Η τιμωρία βγήκε από τον...παράδεισο;

«Είσαι τιμωρίαααα!!!» φωνάζετε και το επόμενο δευτερόλεπτο αισθάνεστε άσχημα και αποτυχημένος γονέας. Κι όμως θα πρέπει να ξέρετε ότι η τιμωρία είναι μια πολύ υγιής κατάσταση οριοθέτησης, ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας. Τα είδη της τιμωρίας ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τη «φαντασία» του κάθε γονέα. Μπορεί να είναι από τη στέρηση του αγαπημένου του παιχνιδιού , τον εγκλεισμό στο δωμάτιό του , μέχρι και την στέρηση εξόδου από το σπίτι (σε μεγαλύτερες ηλικίες) ή τη βόλτα με φίλους.

Το θέμα δεν είναι γιατί βάλατε το παιδί σας τιμωρία, αν και δυστυχώς πολλές φορές αποτελεί την «εύκολη λύση» για μερικούς γονείς , το θέμα είναι να βγαίνει κάποιο όφελος από αυτό, το παιδί να μαθαίνει την ευθύνη των πράξεών του. Καλό είναι να παρουσιάζουμε στο παιδί επιλογές, π.χ. «Θα πας στο κρεβάτι σου σε πέντε λεπτά ή θες να μην παίξεις το αγαπημένο σου παιχνίδι για 2 μέρες ;»

Με αυτό τον τρόπο το παιδί αντιλαμβάνεται ότι η τιμωρία δεν είναι κάτι άδικο αλλά κάτι διαπραγματεύσιμο, που μπορεί να το ελέγξει. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να επεξηγούμε στο παιδί μας τους λόγους της τιμωρίας , χωρίς αυτό βέβαια να ακυρώνει την «ποινή».

Τέλος, θα πρέπει σα γονείς να καταλάβουμε ότι η τιμωρία δεν είναι η «εύκολη λύση», επειδή εμείς έχουμε νεύρα ή απλά βαριόμαστε να εξηγήσουμε στο παιδί τους λόγους. Ως γονείς, θέτουμε όρια στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού, όπως τιμωρούμε κάποιες συμπεριφορές έτσι επιβάλλεται να επιβραβεύουμε άλλες, για να υπάρχει ισορροπία στην εξέλιξή του.

 

Ελένη Στρομπούλα (M.Sc.)
Ψυχολόγος/Οικ. Σύμβουλος

Share |