Η ευεργετική δράση της λουτεΐνης της ντομάτας σε ασθενείς με καρδιοπάθεια!

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Atherosclerosis, δείχνει πως η λουτεΐνη, συστατικό στο οποίο οφείλεται το κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα ορισμένων λαχανικών και φρούτων, όπως η ντομάτα, πιθανόν να σχετίζεται με μείωση της φλεγμονής σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

Είναι πλέον γνωστό πως η φλεγμονή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου και εμπλέκεται στην εμφάνιση συμπτωμάτων και καρδιακών επεισοδίων, όπως η στηθάγχη και το έμφραγμα. Από την άλλη, μελέτες έχουν δείξει πως ορισμένα συστατικά της διατροφής μπορούν να περιορίσουν την έκταση της φλεγμονής στον οργανισμό. Σε αυτά, περιλαμβάνονται τα καροτενοειδή, μια «οικογένεια» φυτοχημικών συστατικών, που περιέχονται σε πλήθος φρούτων και λαχανικών.

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν την πιθανή επίδραση έξι καροτενοειδών στα επίπεδα φλεγμονής, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 193 ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Από τα καροτενοειδή που μελετήθηκαν, μόνο η λουτεΐνη φάνηκε να συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών μορίων.

Ειδικότερα, παρατηρήθηκε πως όσο υψηλότερη ήταν η συγκέντρωση λουτεΐνης στο αίμα, τόσο χαμηλότερα ήταν τα επίπεδα ιντερλευκίνης-6. Επιπλέον, μετά από εξέταση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που απομονώθηκαν από τους εθελοντές, η λουτεΐνη φάνηκε να περιορίζει τη σύνθεση και έκκριση φλεγμονωδών μορίων.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως η λουτεΐνη, πιθανόν να μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, ενώ επόμενος στόχος τους είναι να εξετάσουν κατά πόσο η υψηλότερη κατανάλωση πλούσιων πηγών λουτεΐνης μπορεί να ελαττώσει τη φλεγμονή στους εν λόγω ασθενείς.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Η Φρουτεμπορική ΜΥΛΩΝΑΣ λειτουργεί από το 1955 από τον ιδρυτή Γρηγόριο Μυλωνά μέχρι και σήμερα.

Ο Θύμιος Μυλωνάς  γιός του ιδρυτή ,είναι ένας επιχειρηματίας με όραμα και κάθε καινούριο μαγαζί που δημιουργεί είνα… ένα ακόμα στολίδι για τα φρούτα και λαχανικά. Το νέο του απόκτημα στην Γλυφάδα, από την πρώτη επίσκεψη σας μπορείτε να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι,την πληρότητα σε αρμονία με την ποιότητα.

Η τρίτη γενιά της οικογένειας ΜΥΛΩΝΑ με περισσότερες σπουδές, νέες ιδέες και διάθεση για δουλειά συνεχίζει με το δικό της ζήλο, να επιλέγει τα καλύτερα προϊόντα και βρίσκοντας τους καλύτερους παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.

Να τονιστεί ότι τα καταστήματα ΘΥΜΙΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ αποτελούν την πρώτη και μεγαλύτερη αλυσίδα οπωροπωλείων στην Ελλάδα. 

Βρείτε τα  εδώ:

ΒΟΥΛΑ Λ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 185
Π. ΦΑΛΗΡΟ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ 99
ΝΕΑ ΦΙΛΟΘΕΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΚΟΥ 47
ΙΛΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 32
ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Λ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 399
ΑΧΑΡΝΑΙ Λ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 93
ΓΛΥΦΑΔΑ Λ. ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 51
Π. ΦΑΛΗΡΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ 62
ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ ΓΟΥΝΑΡΗ 170
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 161
ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Λ. ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ 19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share |