Δίαιτες αποτοξίνωσης. Έχουν τελικά νόημα;

Πόσες φορές έχετε ακούσει για δίαιτες που υποτίθεται ότι αποτοξινώνουν τον οργανισμό; Δίαιτες μονοφαγικές που υπόσχονται αποβολή των τοξινών, γρήγορη απώλεια βάρους και θεαματικά αποτελέσματα; Σίγουρα όλοι μας έχουμε ακούσει ή έχουμε διαβάσει από μια τέτοιου είδους δίαιτα! Όσο όμως και αν θα θέλαμε να ισχύει, ο οργανισμός μας δεν αποβάλλει έτσι εύκολα τις τοξίνες.

Δεν μπορούμε δηλαδή, ακολουθώντας μια τέτοια «μαγική» δίαιτα, να αναιρέσουμε τις διατροφικές «αμαρτίες» ενός ολόκληρου χρόνου. Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι περισσότερο ένας μύθος του μάρκετινγκ, παρά μια υγιεινή διατροφική επιλογή. Οι περισσότερες οδηγούν σε μια ταχεία απώλεια βάρους χωρίς όμως να καλύπτουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός και φυσικά δεν αποτοξινώνουν. Συχνά συμπτώματά τους είναι η ατονία, οι κεφαλαλγίες, η κόπωση και η αδυναμία, ενώ η απώλεια βάρους, εάν αυτή τελικά επιτευχθεί, δεν μπορεί να συντηρηθεί επειδή δεν βασίζεται στην διατροφική εκπαίδευση.

Η καλύτερη «αποτοξίνωση» για τον οργανισμό είναι και θα παραμείνει πάντα η σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Η διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, στα πολλά φρούτα και λαχανικά, στη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και αλατιού και στην αποφυγή των κορεσμένων λιπαρών, μας βοηθά να περιορίσουμε τη συσσώρευση των τοξινών στον οργανισμό μας, κάτι για το οποίο είναι άλλωστε υπεύθυνα τα όργανα του σώματός μας, όπως το ήπαρ και τα νεφρά.

Πωλ Φαρατζιάν MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr

Share |