Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση (DVB-T) – Πρακτικές συμβουλές χρήσης

Παρακάτω, παραθέτουμε συνοπτικές απαντήσεις από τα πιο σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

Για περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην σχετική ιστοσελίδα της Digea (www.digea.gr), καθώς και στο τηλεφωνικό κέντρο 14510, (στο οποίο σημειώνεται ότι η κλήση δεν γίνεται με αστική χρέωση, αλλά αρκετά πιο ακριβά):
 
  • Λήψη ήχου προγραμμάτων του ψηφιακού παρόχου Digeaαλλά χωρίς εικόνα;
Το πιο πιθανό είναι ότι η τηλεόραση ή εξωτερικός αποκωδικοποιητής δεν υποστηρίζει τεχνολογία MPEG4 που είναι το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για την εκπομπή του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος.
 
  • .Ασθενές ψηφιακό σήμα ή σήμα με διακοπές:
Πολύ πιθανό να μην υπάρχει σωστός προσανατολισμός της κεραίας (π.χ. προς το κέντρα Υμηττού ή της Αίγινας για την περιοχή της Αττικής, Φιλίππειου για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης κ.λπ.). Ένας ενισχυτής σήματος μπορεί να είναι επίσης μια καλή λύση.
 
  • Προγραμματισμός εξωτερικού αποκωδικοποιητή MPEG4
Προτείνεται καταρχήν η αυτόματη αναζήτηση καναλιών. Εάν δεν μπορέσει ο αποκωδικοποιητής να εντοπίσει τα ψηφιακά κανάλια προτείνεται η χειροκίνητη αναζήτηση. Με τη χρήση του αποκωδικοποιητή ο συντονισμός του δέκτη πρέπει να γίνει στις συχνότητες 46 (674 MHz) και 47 (682 MHz) στις οποίες εκπέμπουν, ψηφιακά τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας Alpha, Alter, Ant1, Μακεδονία TV, Mega, ΣΚΑΙ και Star του Digea. Σημειώνεται ότι θα πρέπει να συντονίσετε τα κανάλια στην τηλεόρασή σας από την αρχή όπως όταν την εγκαταστήσατε πρώτη φορά.
 
  • Μπορώ να λάβω το ψηφιακό σήμα στην περιοχή που βρίσκομαι;
Πρέπει η περιοχή σας να εξυπηρετείται από ένα εκ των Κέντρων εκπομπής του ψηφιακού σήματος. Στην ιστοσελίδα της Digea (www.digea.gr) μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τις περιοχές κάλυψης, μέσω της ειδικής εφαρμογής «Περιοχή Κάλυψης». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση 21161/2008, την οποία εφαρμόζει η Digea, το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας δεν μετέχει, στη φάση αυτή στην ψηφιακή μετάβαση για κανένα σταθμό που συμμετέχει στην μετάβαση.
Share |