«Βόμβα» Τσελέντη για Αλκυονίδες – Φόβος για το «θηρίο» των Ρίχτερ

Την ώρα που δείχνει να έχει κλείσει ο κύκλος  της σεισμικής δραστηριότητας στο ρήγμα της Πάρνηθας που «χόρεψε» στα 5,1 Ρίχτερ τη Μαγούλα αλλά και ολόκληρη την Αττική, η περίοδος της «χειμερίας νάρκης» για το ρήγμα των Αλκυονίδων που έδωσε τον ισχυρό σεισμό του 1981 πλησιάζει στο τέλος της. Αυτό επισημαίνουν τόσο ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας  του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος όσο και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης, ο οποίος προειδοποίησε ότι Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν πολύ μεγάλο σεισμό στην Αθήνα, έως και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!

«Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας

«Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι» τόνισε ο κ. Τσελέντης κάνοντας λόγο για έναν σεισμό 30 φορές ισχυρότερο από τον τελευταίο στη Μαγούλα! Μάλιστα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις στο ενδεχόμενο ενός τέτοιου χτυπήματος του Εγκέλαδου, όταν ήδη κατέρρευσαν κτίρια από το 5,1 Ρίχτερ της Μαγούλας. «Λένε όλοι ότι η Αθήνα άντεξε. Δεν άντεξε. Σκεφτείτε τι Θα γινόταν αν ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ. Δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης σmν πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Πάντως, σε ανάρτησή του στο facebook λίγα ώρα αργότερα έκανε λόγο γιο «υπαρκτό κίνδυνο στο μέλλον» αναφερόμενος στο ρήγμα των Αλκυονίδων, ενώ εξήγησε ότι δεν μπορεί να τον προσδιορίσει χρονικά. «Ένας σεισμός 6 Ρίχτερ, που είναι το σεισμικό δυναμικό των Αλκυονίδων, δίνει ενέργεια 30 φορές περισσότερη. Διερωτώμαι αν με το 5,1 είχαμε αυτό το χάλι, τι θα γίνει» έγραψε.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι εκτιμήσεις του προέδρου της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας Κωνσταντίνου Μακρόπουλου, ο οποίος επισήμανε στον ΣΚΑΪ: «Το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει υπολογιστεί στατιστικά ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια». Με δεδομένο ότι το τελευταίο χτύπημα ήταν του Φεβρουάριο του 1981 με τα 6,7 Ρίχτερ που σκότωσαν 20 ανθρώπους, η κλεψύδρα του χρόνου δείχνει να στερεύει για να επανεμφανιστεί το «Θεριό».

Προειδοποίηση

«Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων» προειδοποίησε ο Κ. Μακρόπουλος και συνέστησε την αντισεισμική αναβάθμιση των κτιρίων: «Πρέπει να κοιτάξουμε τα κτίρια, όχι μόνο τα διώροφο και τριώροφα, αλλά και τα πολυώροφα». Αντίθετα, υπήρξε καθησυχαστικός για το ρήγμα της Πάρνηθας, εξηγώντας ότι δίνει σεισμούς με συχνότητα διαφοράς εκατοντάδων ετών, και πρόσθεσε: «Δεν Θα ζούμε όταν Θα επαναληφθεί ένας σεισμός όπως εκείνος του 1999»! Αναφερόμενος στον άλλο «εφιάλτη» της Αττικής, το ρήγμα της Αταλάντης, ο καθηγητής δήλωσε ότι κοιμάται κυριολεκτικά και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια.

neaselida.gr

Share |