Διαψεύδοντας 4 + 1 μύθους για τον καφέ

Ο καφές δεν επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Τα μέχρι τώρα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ δε φαίνεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του μωρού, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και του θηλασμού. Οι συστάσεις αναφέρουν ότι η πρόσληψη καφεΐνης δεν θα πρέπει υπερβαίνει τα 300mg την ημέρα (ενώ στη Μεγάλη Βρετανία το αντίστοιχο όριο είναι τα 200mg).
1 φλιτζάνι γαλλικός καφές à 100mg
1 ποτήρι στιγμιαίος καφές à 70 mg
1 φλιτζανάκι ελληνικού καφέ à 40 mg
1 φλιτζανάκι εσπρέσο à 50 mg

Ο καφές προκαλεί αϋπνία
Είναι αλήθεια ότι ο καφές έχει ήπια διεγερτική δράση στον οργανισμό, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας. Η επίδραση του καφέ στον ύπνο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα και συχνότητα κατανάλωσης, την ώρα που μεσολαβεί μεταξύ της τελευταίας κατανάλωσης καφέ και του ύπνου, καθώς και από την ανοχή του κάθε ατόμου στην καφεΐνη (πολλοί άνθρωποι δεν επηρεάζονται καθόλου από την κατανάλωση καφέ, ακόμα και μισή ώρα πριν τον ύπνο).
 
Ο καφές αυξάνει την πίεση
Μελέτες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει μία μικρής έντασης και διάρκειας αύξηση της πίεσης σε υπερτασικούς ασθενείς, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προκαλέσει υπέρταση σε υγιή άτομα.
 
Ο καφές αφυδατώνει
Παρότι εδώ και πολλά χρόνια ο μύθος ήθελε τον καφέ να οδηγεί σε αφυδάτωση, πλέον έχει αποδειχθεί ότι κάνει ακριβώς το αντίθετο. Σήμερα γνωρίζουμε ότι στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μας σε υγρά μπορούν να συνεισφέρουν και τα καφεϊνούχα ροφήματα όπως ο καφές, ο οποίος αποτελείται κατά σημαντικό μέρος του από νερό.
 
Ο καφές απαγορεύεται σε μία δίαιτα αδυνατίσματος;
Άλλη μία παρανόηση για τον καφέ η οποία έχει προκύψει κυρίως από το γεγονός ότι οι διατροφολόγοι δεν τον αναγράφουν στα διαιτολόγιά τους. Στην πραγματικότητα ο καφές από μόνος του δεν αποδίδει θερμίδες, ωστόσο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην ποσότητα των πρόσθετων συστατικών (ζάχαρη και γάλα).

Κωσταλένια Καλλιανιώτη MSc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr
 

Share |