Φορολογικό διαζύγιο: Οι μεγάλες προσδοκίες & η πραγματικότητα

Μεγάλες προσδοκίες τρέφουν όσοι υποβάλλουν την αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να εξασφαλίσουν το δικαίωμα υποβολής ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων.

Πιστεύουν ότι όχι μόνο θα «γλιτώσουν» από τις ενοχλήσεις και τις κατασχέσεις για τα χρέη του ή της συζύγου (κάτι που ισχύει εν μέρει δεδομένου ότι γίνεται πιο εύκολος ο διαχωρισμός των οφειλών αλλά και η είσπραξη επιστροφής φόρου από τον άλλο σύζυγο) αλλά και ότι θα αυξήσουν τις πιθανότητές τους να πάρουν ένα από τα επιδόματα που μοιράζει (ή θα μοιράσει) το κράτος. Ειδικά το τελευταίο πρόκειται για… ευσεβή πόθο. Διότι η ΑΑΔΕ μπορεί να λαμβάνει δύο ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις από τους (φορολογικά) χωρισμένους συζύγους αλλά δεν θα πάψει ποτέ να προσθέτει τα εισοδήματά τους προκειμένου να κρίνει αν θα χορηγεί το εκάστοτε επίδομα. Στην επιδοματική πολιτική, λαμβάνεται υπόψη το «οικογενειακό» εισόδημα ή το εισόδημα του νοικοκυριού στο οποίο προστίθεται και το εισόδημα τυχόν φιλοξενούμενου. Άρα, τρόπος να… παραπλανήσει κανείς το σύστημα δεν υπάρχει. Εκτός και αν χωρίσει κανονικά αλλάζοντας ταυτόχρονα και τόπο κατοικίας.

Οι παντρεμένοι στα αρχεία της εφορίας είναι περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια όπως προκύπτει και από τις κοινές φορολογικές δηλώσεις. Προς το παρόν, αίτηση φορολογικού διαζυγίου έχουν κάνει περίπου 3000-4000 δηλαδή περίπου το 0,15% του συνολικού αριθμού. Φυσικά υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αλλά σε κάθε περίπτωση «κύμα» δεν αναμένεται. Προφανώς πρόκειται για ένα καινούργιο μέτρο και οι φορολογούμενοι αναζητούν ακόμη πληροφορίες. Ωστόσο, οι «παγίδες» είναι τόσες  πολλές ώστε μόλις γίνει σωστή ενημέρωση στον παντρεμένο, μάλλον αυτή λειτουργεί αποτρεπτικά.

1. Πρώτον υπάρχει θέμα τεκμηρίων. Εκτός του ότι αυξάνεται το ποσό κατά 1000 ευρώ (σ.σ οι παντρεμένοι έχουν τεκμήριο ύπαρξης 5000 ευρώ και μόλις χωρίσουν το ποσό αυξάνεται στα 6000 ευρώ), παύουν να προστίθενται τα εισοδήματα των δύο συζύγων για την αντιμετώπιση των τεκμηρίων. Ο καθένας θα πρέπει να δικαιολογεί τα περιουσιακά του στοιχεία με βάση τα εισοδήματά του.

2. Δεύτερον τίθεται θέμα ηλεκτρονικών πληρωμών. Οι συναλλαγές που κάνουν οι δύο δεν προστίθενται προκειμένου να «ξελασπώνουν». Ο καθένας θα πρέπει να κάνει τις δικές του πληρωμές σε περίπτωση φορολογικού διαζυγίου.

Το πλεονέκτημα της υποβολής ξεχωριστών δηλώσεων έχει να κάνει με την ατομική εκκαθάριση η οποία σημαίνει ότι αν ο ένας έχει επιστροφή φόρου και ο άλλος πρέπει να πληρώσει, τότε δεν θα γίνεται συμψηφισμός. Αυτό το πλεονέκτημα μπορεί να πάψει να υφίσταται καθώς στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν ατομική εκκαθάριση για όλους είτε έχουν κάνει δήλωση ξεχωριστής εκκαθάρισης είτε όχι. Έτσι, μένει μόνο το πλεονέκτημα του να μην γνωρίζει ο ένας σύζυγος τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.

Share |