Εσπεριδοειδή ενάντια στην άνοια συνιστούν οι επιστήμονες

Καταναλώνοντας καθημερινά πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια και γκρέιπφρουτ μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας, μιας σοβαρής και ανίατης νευροεκφυλιστικής πάθησης που προσβάλλει 47 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τοχόκου στην Ιαπωνία έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησαν με συμμετοχή περισσότερων από 13.000 ανθρώπων.

Τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση British Journal of Nutrition, υποδεικνύουν ότι τα εσπεριδοειδή, όταν καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, είναι δυνατό να μειώσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας σχεδόν κατά ένα τέταρτο.

Αρκετές μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία φυτών μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τις βλάβες που οδηγούν στην άνοια και στο Αλτσχάιμερ.

Αυτή η ευεργετική επίδραση των εσπεριδοειδών εκτιμάται ότι απορρέει από τη νομπιλετίνη, ένα φλαβονοειδές που υπάρχει στο κιτρικό οξύ και το οποίο έχει αποδειχτεί ότι επιβραδύνει ή ακόμη και αντιστρέφει την αποδυνάμωση της μνήμης στο πλαίσιο δοκιμών σε πειραματόζωα.Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε σε ευρεία κλίμακα την επίδραση των εσπεριδοειδών στην υγεία του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για αρκετά χρόνια πάνω από 13.000 μεσήλικες ή ηλικιωμένους και διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν καθημερινά εσπεριδοειδή ήταν 23% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σύγκριση με όσους τα κατανάλωναν με συχνότητα μικρότερη από δύο φορές την εβδομάδα.

«Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα εσπεριδοειδή έχουν πιθανώς προστατευτική δράση ενάντια στη γνωστική εξασθένηση. Καμία μελέτη όμως δεν είχε εξετάσει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης εσπεριδοειδών και των δεικτών άνοιας.

Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η συχνή κατανάλωση συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο άνοιας» αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

ΠΗΓΗ: onmed.gr

Η Φρουτεμπορική ΜΥΛΩΝΑΣ λειτουργεί από το 1955 από τον ιδρυτή Γρηγόριο Μυλωνά μέχρι και σήμερα.

Ο Θύμιος Μυλωνάς  γιός του ιδρυτή ,είναι ένας επιχειρηματίας με όραμα και κάθε καινούριο μαγαζί που δημιουργεί είνα… ένα ακόμα στολίδι για τα φρούτα και λαχανικά. Το νέο του απόκτημα στην Γλυφάδα, από την πρώτη επίσκεψη σας μπορείτε να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι,την πληρότητα σε αρμονία με την ποιότητα.

Η τρίτη γενιά της οικογένειας ΜΥΛΩΝΑ με περισσότερες σπουδές, νέες ιδέες και διάθεση για δουλειά συνεχίζει με το δικό της ζήλο, να επιλέγει τα καλύτερα προϊόντα και βρίσκοντας τους καλύτερους παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.

Να τονιστεί ότι τα καταστήματα ΘΥΜΙΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ αποτελούν την πρώτη και μεγαλύτερη αλυσίδα οπωροπωλείων στην Ελλάδα. 

Βρείτε τα  εδώ:

ΒΟΥΛΑ Λ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 185
Π. ΦΑΛΗΡΟ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ 99
ΝΕΑ ΦΙΛΟΘΕΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΚΟΥ 47
ΙΛΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 32
ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Λ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 399
ΑΧΑΡΝΑΙ Λ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 93
ΓΛΥΦΑΔΑ Λ. ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 51
Π. ΦΑΛΗΡΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ 62
ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ ΓΟΥΝΑΡΗ 170
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 161
ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Λ. ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ 19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share |