Φωτοθεραπεία: Η πιο σύγχρονη, ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τη λεύκη!

Η φωτοθεραπεία με στενού φάσματος υπεριώδη ακτινοβολία B αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της τμηματικής ή γενικευμένης λεύκης, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας, ενώ η συσκευή εστιασμένης φωτοθεραπείας Excimer Light, που εκπέμπει φως στα 308nm της υπεριώδους ακτινοβολίας Β, αποδεικνύεται η καταλληλότερη θεραπεία για την εντοπισμένη μορφή της νόσου.

Η δράση της φωτοθεραπείας με τη συσκευή Excimer Light για την αντιμετώπιση της λεύκης χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια. Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι πετυχαίνει τον στόχο της χωρίς παρενέργειες.

Στα δερματολογικά κέντρα μας, η φωτοθεραπεία με τη συσκευή Excimer Light αποτελεί τη θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της τμηματικής ή γενικευμένης λεύκης, αλλά και για τις εντοπισμένες μορφές της νόσου.

Δράση σε δύο μέτωπα

Η φωτοθεραπεία με τη συσκευή Excimer Light δρα σε δύο μέτωπα, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της λεύκης. Αρχικώς, έχει ανοσοκατασταλτικές και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες (τοπικές και συστημικές), και επομένως καταστέλλει την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των μελανοκυττάρων. Είναι τα κύτταρα τα οποία παράγουν τη χρωστική ουσία του δέρματος (μελανίνη) και τα οποία καταστρέφονται εξαιτίας της νόσου, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στο δέρμα οι χαρακτηριστικές λευκές κηλίδες.

Την ίδια στιγμή, η φωτοθεραπεία στοχεύει στα χρωμοφόρα στοιχεία του δέρματος, και συγκεκριμένα στα κερατινοκύτταρα και τα μελανοκύτταρα της επιδερμίδας, και στους ινοβλάστες της δερμίδας. Η θεραπευτική δράση του φωτός διεγείρει τη μετανάστευση των μελανοκυττάρων σε γειτονικές αποχρωματισμένες περιοχές και τη σύνθεση μελανίνης σε αυτές, με αποτέλεσμα τον σταδιακό επαναχρωματισμό του δέρματος.

Με τη διπλή δράση της φωτοθεραπείας, επιτυγχάνουμε τα εξής:

  • Έλεγχο της νόσου
  • Περιορισμό της φλεγμονής
  • Επαναχρωματισμό των λευκών κηλίδων
  • Πρόληψη της εμφάνισης νέων κηλίδων

Πιο ασφαλής και αποτελεσματική

Έχει αποδειχτεί και επιστημονικά ότι η φωτοθεραπεία με τη συσκευή Excimer Light είναι πιο ασφαλής και αποτελεσματική σε σχέση με τη φωτοχημειοθεραπεία με PUVA (συνδυασμός ψωραλένιου και φωτοθεραπείας UVA). Μας επιτρέπει να επιτυγχάνουμε σταθεροποίηση της νόσου, μεγαλύτερο ποσοστό επαναμελάγχρωσης, ενώ δεν φέρει παρενέργειες όπως: αίσθημα κνησμού, εκδήλωση ηλιακού εγκαύματος και φλυκταινών, υπερμελάγχρωση του δέρματος, αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καταρράκτη και μελανώματος.

Η φωτοθεραπεία με τη συσκευή Excimer Light εκπέμπει στο ασφαλέστερο μήκος κύματος στα 308nm της υπεριώδους ακτινοβολίας Β, δηλαδή αποκλείει τα μήκη κύματος του ευρέως φάσματος (Broad-Band, BB) και της φυσικής ακτινοβολίας (φως ήλιου) UVΒ, που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών ερυθημάτων και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Τα μήκη κύματος του Excimer Light εκμεταλλεύονται τις θεραπευτικές ιδιότητες του φωτός, είναι ανεκτά από τους ασθενείς, δεν προκαλούν παρενέργειες και επομένως δεν μας θέτουν περιορισμούς στη δόση της θεραπείας, όπως συμβαίνει με τα μήκη κύματος του ευρέως φάσματος.

Η συσκευή εστιασμένης φωτοθεραπείας Excimer Light μάς επιτρέπει την εφαρμογή ακόμα πιο επιθετικής αγωγής, καθώς η δράση της εστιάζεται στα σημεία των βλαβών χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω φυσιολογικοί ιστοί. Επομένως, τα αποτελέσματα της θεραπείας γίνονται ταχύτερα ορατά και η ανταπόκριση του δέρματος είναι ακόμα καλύτερη.

Κατάλληλη ακόμα και για μικρά παιδιά

Στα δερματολογικά κέντρα μας, η φωτοθεραπεία επαναλαμβάνεται 2-3 φορές τη βδομάδα και εφαρμόζεται αρκετά επιθετικά, έτσι ώστε να έρθει νωρίτερα το επιθυμητό αποτέλεσμα και να μην προλάβει το δέρμα των ασθενών να προσαρμοστεί απέναντι στο φως και να εμποδίσει τη διείσδυση και τη θεραπευτική δράση του. Η θεραπεία είναι τόσο ασφαλής που ενδείκνυται ακόμα και για μικρά παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και για όσους υποφέρουν από νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία.

Οι περιοχές που ανταποκρίνονται ταχύτερα στη φωτοθεραπεία, είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, ο κορμός και τα άνω άκρα, στα οποία συνήθως η επαναμελάγχρωση αρχίζει να γίνεται ορατή μετά τη δέκατη περίπου θεραπεία. Η θεραπεία συνεχίζεται όσο καταγράφεται βελτίωση του αποτελέσματος και μπορεί να διαρκέσει έως και 12 μήνες. Η θεραπεία δρα από τα εξωτερικά όρια προς το εσωτερικό της κάθε κηλίδας, μέχρι αυτή να επαναχρωματιστεί πλήρως.

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι.

Share |