ΔΕΗ... το μεγαλείο σου!

Αυξήσεις-φωτιά μέχρι και 49% έρχονται στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ μέσα στο 2013. Σε μια εποχή που μισθοί και συντάξεις έχουν πάρει την «κάτω βόλτα» και οι καταναλωτές αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, τα τιμολόγια αυξάνονται κι άλλο. Οι αυξήσεις θα είναι σε 3 δόσεις κατά τη διάρκεια του νέου έτους και αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ είναι αυτό της ρευστότητας με το δημόσιο να είναι ο πλέον κακοπληρωτής και να της χρωστάει πολλά χρήματα. Το Δημόσιο οφείλει στη ΔΕΗ περί τα 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές που αφορούν ηλεκτροφωτισμό δρόμων, πλατειών, κτιρίων κεντρικής διοίκησης, αλλά και οφειλές προς τις ΔΕΚΟ (ΗΛΠΑΠ, ΕΘΕΛ).

Ο κ. Ζερβός επισημαίνει ότι η παρατεταμένη ύφεση έχει μειώσει τις εισπράξεις και έχει αυξήσει τα ληξιπρόθεσμα που φτάνουν σήμερα στα 1,2 δισ. ενώ εξήγησε ότι «στις αρχές του 2012 υπήρξε μια εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω της αδυναμίας των καταναλωτών να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων. Η αύξηση των οφειλών σε σχέση με το 2011 ανέρχεται σε 60%».

Οι νέες αυξήσεις
Σύμφωνα με τα όσα πρότεινε ο πρόεδρος της ΔΕΗ στην επιτροπή ακροάσεων της Βουλής, η εταιρεία προτείνει αυξήσεις σε 3 δόσεις ανάλογα με την τιμολογιακή κλίμακα που εντάσσεται κάθε καταναλωτής, έως και 48,7%. Βέβαια, αυτό το ποσοστό θα αφορά κλειστά σπίτια και δεύτερη ή τρίτη κατοικία.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η μηναία αύξηση ανα νοικοκυριό θα είναι:

• μέχρι τις 400 κιλοβατόρες: 5 ευρώ
• από 400 μέχρι 800 κιλοβατόρες: 10 ευρώ
• από 800 έως 3000 κιλοβατόρες: 15 έως 17 ευρώ

Σημειώνεται ότι από τις αυξήσεις θα εξαιρεθούν οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανάπηροι και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.

Ωστόσο, την τελική απόφαση για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα την πάρει η κυβέρνηση μετά από εισήγηση που θα πραγματοποιήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα για το "χαράτσι"
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αβεβαιότητα σχετικά με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, για το αν θα πρέπει να πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν ξέρουν αν πρέπει να πληρώνουν το εν λόγω «χαράτσι» μαζί με τους λογαριασμούς του ρεύματος, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, αν η ΔΕΗ θα συνεχίσει να το εισπράττει ή θα βρεθεί ένας άλλος τρόπος είσπραξής του από το κράτος.

Πάντως, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα θα πρέπει να αναμένουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου μέχρι την Παρασκευή με το υπουργείο Οικονομικών να αναζητά συγχρόνως εναλλακτικούς τρόπους είσπραξης του τέλους ακινήτων χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει βρεθεί η κατάλληλη λύση.
www.real.gr
 

Share |