Φυτοστερόλες: οι «σύμμαχοι» της καρδιά μας!

Είναι γνωστό ότι τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αποτελούν κρίσιμο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και ότι μια σωστή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε ένα πιο υγιές λιπιδιαμικό προφίλ. Τα τελευταία χρόνια γίνεται έντονος λόγος για τις λεγόμενες φυτοστερόλες, ενώσεις οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση των συγκεντρώσεων χοληστερόλης στην κυκλοφορία. Οι φυτοστερόλες είναι φυσικά συστατικά των φυτικών ελαίων, των ξηρών καρπών και των λαχανικών και, λόγω της μεγάλης χημικής ομοιότητάς τους με τη χοληστερόλη, δρουν εμποδίζοντας την απορρόφησή της χοληστερόλης από τον οργανισμό.  

Στα πλαίσια λοιπόν μιας διατροφής ειδικά σχεδιασμένης για η μείωση της χοληστερόλης, συστήνεται και ένταξη 2 γραμμαρίων φυτικών στερολών στο καθημερινό διαιτολόγιο. Μελέτες που έχουν διεξαχθεί αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των φυτοστερολών αναφέρουν ότι καταναλώνοντας 2g φυτοστερολών ημερησίως παρατηρείται μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης έως και κατά 10%. Μείωση της τάξεως του 15% στην LDL-χοληστερόλη μπορεί να επιτευχθεί εάν συνδυαστούν 2g φυτοστερολών με υγιεινή διατροφή, ευεργετική για την καρδιά, χαμηλή σε κορεσμένα λίπη.
 
Στην αγορά κυκλοφορούν πλέον ειδικά τρόφιμα εμποτισμένα με φυτοστερόλες, όπως μαλακές μαργαρίνες, γάλα, γιαούρτι και ροφήματα γιαουρτιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ρόφημα γιαουρτιού εμπλουτισμένο με φυτικές στερόλες περιέχει την ίδια ποσότητα στερολών με αυτή που έχουν 50 μερίδες μπρόκολο, 150 μήλα ή 425 τομάτες!
 
 
Βάσια Μανίκα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

www.nutrimed.gr

Share |