Διήμερο ταλαιπωρίας και πάλι για ασθενείς και ασφαλισμένους

Ομηροι των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών βρίσκονται για μια ακόμη φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι. Τα μεν φαρμακεία της περιφέρειας κατεβάζουν ρολά για 48 ώρες, τα δε φαρμακεία της Αττικής παραμένουν ανοικτά αλλά δεν χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους έξι ταμείων.
 
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αποφάσισε την 48ωρη προειδοποιητική –όπως τη χαρακτήρισε- απεργία την περασμένη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενος για την υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης και την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία.
Την ίδια ημέρα, ωστόσο, στη γενική τους συνέλευση οι «ισχυροί» σύλλογοι του ΠΦΣ διαφοροποιήθηκαν από το συλλογικό τους όργανο και ακολούθησαν διαφορετικό δρόμο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου.
 
Τόσο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθήνας (ΦΣΑ) όσο και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά (ΦΣΠ) ανακοίνωσαν ότι θα κρατήσουν τα φαρμακεία τους ανοικτά αλλά θα σταματήσουν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους, εξαιρώντας τα ταμεία ΕΔΟΕΑΠ, ΤΥΠΕΤ και ΕΥΔΑΠ που δεν έχουν οφειλές προς τους δύο συλλόγους. «Χαμένοι» από τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών της Αττικής είναι οι ασφαλισμένοι των ΤΑΠ- ΟΤΕ, Τράπεζας Πίστεως, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείου Δικηγόρων και ΗΣΑΠ, που θα πρέπει να πληρώνουν τα φάρμακά τους και στη συνέχεια να προσκομίζουν τις αποδείξεις στα ταμεία για την εξόφλησή τους.
 
Ωστόσο, όλοι οι φαρμακευτικοί σύλλογοι συμφώνησαν ότι εάν δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 16 Μαρτίου από τον ΕΟΠΥΥ, τότε θα σταματήσουν τη χορήγηση με πίστωση στους 9,2 εκατ ασφαλισμένους του Οργανισμού.
 
Ενας στόχος, δύο «γραμμές»

Η διαφοροποίηση των δύο φαρμακευτικών συλλόγων του λεκανοπεδίου δεν ξένισε τον κλάδο τους. Επισήμως, άλλωστε, οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ, του ΦΣΑ, του ΦΣΠ, επιμένουν πως ουσία έχουν οι κοινοί στόχοι και τα κοινά αιτήματα που θέτουν ως κλάδο και όχι οι... τεχνικές λεπτομέρειες των κινητοποιήσεων. Όλοι συμφωνούν ότι είναι μείζον ζήτημα η έλλειψη ρευστότητας στο χώρο του φαρμακείου και συγκλίνουν απολύτως στη διεκδίκηση των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τους 12.500 φαρμακοποιούς της χώρας που αγγίζουν τα 350 εκατ ευρώ.
 
«Οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να στηρίζουν το σύστημα της φαρμακευτικής περίθαλψης και η Πολιτεία να τους στοχοποιεί. Το σύστημα στηρίζεται στην πίστωση που παρέχουν οι φαρμακοποιοί προς τα ταμεία. Όμως πλέον αδυνατούμε», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου.
 
Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι πρόεδροι των φαρμακοποιών της Αττικής που εκπροσωπούν περίπου 6.500 φαρμακοποιούς. «Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής έχει ξεπεράσει τα όρια της υπομονής του. Οι οφειλές των Ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία της Αττικής φτάνουν τα 138 εκατ. ευρώ. Ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) οφείλει τις συνταγές από τον περασμένο Απρίλιο. Ο φαρμακοποιός δεν μπορεί πλέον να πιστώνει το Κράτος» λέει ο πρόεδρος του ΦΣΑ, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος. Περίπου 68 εκατ ευρώ είναι οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς του Πειραιά. «Ζητούμε την άμεση καταβολή των οφειλομένων» λέει ο πρόεδρος του ΦΣΠ, κ. Κωνσταντίνος Κούβαρης.
 
«Λογοδοτούν» σε διαφορετικό κοινό

Ανεπισήμως, βεβαίως, όλοι παραδέχονται πως η διαφοροποίηση στις κινητοποιήσεις επιβάλλεται από τα διαφορετικά προβλήματα του κλάδου στην περιφέρεια και την Αττική. Στην πράξη δηλαδή η μορφή των κινητοποιήσεων αποφασίζεται από το ΔΣ κάθε Συλλόγου ξεχωριστά, με κριτήριο τη «λογοδοσία» προς τα μέλη τους.
 
Τα φαρμακεία της περιφέρειας δεν αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας όσο εκείνα του λεκανοπεδίου. Η αντίδραση και η διαμαρτυρία τους είναι… γενικώς για το Μνημόνιο και τη φαρμακευτική περίθαλψη που αυτό συνεπάγεται. Ακόμη, και στο ζήτημα του ωραρίου στις περισσότερες περιοχές της περιφέρειας διαμορφώθηκε πιο εύκολα κοινή γραμμή, να παραμείνουν ανοιχτά απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης και πρωί Σαββάτου.
 
Στην Αττική, οι φαρμακοποιοί έχουν εγκλωβιστεί στα χρέη δεδομένου ότι τους αναλογεί η μερίδα του λέοντος των οφειλών από τα ταμεία. Για αυτούς η ρευστότητα είναι μείζον ζήτημα, εξ ου και η απόφαση να μη συμμετάσχουν στην 48ωρη απεργία του ΠΦΣ, αλλά να μείνουν ανοικτοί στο κοινό και να δίνουν φάρμακα τοις μετρητοίς στους κατοίκους του λεκανοπεδίου.

protothema.gr

Share |