Γέμισε η Θεσσαλονίκη με πράσινα παπαγαλάκια

Είτε έχουν αφεθεί ελεύθερα, είτε δραπέτευσαν από τα κλουβιά τους...και τώρα δίνουν μια διαφορετική νότα στον ουρανό της πόλης. Στην ουσία πρόκειται για 3 αποικίες, στο ρέμα της Πυλαίας, στα Κωνσταντινουπολίτικα, στα πάρκα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στην παραλία, κυρίως στο πάρκο Ξαρχάκου, όπως εξηγεί η υπεύθυνη για τη βόρεια Ελλάδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Πέρη Κουράκλη.

Σύμφωνα με μελέτη του Παναγιώτη Λατσούδη, από την ΕΟΕ, τα παπαγαλάκια του είδους «Δαχτυλιδολαίμης Ψιττακίσκος», εμφανίζονται τελευταία σ’ όλο και μεγαλύτερους αριθμούς σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης (Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία κ.ά.), σε ορισμένες από τις οποίες αναπαράγονται κιόλας.

Μια και δεν είναι τυπικά μεταναστευτικό πουλί, θεωρείται αδύνατη η έλευσή του από τις τροπικές περιοχές μέσω μεταναστευτικών κινήσεων. «Εντούτοις, επειδή είναι γνωστό ως "ζώο συντροφιάς", μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι ελεύθεροι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί του προήλθαν από τυχαίες ή και εσκεμμένες απελευθερώσεις αιχμαλωτισμένων πουλιών σημειώνεται στη μελέτη.

newsit.gr
 

Share |