Επιτρέπεται η άσκηση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Η σωματική δραστηριότητα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας της μητέρας, υπό συγκεκριμένες φυσικά προϋποθέσεις. Γενικά, γυναίκες οι οποίες δεν εμφανίζουν επιπλοκές κατά την κύηση μπορούν να κάνουν μέτριας έντασης άσκηση σε τακτική βάση, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού τους.

Δραστηριότητες που θεωρούνται γενικά ασφαλείς, όταν εκτελούνται σε μέτρια ένταση, είναι το περπάτημα, το κολύμπι, το χαμηλής έντασης τζόκιν καθώς και η ήπια αεροβική άσκηση. Αξίζει να κάνουμε εκτενέστερη αναφορά στην αερόβια γυμναστική η οποία μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε μία υγιή έγκυο γυναίκα, καθώς φαίνεται πως προάγει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους και μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη, όπως είναι ο διαβήτης κύησης.
 
Υπάρχουν ωστόσο και ασκήσεις που δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλείς και καλό είναι να αποφεύγονται, όπως παιχνίδια με μπάλα, η άρση βαρών, οι καταδύσεις, οι πολεμικές τέχνες και η αναερόβια άσκηση (πχ, το σπριντ), τα άλματα κ.α..  
 
Παντελής Αντωνίου
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
www.nutrimed.gr
Share |