"Δημοψήφισμα" οι κάλπες

Με την κυβέρνηση να κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει τις υποχρεώσεις του μνημονίου και να ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητες μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο Γ. Παπανδρέου αναβάθμισε σε «δημοψήφισμα για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν» τις κάλπες του Νοεμβρίου για τους δήμους και τις περιφέρειες.
 

Το μήνυμα ήταν προς δύο μεριές: προς την κοινωνία και τα στελέχη του. Ο πρωθυπουργός θέλει και τις αντιδράσεις των συνδικάτων να περιορίσει και τη συστράτευση όλων των υπουργών να διασφαλίσει.

«Μήνες Ρέππα» ονομάστηκαν ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος λόγω φορτηγών και ΟΣΕ
Φεύγοντας για τις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη, για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ αντίστοιχα, άφησε στους συνεργάτες του δύο οδηγίες: «Μαζέψτε έσοδα και τελειώστε με τις αρμοδιότητες των υπουργών». Για αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός, μετά τη συμμετοχή του στο επιτελικό και τη σύσκεψη για την οικονομία, είχε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Σ. Λύτρα.

Η Ενέργεια και ο ΟΠΑΠ αποτελούν πεδία αντιπαράθεσης μεταξύ της Τ. Μπιρμπίλη, του Π. Γερουλάνου, του Μ. Χρυσοχοΐδη και του Α. Λοβέρδου. Το θέμα το έθεσαν μετ’ επιτάσεως οι δύο τελευταίοι, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού Περιβάλλοντος, η οποία ήταν παρούσα στη σύσκεψη για την οικονομία, ενώ τη διαφωνία του στο να χάσει τον ΟΠΑΠ κατέγραψε στη συνεδρίαση του επιτελικού ο Π. Γερουλάνος.

Ολα τα στελέχη, όμως, συμφώνησαν να κρατήσουν τις σχετικές συζητήσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κάτι που πέτυχαν μερικώς. Σε κάθε περίπτωση, από τη σύσκεψη για τις εκκρεμότητες του μνημονίου έφυγαν όλοι με μία «αποστολή»:

  • Οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος ονομάστηκαν επισήμως «μήνες Ρέππα», εξαιτίας των φορτηγών και του ΟΣΕ.
  • Ο Α. Λοβέρδος δεν είδε το όνομά του να δίνεται σε κάποιον μήνα, αλλά άκουσε τον Γ. Παπακωνσταντίνου να του λέει πως έχει τρεις μήνες για να μαζέψει τα ελλείμματα των νοσοκομείων! Αλλιώς η τρίτη δόση του δανείου θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.
  • Ο ίδιος ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε την υστέρηση στα έσοδα. Δεσμεύτηκε πως θα τρέξει τις εφορίες και επισήμανε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
  • Ο Θ. Πάγκαλος πήρε εντολή να επιταχύνει την προσπάθεια να καταργηθούν και να συγχωνευθούν οργανισμοί του Δημοσίου.

Παρότι οι εκκρεμότητες είναι πολλές και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος μετά το τέλος της σύσκεψης. «Είμαστε on truck» (σ.σ.: είμαστε στον σωστό δρόμο, σε ελεύθερη απόδοση), είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους που τον περικύκλωσαν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου που διατέθηκαν χθες και υποστήριξε ότι τα έσοδα δεν πάνε τόσο άσχημα όσο φαίνεται. «Θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο ΦΠΑ που θα μπει στα ταμεία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2011», επισήμανε.

Σε αυτό το κλίμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε έκκληση στους πολίτες να ανταποκριθούν στην περαίωση: «Καλούμε, λοιπόν, τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία τακτοποιώντας τις εκκρεμότητές τους. Είναι μια πράξη ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, σε μια εποχή που η χώρα προσπαθεί να ορθοποδήσει και να χτίσει ένα υγιές, ειλικρινές και δίκαιο αναπτυξιακό και επενδυτικό περιβάλλον».

Ο Γ. Πεταλωτής προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα των αρμοδιοτήτων, ειδικά για το ποιος έχει το πάνω χέρι στις επενδύσεις: «Ο κ. Πάγκαλος έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, τις οποίες ασκεί εδώ και έντεκα μήνες. Είναι γνωστό ότι ο κ. Παμπούκης είναι υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τις επενδύσεις. Το είδος, όμως, των επενδύσεων θα οριστεί και θα εξειδικευτεί εντός των ημερών με τα Προεδρικά Διατάγματα».

Παίρνει σειρά ο εκλογικός νόμος

Μόλις η κυβέρνηση τελειώσει με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 και επαναλειτουργήσει η Ολομέλεια της Βουλής, ο σχεδιασμός προβλέπει την κατάθεση του εκλογικού νόμου.

Η μόνη αντένδειξη που βλέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως θα αναζωπυρωθεί η εκλογολογία, μια συζήτηση που χαρακτηρίζουν εκτός πραγματικότητας. «Η χώρα δεν αντέχει χαλάρωση, ούτε για δέκα ημέρες», επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

«Ο εκλογικός νόμος θα έρθει απλώς και θα κουμπώσει στις μεγάλες θεσμικές αλλαγές στο κράτος και στην αυτοδιοίκηση που προωθεί το υπουργείο Προεδρίας», προσθέτουν οι συνεργάτες του Γ. Ραγκούση. Η κυβέρνηση επείγεται ακόμη για το νέο μισθολόγιο και τη νέα δομή της δημόσιας διοίκησης, καθώς η γραφειοκρατία και η σπατάλη πόρων καλά κρατούν.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο εκλογικό σύστημα θα βασίζεται στο γερμανικό, με τις εκλογικές περιφέρειες να χωρίζονται σε μονοεδρικές με σταυρό και σε πολυεδρικές με λίστα. Προκειμένου να μην κατηγορηθεί για «αρχηγοκρατία», ο Γ. Παπανδρέου σχεδιάζει αλλαγές στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες ανάδειξης των υποψήφιων βουλευτών.

Οι αλλαγές αυτές θα αποτελέσουν το βασικό «μενού» του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος, που προγραμματίζεται για τον Μάρτιο του 2011.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ από ΤΟ ΕΘΝΟΣ

 

Share |