χώρα µας;
Σίγουρα είναι οι µαρτυρίες άλλων ζευγαριών τόσο για την ποιότητα των υπηρεσιών, την επιτυχία όσο και την εξατοµικευµένη φροντίδα. Στην Ελλάδα, ξέρετε, δεν είµαστε απρόσωποι, δεν ακολουθούµε στερεότυπα,ένα πρωτόκολλο για όλους. Εδώ για εµάς κάθε ζευγάρι είναι µοναδική περίπτωση και εξατοµικεύουµε την προσπάθεια στο ιδιαίτερο πρόβληµα του καθενός. Πέρα όµως από αυτά, σίγουρα ευνοεί το ευέλικτο νοµοθετικό µας πλαίσιο αλλά και η οικονοµική διαφορά, που κάποιες φορές φτάνει ακόµα και στο 1/4 της τιµής σε σύγκριση µε άλλες χώρες.

Πρόσφατα επιτύχατε και µια συµφωνία µε ένα νοσοκοµείο της Κίνας, το οποίο βρίσκεται στην τρίτη µεγαλύτερη περιφέρειά της. Τι ακριβώς προβλέπει σε σχέση µε την υποβοηθούµενη αναπαραγωγή;
Ο κύριος Πατούλης, ως πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισµού Υγείας, υπέγραψε σύµφωνα υλοποίησης προγραµµάτων σε τοµείς όπως ο τουρισµός υγείας, το επιχειρείν και η δηµιουργία κέντρου παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής στην Αττική. Παράλληλα, ζητήθηκε και υπεγράφη από εµάς να δοθεί η τεχνογνωσία µας στον τοµέα της υποβοηθούµενης αναπαραγωγής αλλά και το brand name µας, ώστε να χρησιµοποιηθεί από κινεζικές µονάδες εξωσωµατικής γονιµοποίησης. Έτσι καταφέρνουµε την ανάκτηση της εµπιστοσύνης στις ιατρικές υπηρεσίες της Ελλάδας µέσα από την αναγνώριση των Ελλήνων γιατρών. Για εµάς στο Διεθνές Κέντρο Τουρισµού Υγείας και στο Παγκόσµιο Ινστιτούτο Ελλήνων γιατρών αυτό αποτελεί εθνικό στόχο.

Θα προχωρήσετε και σε κάποια ερευνητικά πρωτόκολλα µεταξύ Ελλάδας και Κίνας;
Ήδη συζητάµε τον σχεδιασµό κλινικών µελετών για τον συνδυασµό της δυτικής προσέγγισης στην υποβοηθούµενη αναπαραγωγή και της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Για παράδειγµα, κάτι το οποίο σκεφτόµαστε να δοκιµαστεί στο νοσοκοµείο του Ανούι είναι να προηγηθεί βελονισµός για να απαλλαγούν οι υπογόνιµες γυναίκες από πρόσθετο άγχος και να δούµε αν θα αυξηθούν οι πιθανότητες κύησης. Τα αποτελέσµατα που θα προκύψουν από αυτήν ή άλλη έρευνα θα µπορέσουµε να τα παρουσιάσουµε σε διεθνή συνέδρια και επιστηµονικά περιοδικά. Και όλα αυτά θα έχουν ελληνικό brand name.

Πηγή: capital.gr

Share |