"Δεν έχω πρόθεση να πάμε σε εθνικές εκλογές αλλά..."

Το χαρτί των πρόωρων εθνικών εκλογών, έριξε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διακαναλική συνέντευξη από το Μέγαρο Μαξίμου. Δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, έκανε αναφορά σε "επαναδιαπραγμάτευση επαχθών όρων", ζήτησε ψήφο ευθύνης στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τα κύρια σημεία:

- Αν δω ότι η χώρα μπαίνει σε αδιέξοδο όλα θα συναθροιστούν. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη δημοκρατία, υπάρχει ο κυρίαρχος λαός

-Κάνω προσκλητήριο ευθύνης στα εκατομμύρια των πολιτών. Να ρίξουμε ψήφο ευθύνης απέναντι στην ψήφο διαμαρτυρίας.

-Νέα μέτρα που θα αγγίζουν μισθούς και συντάξεις δεν θα υπάρξουν.

-Επαναδιαπραγμάτευση επαχθών όρων: Αν δουν ότι είμαστε συνεπείς, τότε μπορούν και αυτοί να δεχθούν άλλες λύσεις, όπως επιμήκυνση της αποπληρωμής.

Τι είπε ο πρωθυπουργός αναλυτικότερα:

Πρόωρες εκλογές: Ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε ζήτημα πρόωρης προσφυγής σε εθνικές κάλπες, συνδέοντας τις εμμέσως με το αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές : "Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να κόψουν την πορεία. Αν δω ότι η χώρα μπαίνει σε αδιέξοδο όλα θα συναθροιστούν. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη δημοκρατία, υπάρχει ο κυρίαρχος λαός. Θα συναθροιστούν και στο εξωτερικό. Δεν έχω πρόθεση να πάω σε εθνικές εκλογές, αλλά αν βαρύνει η κατάσταση, ο λαός έχει το λόγο. Μια αδυνατισμένη κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερη δυσκολία να κάνει επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων".

Ψήφος ευθύνης όχι διαμαρτυρίας: Ο πρωθυπουργός έθεσε και το δίλημμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, επισημαίνοντας ότι η τιτάνια προσπάθεια δεν πρέπει να μείνει στη μέση "Πετύχαμε το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης. Βλέπουμε φως στο τούνελ. Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις. Αν τώρα λυγίσουμε, θα χαθούν οι κόποι και οι θυσίες, θα κατρακυλήσουμε στο παρελθόν. Μπορεί να ξαναβρεθούμε στη λαίλαπα. Δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα στην οποία κάθομαι. Είμαι αποφασισμένος για την αλλαγή. Άλλα δεν αρκεί η δική μου απόφαση- κάνω προσκλητήριο ευθύνης στα εκατομμύρια των πολιτών που δεν θέλουν η τιτάνια προσπάθεια να μείνει στη μέση. Να ρίξουμε ψήφο ευθύνης απέναντι στην ψήφο διαμαρτυρίας".

Η κόκκινη γραμμή: Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ότι δεν θα πληγούν περαιτέρω μισθωτοί και συνταξιούχοι:"Νέα μέτρα που θα αγγίζουν μισθούς και συντάξεις δεν θα υπάρξουν. Να δούμε εκεί όπου υπάρχει σπατάλη και διαφθορά να τη χτυπήσουμε. Ο κ. Ολι Ρεν μπορεί να λέει ότι θέλει, εμείς έχουμε όμως τη δική μας κόκκινη γραμμή.Εφόσον είμαστε συνεπείς το μνημόνιο σταματάει το 2013. Το έλλειμμα του 2009 αν είναι μεγαλύτερο, η τρόικα αναγνωρίζει ότι δεν είναι ευθύνη αυτής της κυβέρνησης"

Φορολογία: Σε ότι αφορά την κριτική που γίνεται για υψηλή φορολόγηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι φόροι, αλλά αυτό θα γίνει μόνο όταν όλοι πληρώνουν κανονικά. "Ζήτησα από τους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν να μειωθούν οι φόροι στο μισό, αλλά να εγγυηθούν ότι θα πληρώνουν όλοι. Δεν το εγγυώνται.. Έχω τη βεβαιότητα ότι αν μειώσω τους φόρους, αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα στα έσοδα του κράτους"

Επαναδιαπραγμάτευση : Για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση "επαχθών όρων¨, κάνοντας αναφορά στην πρόταση Στρος Καν για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, χωρίς να δηλώσει ότι την υιοθετεί. Όπως εξήγησε ο κ. Παπανδρέου η επαναδιαπραγμάτευση στηρίζεται στο ότι και οι ευρωπαίοι θέλουν και αυτοί να σωθεί η Ελλάδα, για δικούς τους λόγους, θέλουν ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Eπίθεση στη ΝΔ: Σκληρή γλώσσα κατά της διακυβέρνησης Καραμανλή αλλά και για τη στάση της ΝΔ ως αξιωματικήε αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου: "Τα τελευταία 5,5 χρόνια πολλά τα λόγια, δεν έγινε τίποτα, παραλίγο να βουλιάξουμε. Το επίσημο ελληνικό κράτος ξεδιάντροπα έστειλε ψευδή στοιχεία στην ΕΕ δυο ημέρες πριν από τις εκλογές του 2009. . Παίζονται παιγνίδια από την αντιπολίτευση και από κάποιους που θέλουν να ανακόψουν την πορεία της χώρας. Η αξιωματική αντιπολίτευση που σήμερα μιλάει για μαγικές συνταγές είναι αυτή που μας έφερε εδώ, που λιποτάκτησε μπροστά στις ευθύνες της. Ας μας πει καθαρά τι προτείνει, ας μην κρύβεται πίσω από τις αυτοδιοικητικές εκλογές".

Αντιδράσεις

Η ΝΔ χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό "πανικόβλητο" και τον καλεί να αφήσει το εμπόριο φόβου και να αλλάξει πολιτική. "Ο Πρωθυπουργός οφείλει να εργαστεί για αυτό και όχι να εκβιάζει πολιτικά το εκλογικό σώμα" δήλωσε ο Πάνος Παναγιωτοπουλος. Όσον αφορά την πρόθεσή του Πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αν ο ίδιος το κρίνει απαραίτητο, από τη ΝΔ ξεκαθαρίζουν για πρώτη φορά πως είναι για όλα έτοιμοι. "Ας μην κάνει λάθος ο κ. Παπανδρέου. Η ΝΔ είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο" τόνισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως ο λαός δεν θα δεχθεί τα αδιέξοδα του ΠΑΣΟΚ να γίνουν αδιέξοδα για τον τόπο.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σχολιάζοντας την διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού είπε ότι "ώδινεν όρος και έτεκεν μυν" και υποστήριξε ότι η εμφάνιση του πρωθυπουργού έβλαψε τους υποψηφίους που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. "Άλλη μια διακαναλική του πρωθυπουργού μέχρι τις εκλογές, και οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ θα πέσουν σε μονοψήφια ποσοστά"ανέφερε. Ο κ. Καρατζαφερης χαρακτήρισε φοβισμένο τον κ. Παπανδρέου και είπε ότι ουδείς έγινε πιο σοφός και πιο αισιόδοξος από την συνέντευξη. Και κατέληξε: "Ευτυχώς που το Καστρί είναι κοντά στη Ραφήνα, και έτσι ο κ. Καραμανλής βρήκε παρτενέρ στο τάβλι των συνταξιούχων. Είναι απλώς θέμα χρόνου".

"Ο πρωθυπουργός, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, παραδέχθηκε ότι η ψήφος σε αυτές τις εκλογές θα είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου. Τα εκβιαστικά, ωστόσο, διλήμματα που έθεσε, είναι κενά και ξεπερασμένα και δεν πείθουν κανέναν" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ. "Ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να πείσει ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα γιατί φοβάται την οργή του λαού από την πολιτική του. Τα νέα μέτρα ωστόσο, θα έρθουν μετά τις 15 Νοέμβρη, όπως άλλωστε προβλέπεται από το κατάπτυστο μνημόνιο, που φέρνει την υπογραφή της κυβέρνησής του. Την ίδια στιγμή, δεν κατόρθωσε να αλλάξει τη γνώμη των πολιτών με τις μικροπολιτικές παροχολογίες τύπου «Μαυρογιαλούρου» λίγες μέρες πριν τις εκλογές" προστίθεται.

"Η ανακίνηση από τον πρωθυπουργό θέματος πρόωρων εκλογών θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο εκλογολογίας, την ώρα που η κοινωνία ζητά δίκαιη κατανομή των βαρών, διέξοδο από την κρίση και εναλλακτικές πολιτικές πέρα από το Μνημόνιο", αναφέρει η "Δημοκρατική Αριστερά", σε ανακοίνωσή της για την συνέντευξη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Σχολιάζοντας τη διακαναλική τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων δήλωσε: "Με μικροπολιτικά παιχνίδια και με πειρατεία στην ψήφο για την αυτοδιοίκηση, ο πρωθυπουργός δείχνει να μη συνειδητοποιεί τις διαστάσεις της κρίσης. Αδυνατεί να καταλάβει ότι το μέλλον έρχεται πάνω στις ράγες του τρένου που ο ίδιος προσπαθεί να ξηλώσει, και ζητά λευκή επιταγή χωρίς καν προγραμματικές δηλώσεις. Αν όντως θέλει δημοψήφισμα, μπορεί άνετα να το οργανώσει χωρίς να ταλαιπωρεί την αυτοδιοίκηση".

 

nooz.gr

Share |