Η αύξηση του ΦΠΑ ευθύνεται για ανεργία και λουκέτα

Την άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στα πρότερα επίπεδα ζητεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κ. Μίχαλος καθώς, όπως υποστηρίζει, μόλις τρεις μήνες μετά την εφαρμογή του νέου φορολογικού συντελεστή ΦΠΑ 23% επώνυμες οργανωμένες αλυσίδες εστίασης οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 25% του κλάδου έκλεισαν τα καταστήματα τους, ενώ οι απώλειες θέσεων εργασίας μέχρι σήμερα εκτιμώνται σε περισσότερο από 100.000.

Εξάλλου ο κύκλος εργασιών το Α΄ τρίμηνο του 2012 παρουσίασε μείωση κατά 24% από τον αντίστοιχο δείκτη του 2011, ενώ κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2011, όταν δηλαδή τέθηκε σε ισχύ ο νέος ΦΠΑ στην εστίαση, μειώθηκε κατά 18% από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2010. Επιπλέον, εκτιμάται ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% ενίσχυσε τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.

Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι σε άλλες χώρες ο συντελεστής ΦΠΑ είναι κατά πολύ χαμηλότερος στην εστίαση έναντι άλλων δραστηριοτήτων και συγκεκριμένα: Στη Γαλλία ο ΦΠΑ της εστίασης είναι 5,5%, έναντι 19,60% στις άλλες δραστηριότητες. Στην Ισπανία, την Κύπρο και την Τουρκία είναι 8% με 18%, 15% και 18% αντίστοιχα, για τις άλλες δραστηριότητες. Στην Ιταλία είναι 10% έναντι 20% στις άλλες δραστηριότητες, στην Πορτογαλία είναι 13% για την εστίαση έναντι 23% στις άλλες δραστηριότητες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share |