Η... ψυχολογία του χορού!

Ο χορός θεωρείται από πολλούς ειδικά από όσους δεν έχουν κάποια σχέση με αυτόν ως ένας τρόπος για να γυμνάσουμε το σώμα και να περάσουμε τον ελεύθερό μας χρόνο καταπολεμώντας, ταυτόχρονα, το άγχος. Στην πραγματικότητα, η ενασχόληση με το χορό προσφέρει πολλά περισσότερα από αυτά που πολλοί πιστεύουν. Σίγουρα, αποτελεί έναν ευχάριστο τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βελτιώσουμε την εικόνα του σώματός μας. Προσφέρει δύναμη, ισορροπία, ευλυγισία, καθιστά τον οργανισμό μας πιο ανθεκτικό στα μικρόβια και μειώνει τις πιθανότητες να νοσήσουμε από σοβαρές ασθένειες (οστεοπόρωση, καρκίνος, κ.ά.).

Το ίδιο σημαντικά είναι τα οφέλη του στην ψυχική και πνευματική μας υγεία:

* Την ώρα που χορεύουμε, ελευθερώνονται στον εγκέφαλο με φυσικό τρόπο νευροδιαβιβαστές και αυξάνονται τα επίπεδα της ενδορφίνης και της σεροτονίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ελαττώνεται το άγχος και να είμαστε πιο χαρούμενοι. Θυμηθείτε τον εαυτό σας πόσο ευδιάθετος φεύγει ύστερα από ένα μάθημα χορού ή για όσους δεν είναι μέλη κάποιας σχολής τι ευεξία νιώθετε όταν βάζετε μουσική και χορεύετε στο σπίτι σας.

* Συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή μας. Γνωρίζουμε άτομα που έχουν ίδια ενδιαφέροντα με εμάς και κάνουμε νέες φιλίες.

* Μας μεταφέρει σε έναν “κόσμο” που μόνο όσοι ασχολούνται με το χορό μπορούν να καταλάβουν.
Σε έναν κόσμο όπου αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ποια πράγματα αξίζουν αληθινά, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τη ζωή μας πιο αισιόδοξα.

* Μας βοηθάει να έρθουμε αντιμέτωποι με τα συναισθήματά μας και να τα εκφράσουμε. Ιδιαίτερα για τα άτομα που συμμετέχουν σε παραστάσεις χορού, τους δίνεται η ευκαιρία να βιώσουν όλη την ένταση των συναισθημάτων τους πάνω στη σκηνή μπροστά στα μάτια των θεατών. Βέβαια, κάποιες φορές πρέπει να παραμερίσουμε τα αληθινά μας συναισθήματα και να εκφράσουμε αυτό που αντιπροσωπεύει κάθε χορός. Ακόμα και τότε, όμως, μπορούμε να δούμε ότι η δυσφορία που μας προκαλεί μία δύσκολη κατάσταση της καθημερινότητάς μας μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια και, συνεπώς, να εκφραστεί μέσα από το χορό και να μας βοηθήσει να βελτιωθούμε σε αυτόν. Στο χορό δεν εκφράζουμε μόνο χαρά, αλλά και τα υπόλοιπα συναισθήματα, όπως το θυμό και τη λύπη. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σημειωθεί πως το ίδιο τραγούδι ή η ίδια χορογραφία μπορεί να εκφραστεί από τον καθένα μας με διαφορετικό τρόπο. Έτσι, τη στιγμή που κάποιος εκφράζει χαρά, κάποιος άλλος μπορεί να εκφράζει θυμό.

*Πέρα από την ακολουθία των κινήσεων σε μία χορογραφία, σημαντικό ρόλο παίζει και η μουσική που ακούγεται εκείνη την ώρα, πόσο μάλλον όταν χορεύουμε ένα αγαπημένο μας τραγούδι. Δεν αρκεί, δηλαδή, μία ωραία χορογραφία για να “μαγευτεί” το μυαλό μας και να μεταφερθούμε σε ένα δικό μας κόσμο.

* Βλέποντας το σώμα μας να αλλάζει και να βελτιώνεται, αποκτάμε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Πέρα από αυτό, μαθαίνουμε να το αγαπάμε όλο και πιο πολύ, γιατί είναι το μέσο με το οποίο βγάζουμε όλη την ψυχική μας ένταση.

* Μας δίνει τη δυνατότητα να βάζουμε διαρκώς νέους στόχους και να προσπαθούμε σκληρά για να τους κατακτήσουμε. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, βλέπουμε τα όρια του εαυτού μας και τα υπερβαίνουμε. Κάποιες φορές ίσως συνειδητοποιήσουμε πως κάνουμε πράγματα που δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε.

* Μας κάνει πιο εύστροφους. Κατά τη διάρκεια μίας χορογραφίας, πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, ώστε να παρουσιάσουμε τις κινήσεις στη σειρά που απαιτείται και, μάλιστα, καθεμία από αυτές σε συγκεκριμένο χρόνο. Επίσης, η συνεχόμενη διδασκαλία νέων κινήσεων συμβάλλει στη γρηγορότερη και ευκολότερη εκμάθηση νέων πραγμάτων στην καθημερινότητά μας.

* Μαθαίνουμε να λειτουργούμε στα πλαίσια μίας ομάδας και να δείχνουμε υπακοή στους κανόνες της, κάνοντας εκείνη την ώρα αυτά που πρέπει και όχι αυτά που θέλουμε. Με άλλα λόγια, γινόμαστε πιο πειθαρχημένοι.

* Τέλος, ο χορός, πολύ περισσότερο από το διάβασμα, το σκάκι ή άλλες γνωστικές δραστηριότητες, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι λειτουργούν καλύτερα τα αιμοφόρα αγγεία βοηθώντας τον εγκέφαλο να υποστηρίξει καλύτερα τις γνωστικές λειτουργίες.

Δεν έχει σημασία αν κάποιος ασχολείται επαγγελματικά ή το κάνει σαν χόμπυ για να δει τα οφέλη του χορού. Ακόμα και 30 λεπτά ενασχόλησης την ημέρα είναι ικανοποιητικά για να επηρεάσουν θετικά τον ψυχικό και πνευματικό μας κόσμο.

Mην χάνετε άλλο χρόνο! Ελάτε και εσείς στην μεγαλύτερη χορευτική οικογένεια της Ελλάδας, τα Τhe Dance Club και ακολουθήστε μας στο ομορφότερο αλλά και μακροβιότερο ταξίδι!

Έχουμε καταφέρει ο χορός να γίνει ο πυρήνας της σωματικής  και ψυχικής ευεξίας μας!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΟΡΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Οι Latin χοροί που διδάσκονται είναι οι: Rumba, Mambo, Cha-cha, Samba, Bachata, Merengue. H Ρούμπα, χορός του έρωτα και της αγάπης! Ρομαντικός, απαλός, μαγευτικός, εξωτικός κουβανέζικος χορός, γεμάτος συναισθήματα! Ευχάριστος ρυθμός σε συνδυασμό με την ερωτική και απαλή κίνηση γοφών. Τα μέλη του σώματος συνεργάζονται αρμονικά και  καλλιεργεί την άνεση και τον αυθορμητισμό.  Αν τα γνήσια ελληνικά γλέντια, τα πανηγύρια, οι γάμοι και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις μέχρι πρωίας είναι από τα αγαπημένα σας, δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα των Τhe Dance Club, που σας δίνει τη μοναδική δυνατότητα να μυηθείτε στον κόσμο των Ελληνικών Λαϊκών και Παραδοσιακών χορών, να γνωρίσεις την κουλτούρα της κάθε περιοχής και πάνω από όλα να διασκεδάσεις και να μπεις κι εσύ στον “κύκλο”, χορεύοντας….

LATIN

 
Οι Latin χοροί που διδάσκονται είναι οι: Rumba, Mambo, Cha-cha, Samba, Bachata, Merengue.
 
Rumba 
H Ρούμπα, χορός του έρωτα και της αγάπης! Ρομαντικός, απαλός, μαγευτικός, εξωτικός κουβανέζικος χορός, γεμάτος συναισθήματα! Ευχάριστος ρυθμός σε συνδυασμό με την ερωτική και απαλή κίνηση γοφών. Τα μέλη του σώματος  συνεργάζονται αρμονικά και  καλλιεργεί την άνεση και τον αυθορμητισμό.

Rumba… απλά απολαυστική !!!

Mambo
Ένας εκπληκτικός, κεφάτος ρυθμός που σε μικρό χρονικό διάστημα γέμισε με κέφι και ζωντάνια τα μπαράκια της Κούβας, αρχικά, για να επεκταθεί αργότερα σε όλο τον κόσμο! Ο χορός αυτός προσφέρει ταχύτητα στα πόδια, εκρηκτικότητα και αρμονία. Το σύνθημα…? Ο χορός είναι μεθυστικός!!! Συνεχίστε να χορεύετε στους τρελούς ήχους του Mambo!!!
Cha-cha
Το Cha-cha. Παιχνιδιάρικος χορός που ανεβάζει την διάθεση στο λεπτό!! Γεμάτος επαγωγική ενέργεια, σκέρτσο και φλερτ!!! Το ωραιότερο παιχνίδι μεταξύ καβαλιέρου και ντάμας. Δίνεται η ικανότητα τα πόδια να γίνουν πολύ γρήγορα και να μαγνητίζονται τα βλέμματα από την εκρηκτικότητα! . Η λίμπιντο ανεβαίνει στα ύψη…. και η διάθεση δεν σταματάει Π.Ο.Τ.Ε!!!
Samba
Ο χορός αυτός προέρχεται από τη Βραζιλία , όπου χορευόταν και χορεύεται σε όλες τις γιορτινές περιστάσεις. Στην Αμερική παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 1920 στο θεατρικό έργο «Street Carnival», στο Broadway . Η samba είναι δημοφιλής και ζωντανός χορός ακόμα και σήμερα χάρη στην γιορτινή της διάθεση. Γυμνάζει δυνατά και ελαστικά πόδια και προσδίδει εκρηκτικότητα!!!
Bachata
Η bachata ξεκίνησε, το 1960, ως μουσική μελωδία κιθάρας που συνηθιζόταν να παίζεται σε λαϊκές συνεστιάσεις στην Δομινικανή Δημοκρατία. Η μελωδία της είναι ευχάριστη και ρομαντική. Στη συνέχεια εξελίχθηκε στο δημοφιλή ομώνυμο χορό, που χαρακτηρίζεται από ρομαντισμό και αισθησιασμό!
Merengue
Η bachata ξεκίνησε, το 1960, ως μουσική μελωδία κιθάρας που συνηθιζόταν να παίζεται σε λαϊκές συνεστιάσεις στην Δομινικανή Δημοκρατία. Η μελωδία της είναι ευχάριστη και ρομαντική. Στη συνέχεια εξελίχθηκε στο δημοφιλή ομώνυμο χορό, που χαρακτηρίζεται από ρομαντισμό και αισθησιασμό!
Merengue
Για να γνωρίσει κάποιος την πατρίδα του merengue δε χρειάζεται παρά να διασχίσει τον Ατλαντικό ωκεανό και να συνεχίσει ως την Δομινικανή Δημοκρατία. Λέγεται πως οι δημιουργοί του χορού αυτού εμπνεύστηκαν από τις κινήσεις των αλυσοδεμένων σκλάβων. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως, όντας συμπονετικοί, οι κάτοικοι ενός χωριού υιοθέτησαν αυτόν τον τρόπο χορού, να χορεύουν δηλαδή κουτσαίνοντας, από κάποιον ήρωα τραυματισμένο στο πόδι. Στο συγκεκριμένο χορό το σώμα είναι χαλαρό και ελεύθερο, ενώ οι κινήσεις γίνονται με πάθος, προσδίδοντας του, δίκαια έτσι, τον τίτλο του φλογερού χορού. Από τον συγκεκριμένο χορό μαθαίνουμε τη βασική τεχνική χειρισμού ποδιών όλων των latin χορών.
Waltz
Το waltz είναι ένας χορός που προέρχεται από λαϊκούς χορούς της Βαυαρίας. Είναι ο πρώτος χορός που ο καβαλιέρος αγκαλιάζει την μέση της ντάμας και η απόσταση των σωμάτων γίνεται μηδενική. Το ζευγάρι λειτουργεί σαν ένα σώμα. Παρά τις έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας για την τολμηρότητα του νέου αυτού χορού, το waltz έγινε γρήγορα αγαπητό. Με την ίδια ταχύτητα που άλλαζε η κοινωνία αγαπήθηκε και εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για το χορό της ισορροπίας και της απαλότητας!
Fox-Trot
Το Fox-Trot πρωτοεμφανίστηκε το 1912 όταν το παρουσίασε ο Χάρρυ Φοξ (αστέρι της τότε θεατρικής επιθεώρησης), βαθειά επηρεασμένος από τις νέες χορευτικές τάσεις μετά την επανάσταση της τζαζ μουσικής (1910), που ήθελαν τα ζευγάρια να χορεύουν σε πολύ μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο , αυτοσχεδιάζοντας στον ρυθμό της μουσικής. Το Fox-Trot είναι ακόμα και σήμερα ένας από τους δημοφιλέστερους χορούς στην Αμερική. Παράγει ισορροπία, έλεγχο και το ζευγάρι γίνεται λειτουργικό σε ότι αφορά το χώρο που διεκδικεί πάνω στην πίστα. Σε υψηλότερο επίπεδο δίνει θεατρικότητα στο ύφος. Είναι το κλειδί των χορών!
Tango
Στις αρχές του 20ου αιώνα το Αργεντίνικο Τάνγκο γνώρισε μεγάλη εξάπλωση στην Ευρώπη και απέκτησε δικά του, ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Στο πέρασμα του χρόνου έγινε γνωστό ως «Ευρωπαϊκό τανγκό» ή «διεθνές τάνγκο». Στην ευρωπαϊκή ήπειρο κατέληξε γιατί η κυβέρνηση της Αργεντινής αναγκάστηκε να τον απαγορεύσει, επειδή ο τρόπος που χορευόταν θεωρήθηκε ακόλαστος και οι στίχοι των τραγουδιών απρεπείς. Με αποτέλεσμα πολλοί μουσικοί και χορευτές να μείνουν χωρίς δουλειά και να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη, απ’ όπου έκαναν το Τάνγκο γνωστό σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Γαλλία. Δε θα μπορούσε παρά να ονομαστεί «Χορός Τού Πάθους» αφού προσφέρει κοφτή κίνηση και δυναμισμό, μέσα από τον απόλυτο έλεγχο του σώματος. Ο ρόλος του καβαλιέρου μοναδικός… Είναι ο κατακτητής και η ντάμα είναι η γυναίκα που ποθεί και θέλει να κυριεύσει!
Disco Hustle
Οι περισσότερες φιγούρες disco έχουν έντονες επιρροές από τους χορούς Swing, Samba, Mambo, Merengue και Fox Trot. Ο John Travolta και το «Saturday Night Fever» έκαναν τον χορό αυτό μόδα για πολύ κόσμο και κυρίως για τους άντρες. Είναι ο χορός που δένει απόλυτα το ζευγάρι γιατί μαθαίνει τον καβαλιέρο να διευθύνει και τη ντάμα να ακολουθεί στις πιο απαιτητικές κινήσεις. Το disco hustle χαρακτηρίζεται από έντονο δυναμισμό και ενέργεια, μα πάνω απ’ όλα διδάσκει το πιο αγαπημένο στοιχείο όλων των χορών, τις γρήγορες & διαδοχικές στροφές. Ούτως ή άλλως αφορά την αγαπημένη σε όλο τον κόσμο μουσική εποχή των 80’s! .
Rock n’ Roll
Ο “βασιλιάς των parties”!!Ο αγγλικός όρος σημαίνει “λικνίσου και κουνήσου”.Το Rock N’ Roll γεννήθηκε τη δεκαετία το ’50 στις Ηνωμένες Πολιτείες.Η προκλητική ερμηνεία κι ο γρήγορος ρυθμός του νέου αυτού μουσικού έιδους προκάλεσαν μια απροσδόκητη επανάσταση που έμελλε να έχει διάρκεια.Με το Rn’R το κοινό παλλόταν σε μία ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα γεμάτη χορό και τραγούδι,που ερχόταν σε αντίθεση με το ρομαντισμό και το συναισθηματισμό της εποχής. Χάρη στην επιθετικότητα και στην προκλητικότητα του σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά….υπήρξε ενα μοναδικό φαινόμενο σε ολόκληρη την ιστορία της μουσικής!!!
Salsa
H s.a.l.s.a!! Ο πιο ενθουσιώδης και ξεσηκωτικός ρυθμός γνωστός πια και αγαπητός σε όλες τις χώρες του κόσμου! Ο πιο ελκυστικός τρόπος να εξωτερικεύσεις το συναίσθημα σου για το άλλο φύλο! Να γνωρίσεις και να δικτυώσεις τις γνωριμίες σου με τον ωραιότερο τρόπο, η επιτυχία και η αναγνωρισημότητα αυτού του χορού δεν είναι καθόλου τυχαία. Παγκόσμια φήμη και επιτυχία! Ένας απολαυστικότατος χορός που πρέπει όλοι να γνωρίσουν μα πάνω απ’ όλα να τον χ.ο.ρ.έ.ψ.ο.υ.ν! Ενέργεια, φαντασία, τσαχπινιά…. με απλά λόγια… s.a.l.s.a!!!
Argentine Tango
Το Αργεντίνικο Τάνγκο γενήθηκε στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άϊρες, αρχικά στους οίκους ανοχής και μετέπειτα στα λεγόμενα κοβεντίγιο, κοινόβια που αποτελούνταν από χαμόσπιτα μαζεμένα γύρω από μία κεντρική αυλή, όπου συνωστίζονταν κυρίως μετανάστες. Με την πάροδο του χρόνου το Τάνγκο έπαψε να είναι απλά ένα είδος χορού και μετεξελίχθηκε σε είδος μουσικής ακριβώς όπως έγινε και με τη τζαζ!
Oriental
To Oriental (ή αλλιώς ο χορός της κοιλιάς όπως είναι γνωστός ως επί το πλείστον στο δυτικό κόσμο) είναι ο σημερινός κατ’ εξοχήν χορός της ανατολής. Παρ’ ότι φαινομενικά ο χορός της κοιλιάς είναι αρκετά ελεύθερος, στην πραγματικότητα διέπεται από αυστηρούς κανόνες και είναι εκτελεστικά ιδιαίτερα δύσκολος!
R n’ B
Το πρώτο και σημαντικότερο που πρέπει να εξηγήσουμε γι’ αυτό τον χορό είναι η μουσική στην οποία απευθύνεται. Το R n’ B είναι τα αρχικά των λέξεων Rhythm and (& ή n’) Blues. Μιλάμε για την μουσική που συνδυάζει urban Afro-American ήχους, με στοιχεία rock, jazz, urbane! Ο χορός που αντιστοιχεί σε αυτή την μουσική είναι ένα είδος ελεύθερων κινήσεων (free style) με έντονα στοιχεία rolling, melting, swinging, waving που γίνονται ως επί το πλείστον με νωχελικό τρόπο.
Hip Hop
To HIP HOP δεν είναι απλά ένα μουσικό είδος. Είναι μια ιδιαίτερη φιλοσοφία που διακρίνει μία συγκεκριμένη στάση ζωής. To HIP HOP δεν είναι μόνο στίχοι! Είναι ένα πολιτιστικό κίνημα, ένας τρόπος ζωής, μία ζωντανή μουσική! Τα κυρίαρχα στοιχεία που συνθέτουν χορευτικά τις κινήσεις του είναι πέντε, το breakin, το funky, το Rn’B, το popping και το locking.
Share |