Διήμερο κρίσιμων αποφάσεων για ευρώ και Ελλάδα

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων ξεκινά ανάμεσα στους ηγέτες της Ε.Ε. στο πλαίσιο του Eurogroup και του Ecofin που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο, αντίστοιχα στις Βρυξέλλες.

Στις κρίσιμες συναντήσεις θα συζητηθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ενώ στο περιθώριο θα τεθεί και το θέμα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει πάρει η χώρα μας.

Αναλυτικότερα, οι ηγέτες και οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να εξευρεθεί μια αποτελεσματική συνολική ευρωπαϊκή λύση στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Οπως όλα δείχνουν και αφού έχουν καμφθεί οι μεγάλες αντιστάσεις των Γερμανών, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίων που έχει στη διάθεσή του ο προσωρινός ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, από τα 750 εκατ. ευρώ σε 1 με 1,5 τρισ. ευρώ άμεσα και σε 3 τρισ. ευρώ έως το 2013.

Ωστόσο, το Βερολίνο συνεχίζει να διατυπώνει ενστάσεις με το επιχείρημα ότι τα κεφάλαια του μηχανισμού στήριξης δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί πέραν ενός μικρού ποσοστού.

Χθες, πάντως, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μανουέλ Μπαρόζο επέκρινε τη Γερμανία για την έως τώρα στάση της καλώντας, εμμέσως, την Αγκελα Μέρκελ να αποδείξει στην πράξη ότι εννοεί τη στήριξή της στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί η δυνατότητα χρήσης ευρωομολόγου για την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έτσι ώστε όλες οι χώρες της ευρωζώνης να νοικοκυρέψουν τα δημόσια οικονομικά τους.

Πλέον, ζητούμενο για τις χώρες της Ε.Ε. είναι να υπάρξει μια ενιαία οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη με βάση κανόνες που θα θεσπίσει η Κομισιόν, η οποία θα ζητήσει αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία από τα κράτη-μέλη, προκειμένου να είναι βιώσιμη η ευρωπαϊκή οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Οι ηγέτες της Ε.Ε., επίσης, θα προσπαθήσουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές ότι το ευρώ είναι ισχυρό και δεν απειλείται, απαντώντας στις κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχεται το ενιαίο νόμισμα.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα οδηγήσουν τους ηγέτες της Ε.Ε. στη Σύνοδο Kορυφής, στις Bρυξέλλες, στις 4 Φεβρουαρίου, έτσι ώστε στη συνέχεια να παρθούν αποφάσεις στη Σύνοδο της Bουδαπέστης, στις 30 και 31 Μαρτίου.

Μιλώντας πρόσφατα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο υπουργός Oικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημείωσε ότι πρόκειται για «μεγάλες αποφάσεις, που θα λύσουν άπαξ και διά παντός το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους στην ευρωζώνη».
real

Share |