Η θρεπτική αξία των χυμών φρούτων

Εκτός του ότι μας προσφέρουν έναν εύκολο και απολαυστικό τρόπο να προσλάβουμε μια από τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών της ημέρας, οι χυμοί φρούτων αποτελούν ένα εξαιρετικό «όχημα» θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό.

Είναι γνωστό ότι η ευεργετική δράση των φρούτων και των χυμών τους δεν περιορίζεται σε μία μόνο θρεπτική ουσία που περιέχουν. Συστατικά όπως οι βιταμίνες C, E και Α, το φυλλικό οξύ και το κάλιο είναι γνωστό ότι στοιχειοθετούν το πλαίσιο της υψηλής θρεπτικής αξίας τους.

Όμως τα τελευταία χρόνια, τα συστατικά των φρούτων και των χυμών τους που μαγνητίζουν ολοένα και περισσότερο το επιστημονικό ενδιαφέρον είναι τα αντιοξειδωτικά. Το πορτοκαλί χρώμα στο πορτοκάλι, η πικρή γεύση στο γκρέιπφρουτ και η μαλακή υφή στο βερίκοκο οφείλονται σε μια κατηγορία συστατικών που ονομάζονται φλαβονοειδή και πολλές μελέτες τους αποδίδουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Με άλλα λόγια, τα φλαβονοειδή που περιέχονται στους χυμούς φρούτων μπορούν να εξουδετερώνουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από την πρόωρη φθορά και από την εμφάνιση χρονίων νοσημάτων. Εάν μάλιστα επιλέξουμε χυμούς πλούσιους σε αντιοξειδωτικά, όπως είναι για παράδειγμα ο κλασσικός χυμός πορτοκάλι, χυμούς εμπλουτισμένους με βιταμίνη C ή χυμό κόκκινο σταφύλι, τότε επωφελούμαστε ακόμη περισσότερο από το αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο.

Αυτό όμως που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι τα πολύτιμα συστατικά που είναι κρυμμένα στους χυμούς φρούτων είναι ευπρόσβλητα από τη θερμοκρασία και το φως. Μεγάλες ποσότητες των υδατοδιαλυτών βιταμινών, κυρίως C, χάνονται όταν οι χυμοί δεν είναι σωστά συσκευασμένοι ή εκτίθενται για πολύ ώρα στον ατμοσφαιρικό αέρα.

Βίκυ Πυρογιάννη MSc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr

Share |