Έξυπνα διατροφικά «τρικ» για να κόψετε το κάπνισμα

Από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το «νέο» -ακόμη πιο αυστηρό- μέτρο κατά του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και είναι σίγουρο ότι πολλοί συμπολίτες μας θα ενεργοποιηθούν ώστε να κάνουν μία προσπάθεια να κόψουν το κάπνισμα.

Τις περισσότερες φορές όμως η διακοπή του καπνίσματος συνεπάγεται και αύξηση κιλών. Το γεγονός ότι το κάπνισμα αυξάνει ελαφρά τον μεταβολισμό μας (20 τσιγάρα αυξάνουν τον βασικό μεταβολισμό κατά περίπου 10%), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η έλλειψη του τσιγάρου μας ωθεί στο ακατάσχετο τσιμπολόγημα, είναι εύλογο.
 
Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν ορισμένα τρικ που μπορούν να σας βοηθήσουν να μετριάσετε την επιθυμία σας για τσιγάρο. Γι’ αυτό λοιπόν:
 
-Πιείτε αρκετά υγρά: η πρόσληψη υγρών προάγει το αίσθημα κορεσμού και συνεπώς καταστέλλει την όρεξη.
-Μασήστε τσίχλα ή καραμέλα: ειδικότερα εκείνες που έχουν αρκετά έντονη γεύση, όπως η τσίχλα μέντας ή δυόσμου, μειώνουν την έντονη ανάγκη για κάπνισμα.
-Προτιμήστε χυμούς: εικάζεται ότι οι χυμοί από όξινα φρούτα, όπως είναι ο χυμός λεμόνι ή γκρέιπφρουτ, μπορούν να περιορίσουν την εθιστική δράση της νικοτίνης.
 
 
Βίκυ Πυρογιάννη MSc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr

 

Share |