Γ. Μίχας: Καθαρή και άμεση λύση στο ΠΑΣΟΚ!

Μετά την απόφαση του Προέδρου να μην είναι υποψήφιος και την πρόταση για τις διαδικασίες που είναι και απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου ξεκίνησαν ήδη οι εσωκομματικές διαδικασίες, και οι περισσότερες τοποθετήσεις χθές και σήμερα είναι  στα πλαίσια έναρξης, ουσιαστικού διαλόγου, κριτικής και αυτοκριτικής, οριοθέτησης στόχων και προτάσεων για το ΠΑΣΟΚ του αύριο.
Η εκλογή προέδρου από τη βάση που αποτελούσε αίτημα όσων πολιτών κάποτε μας στήριζαν και όσων - λιγότερων - εξακολουθούν να μας στηρίζουν ακόμη και σήμερα .

Των πολιτών που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ γιατί εμπνεύστηκαν και πίστεψαν στις αξίες, στις ιδέες, της σύγχρονης κεντροαριστεράς που προτάσσει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, που αγωνίζεται για τη δημιουργία μιας κοινωνίας πιο ανθρώπινης, πιο ανεκτικής, πιο αλληλέγγυας που αντιμάχεται τις διακρίσεις και τους διαχωρισμούς, που δεν θεοποιεί τις αγορές και τα δημιουργήματά της.

Αυτοί οι πολίτες ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα εξαιτίας της κρίσης, μπορεί να έχουν απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχουν αλλάξει τα πιστεύω τους. Μάλλον το αντίθετο έχει συμβεί, μάλλον είναι πλέον περισσότεροι εκείνοι που βλέπουν τη ζημιά που προκαλεί σε κάθε κοινωνία η ανεξέλεγκτη λειτουργία των αγορών.

Αυτούς λοιπόν τους πολίτες που αποτελούν την πλειοψηφία και όχι τη μειοψηφία, που θέλουν να διαμορφωθεί ένα τείχος προστασίας απέναντι στην παντοδυναμία των αγορών οι οποίες δυστυχώς άγουν και φέρουν την παγκόσμια οικονομία κατά το δοκούν, μπορούμε και πρέπει να προσεγγίσουμε, μπορούμε να τους φέρουμε πάλι κοντά μας με μία απαραίτητη προϋπόθεση.

Να αλλάξουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι. Να λογοδοτήσουμε . Να αλλάξουμε πρόσωπα, συμπεριφορές, ιδέες. Να ξαναγίνουμε ένα με την κοινωνία και όχι - όπως γίναμε - ένα με την εξουσία. Ο Πρόεδρος είχε πει σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο κάτι πολύ σωστό, να γίνουμε αντεξουσιαστές στην εξουσία. Δεν το κάναμε, μείναμε στα λόγια.

Ας μην μείνουμε και πάλι στα λόγια. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συντηρείται κλίμα που επιτείνει την αβεβαιότητα, την αμηχανία, χωρίς να λύνουμε άμεσα τα εσωτερικά προβλήματα μας υποσχόμενοι όμως ότι θα λύσουμε αυτά της χώρας.

Για αυτό πρέπει σαν Εθνικό Συμβούλιο να δείξουμε ότι έχουμε πλήρη συναίσθηση της κατάστασης  στην  χώρα ,  στο ΠΑΣΟΚ, στην κοινωνία. Να αποδείξουμε ότι η εξουσία μπορεί να άλλαξε την συμπεριφορά μας, όχι όμως και την ψυχή μας.

Είναι σωστό να αναζητούμε τις ευθύνες , τα λάθη , τις παραλήψεις για να διορθωσουμε την πορεία του ΠΑΣΟΚ , είναι όμως λάθος να προσπαθούμε να μεταφέρουμε τις ευθύνες σε άλλους –συμφέροντα, μεσα μαζικής ενημέρωσης κλπ.- και είναι λάθος γιατί ήταν και είναι δική μας ευθύνη η διαμόρφωση κανόνων λειτουργίας και των ΜΜΕ και των επιχειρήσεων και των λογής συμφερόντων.

Και φυσικά είναι αδήριτη ανάγκη να οριοθετήσουμε τη θέση μας, τη στάση και τις απαντήσεις μας στη νέα εποχή της κρίσης που διαμορφώνεται, χωρίς να αναζητούμε αλλοθι , και αν επρεπε να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα αυτό έπρεπε να το κάνουμε όταν είμασταν δυνατοί και όχι τώρα που είμαστε με την πλάτη στό τοίχο.

Θέλουμε δεν θέλουμε η κρίση ήδη είναι αφετηρία αλλαγών. Πρέπει να γίνει και  καταλυτική ,αφετηρία για την συνολική αναμόρφωση του χώρου της σοσιαδημοκρατίας στον τόπο μας και σε αυτή την αναμόρφωση το Κίνημά μας πρέπει να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο και για να γίνει αυτό πρέπει να παραμείνουμε ζωντανοί.

Να λοιπόν, γιατί ηταν απαραίτητο να κινήσουμε άμμεσα τις καταστατικές διαδικασίες που θα διαμορφώσουν έναν νέο πολιτικό σχεδιασμό, ένα νέο πολιτικό πλαίσιο αναφοράς που θα λαμβάνει υπόψη του όλα όσα έχουν συμβεί στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Και που θα δημιουργούν τις βάσεις για να προωθηθεί και να αναδειχθεί ένα νέο ανθρώπινο πολιτικό δυναμικό, η ανανέωση, που τόσο έχει ανάγκη το κόμμα μας, ο τόπος και η κοινωνία.

Γιά αυτό είναι αναγκαίο οι διαδικασίες αυτές να είναι πολιτικές,  καθαρές  χωρίς μεταβατικές δυαρχίες, μετέωρα βήματα και διευθετήσεις κορυφής που οδηγούν σε παραλυτικά και καταστροφικά αποτελέσματα.
 Πρέπει να οριστεί ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιοτήτων με βάση το καταστατικό.
Οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου πρέπει να συνδεθούν με την προγραμματική συνδιάσκεψη πρίν απο την εκλογή Προέδρου και τις εθνικές εκλογές με διαφάνεια , ελάχιστο οικονομικό κόστος,  από την πραγματική βάση του Κινήματος.
Είναι μύθος πως θα δημιουργήσει η διαδικασία τεράστια προβλήματα στην κυβέρνηση Παπαδήμου η οτι θα αδικήσει κάποιους υποψηφίους είναι άλλοθι όταν δεν θέλεις να ζημωσεις.

Και αυτό πρέπει να γίνει για τρεις πολύ βασικούς λόγους.

Πρώτον που είναι και το κυριότερο για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας από την χρεοκοπία και στην εν γένει λειτουργία της Κυβέρνησης Παπαδήμου. Η διαδικασία για εκλογή Προέδρου πρέπει να αποφύγει οτιδήποτε  εκθέτει την  χώρα , το Κίνημα και αποσταθεροποιεί την Κυβέρνηση .

Δεύτερον επειδή ο χρόνος προς τις εθνικές εκλογές μετρά αντίστροφα για το ΠΑΣΟΚ που χάνει και την τελευταία επαφή με τα στρώματα της κοινωνίας, φθίνει δημοσκοπικά με αποτέλεσμα να κυμαίνεται σε ποσοστά ανάλογα με αυτά που πήρε στις πρώτες εκλογές από την ίδρυσή του.

Και τρίτον διότι θα πρέπει να δώσουμε χρόνο και στο Κίνημα να ανασάνει μετά την εσωκομματική αναμέτρηση που ενδεχομένως να επιφυλάξει συγκρούσεις και εντάσεις και στον νέο Πρόεδρο να χαράξει τη στρατηγική και να προετοιμαστεί κατάλληλα.

Εκείνο που δεν μπορεί να συνεχίζεται είναι ο ευτελισμός του Προέδρου , των στελεχών μας και της προσπάθειας που έγινε για να σωθεί η χώρα, γαιτί θα τα βρούμε μπροστά μας στις εθνικές εκλογές. Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στην αυτοκριτικη μας, χωρίς όμως να γίνει ανελέητη αυτομαστίγωση.

Εκείνο που δεν πρέπει να υιοθετήσουμε είναι οι αντιλήψεις οτι όσα έγιναν τα τελευταία δυο χρόνια βαρύνουν ένα μόνο πρόσωπο, προφανώς ο Πρόεδρος έχει την πρώτη ευθύνη και για τις πολιτικές, και για τις επιλογές των προσώπων και για την αδυναμία ουσιαστικού συντονισμού.

Μπορούμε να πούμε οτι η κυβερνησή μας πέτυχε αρκετά, δεν πέτυχε όμως να ανατρέψει την εικόνα της απογοήτευσης που έχει καταλάβει τους πολίτες. Εκανε ομως κρίσημα λάθη , είχαμε σοβαρές αστοχίες, υπήρξαν παλλινοδίες στην λήψη των αποφάσεων και κυρίως στην υλοποίηση αυτών.

Ευθύνη ομως για αυτή την πορεία έχουμε όλοι μας ανάλογα με την θέση που ο καθένας κατείχε, ευθύνη έχουμε όλοι για την ανύπαρκτη αλληλεγγύη , θυμάστε παλια την λέγαμε συντροφικότητα.

 Η πορεία αυτή και τα λάθη της κυβερνησής μας σε μια αλλη χρονική στιγμή ενδεχομένως να μην είχαν το σημερινό κόστος, την συγκεκριμένη όμως περίοδο σε περιβάλλον ευρωπαικής και παγκόσμιας αβεβαιότητας , φόβου, ανασφάλειας   το κόστος είναι τεράστιο .

Και στο μέλλον κάθε λάθος ίσως στοιχίσει τα πάντα για την χώρα , τους πολίτες , την δημοκρατική παράταξη.

Δεν πρέπει να έχουμε ψευδαίσθηση ότι με την εκλογή προέδρου θα ξαναβρεθούν ως δια μαγείας στο πλευρό μας οι κοινωνικές ομάδες που τους ρίξαμε πολύ εύκολα το φταίξιμο, τα συνδικάτα που με ευκολία εξοβελίσαμε λες και δεν ευθυνόμαστε εμείς για την πορεία τους.

Πρέπει να αντιληφθούμε πως εκλεγουμε πρόεδρο για το ΠΑΣΟΚ και οχι για την Ενωση Κέντρου.

Χρειάζεται λοιπόν στην συζήτηση για το αύριο να επανακαθορίσουμε ποιούς θέλουμε να εκπροσωπούμε για να ξαναβρούμε επαφή μαζί τους σε άλλη βάση , με άλλη λογική.

Οχι πάντως την λογική του πολιτικού παρασιτισμού , των πελατειακών σχέσεων και του διεκδικητικού λαικισμού .

Δεν μπορεί να δημιουργείται η αίσθηση ότι η πολιτική είναι μια διαρκής συναλλαγή, ένα κλειστό παιχνίδι φιλοδοξιών, προσώπων για την καρέκλα.

Άρα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ή για χρονοτριβές, δεν υπάρχουν περιθώρια για χρησμούς. Χρειαζόμαστε όλοι αυτές τις καθαρές λύσεις, αυτές τις καθαρές αποφάσεις.

Πρέπει να ξαναμετατραπούμε και πάλι από κόμμα στελεχών σε κίνημα πολιτών και αν χρειαστεί να προχωρήσουμε στην αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και την επανασύσταση του με νέα υλικά, νέα οργάνωση, νεα κατεύθυνση προσαρμοσμένη στις ανάγκες των πολιτών και της χώρας .

Η καθαρή και άμεση  λύση στο ΠΑΣΟΚ είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για το Κίνημα και Εθνικής ευθύνης για τον τόπο.

Το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει στο τέλος με απόλυτη σαφήνεια τις διαδικασίες απολογισμού, νέου πολιτικού σχεδιασμού και εκλογής προέδρου μέσα απο την δύσκολη αλλά αναγκαία ενεργοποίηση της βάσης του ΠΑΣΟΚ.

Share |