Δ.Μάρκος - Φ. Πετρογιάννη: Η πρεμιέρα τους στον Alpha αυτό το Σάββατο!

Από το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, έχουμε και πάλι νέους γείτονες! Η εκπομπή Στη γειτονιά μας, με άρωμα και χρώμα από παραδοσιακές γειτονιές της Ελλάδας, επιστρέφει στις οθόνες μας το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, στις 18:00.

Ο Δημήτρης Μάρκος και η Φωτεινή Πετρογιάννη μας οδηγούν σε αυτό το υπέροχο ταξίδι μνήμης, βιωμάτων, ιστοριών, χρωμάτων και εικόνων που συνθέτουν τη συλλογική ιδιοσυγκρασία της κάθε περιοχής. Η πρώτη εκπομπή δίνει ανάγλυφα τον χαρακτήρα της Καισαριανής, μιας γειτονιάς ιστορικής, με σημαίνουσα βαρύτητα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Μια γειτονιά εμβληματική της προσφυγιάς και της αντίστασης, που διατηρεί ακόμη και σήμερα το χρώμα της. Τα βήματά μας, συντροφιά με τον Μανώλη Γλέζο, μας οδηγούν στο Σκοπευτήριο εκεί όπου ξυπνούν οι μνήμες της εκτέλεσης του αδερφού του Νίκου. Μια ομάδα μαθητών της Γ’ Γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Καισαριανής Δημήτρης Καραμολέγκος, μας παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ που δημιούργησε με θέμα τους πρόσφυγες που ήρθαν να αναζητήσουν εδώ μια νέα ζωή, μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

Η συγγραφέας Σοφία Τριανταφυλλοπούλου περπατάει μαζί μας στους δρόμους των παραδοσιακών προσφυγικών συνοικιών της Καισαριανής, που ακόμη και σήμερα διατηρούν χαρακτηριστικά στοιχεία μιας άλλης εποχής. Ο 75χρονος Χρήστος Ανδριώτης, πρόεδρος του συλλόγου των Συβρισιανών, θυμάται την φτώχεια, τις δυσκολίες, τις παράγκες, την εποχή που οι γυναίκες κουβαλούσαν το νερό με τα τενεκεδάκια, αλλά και την αδιαφορία των υπολοίπων απέναντι στους πρόσφυγες.

Μας μιλά για το «Χάραμα», το κέντρο αναφοράς του ρεμπέτικου και του Βασίλη Τσιτσάνη. Ακόμα, ο 80χρονος ξυλογλύπτης Νίκος Παπαμήτρος, που έχει το εργαστήριο του στα προσφυγικά, μας παρουσιάζει τα έργα του και μιλά με αγάπη για το επάγγελμά του, που σβήνει σιγά σιγά. Ο Μικρασιατικός Σύλλογος αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο του Κλήδονα, με τις ανύπαντρες κοπέλες να μεταφέρουν το αμίλητο νερό και τους νεαρούς της περιοχής να τις πειράζουν για να τραβήξουν την προσοχή τους.

Ο κ. Κώστας Παριανός μας υποδέχεται στο καφενεδάκι του, μια οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία το χθες συναντά το σήμερα. Λίγο πιο πέρα, στο κουτούκι Το Κελάρι του Γάτου, η Βάσια Τριφύλλη, κάτοικος Καισαριανής, μοιράζεται μαζί μας την αγάπη και τις μνήμες της από την ιστορική περιοχή. Τέλος, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, αναπολεί τα σχολικά του χρόνια, τους πρώτους του έρωτες, τα φλερτ, τις εικόνες και τις μυρωδιές από την γειτονιά του.

Ο Δημήτρης Μάρκος και η Φωτεινή Πετρογιάννη μετακομίζουν Στη γειτονιά μας, περπατούν στους δρόμους της, βλέπουν εικόνες, ακούνε ιστορίες και αναζητούν εκείνα τα μέρη και τα πρόσωπα που την κάνουν μοναδική. Κάθε γειτονιά έχει τα δικά της χρώματα, τους δικούς της ήχους, τις δικές της μυρωδιές. Τις γνωστές και άγνωστες γωνιές της.

Το παρελθόν και το παρόν της. O Δημήτρης και η Φωτεινή εξερευνούν τις γειτονιές της Αθήνας, με μια διαφορετική ματιά, ευαισθησία και χιούμορ. Ζουν στο ρυθμό της καθημερινότητας των κατοίκων, συναντούν ξεχωριστούς ανθρώπους, ανακαλύπτουν νέα πράγματα και… κρυμμένους «θησαυρούς».

Σε αυτή την ιδιαίτερη διαδρομή μέσα στις συνοικίες της πόλης, η κάμερα της εκπομπής ακολουθεί και καταγράφει το άρωμα του χθες, την πνοή του σήμερα, τις διηγήσεις γνωστών προσώπων που έζησαν ή ζουν ακόμα εκεί, τις καθημερινές στιγμές, τα γέλια, τις φωνές, τη ζωή.

Share |