Για τους φοιτητές: 7 μυστικά για σωστή διατροφή κατά την περίοδο των εξετάσεων

 • Μικρά και συχνά γεύματα. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων θα πρέπει να εφοδιάζετε διαρκώς τον οργανισμό σας με την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να τρώτε συχνά και από λίγο και να μην παραλείπετε γεύματα.  
   
 • Αυξήστε την πρόσληψη ω-3 λιπαρών. Εκτός του ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση της πνευματικής απόδοσης, μελέτες δείχνουν ότι μπορούν παράλληλα να βελτιώσουν τη διάθεσή! Φροντίστε λοιπόν η διατροφή σας να περιλαμβάνει επιλογές όπως λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί κ.α.), θαλασσινά, μαλακή μαργαρίνη και ξηρούς καρπούς, ή ακόμη και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως χυμούς εμπλουτισμένους με ω3 λιπαρά από ιχθυέλαια.  
   
 • Οχυρωθείτε. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων θα πρέπει να προσλάβετε ακόμη περισσότερα αντιοξειδωτικά μέσω της διατροφής σας. Από τις βασικότερες πηγές αντιοξειδωτικών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και οι χυμοί, ειδικότερα όσοι περιέχουν έξτρα βιταμίνη C.
   
 • Ενυδάτωση τώρα. Γνωρίζετε ότι το να αμελείτε την ενυδάτωσή σας μπορεί να σας «στοιχίζει» βαθμούς στις εξετάσεις; Γι’ αυτό θα πρέπει να προσλαμβάνετε τα υγρά που έχετε καθημερινά ανάγκη μέσω του νερού αλλά και άλλων επιλογών χωρίς αλκοόλ όπως γάλα, χυμούς, καφέ, τσάι και αναψυκτικά (κατά προτίμηση light).
   
 • Κρατήστε το «κακό» μακριά. Δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένο λίπος επιβαρύνουν τη νοητική λειτουργία. Περιορίστε λοιπόν τα κορεσμένα λιπαρά μειώνοντας την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, επιλέγοντας light γαλακτοκομικά και τυρί, προτιμώντας μαλακή μαργαρίνη αντί για βούτυρο και επιλέγοντας αλλαντικά στα οποία έχει αντικατασταθεί το ζωικό λίπος με ελαιόλαδο.
   
 • Συμπληρώστε τα κενά. Το συνεχές διάβασμα απαιτεί την υψηλότερη πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, όπως είναι ο σίδηρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και συστατικών που ενισχύουν την τόνωση, όπως το ginseng, γεγονός που καθιστά αρκετές φορές απαραίτητη τη λήψη ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος.  
   
 • Βάλτε ποικιλία στο διαιτολόγιό σας. Κάθε ομάδα τροφίμων έχει το δικό της ρόλο στην κάλυψη των καθημερινών μας αναγκών. Φροντίζετε να δομείτε το εβδομαδιαίο σας διαιτολόγιο βάσει των αρχών της Μεσογειακής Πυραμίδας διατροφής. 
 
 
Κωσταλένια Καλλιανιώτη MSc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr
Share |