Έτοιμο φαγητό: Πόσο τελικά μας παχαίνει;

Ο ελεύθερος χρόνος μας είναι ελάχιστος και συνεπώς οι παραγγελίες τείνουν να γίνουν καθημερινή πραγματικότητα. Εύλογα προκύπτει λοιπόν η ερώτηση: είναι τόσο κακό να παραγγέλνουμε από έξω όταν ο χρόνος είναι τόσο πολύτιμος; Η απάντηση δυστυχώς είναι ναι, γιατί οι εταιρείες παρασκευής έτοιμου φαγητού θα πρέπει, με μικρό κόστος, να φτιάξουν ένα νόστιμο προϊόν. Λίγο βαθύτερη διαιτολογική ερμηνεία μας οδηγεί σε δύο συστατικά: λίπος και αλάτι. Με άλλα λόγια, έχουμε ένα προϊόν που δεν έχει υψηλή θρεπτική αξία, ενώ παράλληλα είναι πολύ νόστιμο καθώς είναι πλούσιο σε λίπος και συνεπώς σε θερμίδες.

Μερικές απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τις παραγγελείες έτοιμου φαγητού:

• Ξεκίνησε να μαγειρεύεις. Αναλογίσου τα οφέλη για την υγεία σου και βάλτο προτεραιότητα στην καθημερινή σου ζωή.

• Προετοιμάσου σχετικά με το τι θα μαγειρέψεις σπίτι όσο βρίσκεσαι στη δουλειά σου. Ιδιαίτερα στο δρόμο του γυρισμού σκέψου ότι θα κάνεις κάτι δημιουργικό και χρησιμοποίησε το ως διέξοδο χαλάρωσης.

• Οργανώσου και ψώνισε από το σούπερ μάρκετ τα υλικά που χρειάζεσαι. Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου και πειραματίσου μόνος με νέες συνταγές.

• Φύτεψε στον κήπο σου ή ακόμα και στη βεράντα σου ντομάτες, αγγουράκια, πιπεριές και άλλα λαχανικά και φτιάξε τα δικά σου αγνά προϊόντα χωρίς να νοιάζεσαι για χημικά και ορμόνες.

 • Κάλεσε τους φίλους σου για φαγητό και ετοίμασε κάτι εύκολο. Μια απλή συνταγή να είσαι σίγουρος ότι θα τους εντυπωσιάσει.

 Βάσια Μανίκα

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

www.nutrimed.gr

Share |