ΕΒΕΠ: Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων!

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά υποστηρίζει το σύνολο των μέτρων που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και βεβαίως τις χθεσινές συντονισμένες αποφάσεις του Eurogroup. Το ΕΒΕΠ βρίσκεται σε στενή επαφή με τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να συνδράμει στη ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή των έκτακτων οικονομικών μέτρων. Η υποστήριξη του ΕΒΕΠ στα εθνικά μέτρα που έχουν ληφθεί και πρόκειται να ληφθούν στο μέλλον εφόσον κριθούν αναγκαία είναι δεδομένη. Οι ευρωπαίοι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων ζήτησαν από το Eurogroup και το ECOFIN, να εξειδικεύσουν χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα στήριξης ύψους 10% του ΑΕΠ σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πρότεινε η ΕΕ. Επίσης ζητούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην σημερινή έκτατη τηλεδιάσκεψη τους, να επιταχύνουν τις όποιες εγκριτικές διαδικασίες απαιτούνται και να δοθούν οδηγίες από την ΕΚΤ στις συστημικές τράπεζες να επιδείξουν ανάλογη χαλάρωση της δημοσιονομικής προς αποφυγή νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων. Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί σοβαρά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε εξειδικευμένα είδη προσωπικής υγιεινής, απαραίτητα για προστασία από τον ιό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της παροτρύνει τις χώρες να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν τη διατήρηση των τροφίμων και των ιατρικών προμηθειών και να δημιουργήσουν ένα συντονισμένο σύστημα υγειονομικών ελέγχων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τα μέτρα διαχείρισης των συνόρων για την προστασία της υγείας και την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας αγαθών και βασικών υπηρεσιών» παρουσιάστηκαν σε έξι σελίδες στους υπουργούς της ΕΕ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup και περιλαμβάνουν δέσμευση για τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας τροφίμων, μαζί με τα ιατρικά εφόδια και τον εξοπλισμό προστασίας, παρά τους περιορισμούς στη διαμετακόμιση που έφεραν πολλές χώρες.

Το ΕΒΕΠ για τις επιχειρήσεις του χονδρικού εμπορίου, της εφοδιαστικής αλυσίδας, της τροφοδοσίας πλοίων, νοσοκομείων και των σωμάτων ασφαλείας, με συγκεκριμένους ΚΑΔ, πρότεινε με επιστολή στο ΥΠΑΝ πως πρέπει να είναι στη διακριτική ευχέρεια των ιδιοκτητών και διαχειριστών των επιχειρήσεων η οποιαδήποτε αλλαγή του τρόπου και ωραρίου λειτουργίας τους και βεβαίως η εξαίρεση τους από το υποχρεωτικό κλείσιμο, όπως ισχύει στον κλάδο τροφίμων. Ακόμα και όσες εμπορικές επιχειρήσεις κρίνουν ότι θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους και πελάτες τους να μπορούν να αποφασίζουν από μόνοι τους, χωρίς υποχρεωτικά μέτρα και επιπτώσεις, να μην λειτουργούν την επιχείρηση τους. Ως εκ τούτου δεν είναι απαραίτητη η υποχρεωτικά καθολική αναστολή λειτουργίας όλων των εμπορικών επιχειρήσεων, αφού εμπόριο δεν είναι μόνο το λιανεμπόριο, αλλά το χονδρικό, το εισαγωγικό, το εξαγωγικό, το διαμετακομιστικό και της εφοδιαστικής αλυσίδας..

Τα πρώτα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά και τις αποφάσεις του Eurogroup κρίνονται γενναία για τα μέχρι σήμερα δεδομένα της ΕΕ και περιλαμβάνουν παροχές συνολικά περίπου 1,5 τρις ευρώ για μέτρα στήριξης και ρευστότητας, μέσω χρηματοδοτικών πόρων σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Ρευστότητα με τη άμεση διάθεση κεφαλαίων κίνησης θα δοθεί στις ΜμΕ, λόγω συρρίκνωσης της οικονομικής τους δραστηριότητας. Επιτρέπουν δημοσιονομική ευελιξία για τις απαιτούμενες δαπάνες και στη περίπτωση της χώρας μας «δημοσιονομική ελευθερία», αφού ο στόχος του 3,5% δεν υφίσταται για το 2020.

Επιπλέον ορίστηκαν διατάξεις για τη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων για την είσοδο και την έξοδο από τις χώρες που συνεχίζουν να διέρχονται τα σύνορα της ΕΕ, αφού το 64% των εμπορικών συναλλαγών στην Ευρώπη πραγματοποιείται μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ.

Ο πρόεδρος Βασίλης Κορκίδης εκ μέρους του ΔΣ του ΕΒΕΠ δήλωσε: «Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους εργαζόμενους, το προσωπικό και τις επιχειρήσεις που δείχνουν εξαιρετικό θάρρος και ανθεκτικότητα. Ευχαριστούμε όλους όσους εργάζονται για να διατηρήσουμε τα ζωτικά αγαθά και υπηρεσίες από τα οποία εξαρτώμεθα όλοι. Ενδεχομένως οι ευρωπαϊκές οικονομικές ενισχύσεις που αποφασίστηκαν να πρέπει να ξεκινήσουν από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με ζημία και τους απασχολούμενους που συνεχίζουν να εργάζονται με κίνδυνο της υγείας τους. Ζούμε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις της δραματικής επιδημίας στην χώρα μας και την Ευρώπη, ώστε όπου χρειαστεί να ενισχύσουμε την πρώτη γραμμή για την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων, αλλά και να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους μας να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.»

 

Share |