Η πολλή τηλεόραση βλάπτει την καρδιά

Oμάδα ερευνητών στη Βρετανία, στην οποία συμμετείχε και έλληνας επιστήμονας, υποστηρίζει ότι η πολύωρη παραμονή μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης εγκυμονεί κινδύνους για την καρδιά. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο κίνδυνος πρόκλησης καρδιακής βλάβης εξαιτίας της πολύωρης παρακολούθησης τηλεόρασης ή ενασχόλησης με βιντεοπαιχνίδια είναι αυξημένος και δεν μειώνεται ακόμη και αν το άτομο κάνει γυμναστική.

Την έρευνα διεξήγαγαν ειδικοί του Πανεπιστημίου Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College London και είναι η πρώτη που αναζήτησε την πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην παραμονή μπροστά σε μια οθόνη και σε εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων. Διαπίστωσαν ότι παραμονή για διάστημα τεσσάρων και πλέον ωρών μπροστά σε μια οθόνη αυξάνει κατά 125% τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Επίσης διαπίστωσαν ότι αυξάνονται σε ποσοστό 48% οι πιθανότητες εμφάνισης άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Πώς όμως επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα; Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ποσοστό της τάξεως του 25% της σύνδεσης μεταξύ τηλεθέασης και καρδιαγγειακών επεισοδίων εξηγείται μέσω διαταραχών που προκαλούνται στα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) καθώς και στα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης ΗDL. Τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν ότι η φλεγμονή των αγγείων και η απορρύθμιση των λιπιδίων που συνεπάγεται η καθιστική ζωή αποτελούν ένα σημαντικό «μονοπάτι» αύξησης του καρδιαγγειακού κινδύνου «Εκείνοι που περνούν πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη τηλεόρασης έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά καρδιακά προβλήματα που να οδηγούν ακόμη και στον θάνατο. Μετά το διάστημα των δύο ωρών όσο περισσότερη ώρα βλέπει κάποιος τηλεόραση τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσει κάποιο καρδιακό πρόβλημα» αναφέρει στην «Daily Τelegraph» o καθηγητής Εμμανουήλ Σταματάκης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

 

Πηγη: tovima.gr

Share |