Η διατροφική αξία του τυριού χαμηλών λιπαρών

Το τυρί αποτελεί από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα για εμάς τους Έλληνες. Πέρα από την ιδιαίτερη γεύση του, εμπλουτίζει το καθημερινό μας διαιτολόγιο και με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η πρωτεΐνη, το ασβέστιο, ο φώσφορος, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη Α.

Ωστόσο, τα τυριά που επιλέγουμε συνήθως είναι ιδιαίτερα λιπαρά και περιέχουν παράλληλα αρκετό νάτριο (αλάτι). Συνεπώς, εάν αυτό το είδος τυριού αποτελεί την καθημερινή μας επιλογή και ειδικότερα εάν το καταναλώνουμε σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, χάνει μέρος του ευεργετικού του ρόλου καθώς επιβαρύνει τη διατροφή μας με «κακά» λιπαρά, χοληστερόλη και αλάτι.

Για να απολαμβάνουμε λοιπόν μόνο τα θετικά χαρακτηριστικά του τυριού, συστήνεται να προτιμούμε τυρί χαμηλών λιπαρών, δηλαδή είτε τύπους τυριών που είναι από τη φύση τους χαμηλά σε λιπαρά (πχ ανθότυρο ή κατίκι) είτε τυριά light, τα οποία έχουν σημαντικά χαμηλότερες θερμίδες και λιπαρά από τις κλασσικές επιλογές, κρατώντας ωστόσο αναλλοίωτα τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά τους. 

 
Το τυρί χαμηλών λιπαρών:
 
  • Κυκλοφορεί πλέον σε μεγάλη ποικιλία ειδών, για να μπορείτε να επιλέξετε εκείνο που ανταποκρίνεται καλύτερα στα γευστικά σας κριτήρια και στις διατροφικές σας ανάγκες.
  • Έχει εξίσου καλή γεύση με το κλασσικό, αλλά με λιγότερες θερμίδες
  • Διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και μέταλλα) του πλήρους τυριού
  • Είναι φτωχότερο σε «κακό» κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη.
Βίκυ Πυρογιάννη MSc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr
Share |