«Βηματοδότης» θα ρυθμίζει την πίεση

Ενα νέο όπλο για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, που θα έχει την «υπογραφή» του διάσημου καρδιοχειρουργού σερ Μαγκντί Γιακούμπ, θα έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί το 2012. Πρόκειται για μία συσκευή μέτρησης της πίεσης, προηγμένης τεχνολογίας, η οποία όμως θα είναι εμφυτεύσιμη, σαν τον απινιδωτή. Με τη συγκεκριμένη συσκευή, η οποία βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο (έχει δοκιμαστεί σε χοίρους με καλά αποτελέσματα), θα υπάρχει δυνατότητα μέτρησης της πίεσης σε διαφορετικά σημεία της καρδιάς και σε άλλα σημεία του κυκλοφορικού συστήματος. Θα έχει μικρό μέγεθος και θα είναι απλή στη χρήση της. Ο μηχανισμός θα είναι ασύρματος και θα δίνει συνεχώς πολύτιμες πληροφορίες για την αιμοδυναμική κατάσταση της καρδιάς.

«Κατ΄ αυτόν τον τρόπο οι γιατροί θα μπορούν να έχουν σαφή εικόνα του προβλήματος, ώστε να μπορούν να επέμβουν αποτελεσματικότερα στη θεραπεία», δήλωσε χθες ο κ. Γιακούμπ. Οπως εξηγεί στο «Βήμα», ο κ. Στ. Θεοδωρόπουλος, καρδιοχειρουργός, διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επιστημονικός υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, η συσκευή είναι ένα μικροτσίπ. «Θα εμφυτεύεται στο μυοκάρδιο και με ασύρματο τρόπο θα δίνει πληροφορίες για όλες τις πιέσεις σε διάφορα σημεία της καρδιάς.Αυτή η πληροφορία έχει πολύ μεγάλη σημασία ακόμη και για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας», σημειώνει.

«Οι μετρήσεις αυτές», προσθέτει, «γίνονται και σήμερα αλλά η διαδικασία είναι επώδυνη».

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Καρδιολογίας, υπεύθυνο της Μονάδας Υπέρτασης του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου κ. Κωνσταντίνο Τσιούφη , υπολογίζεται ότι πάσχει από υπέρταση το 25%-30% του πληθυσμού, δηλαδή τρία εκατομμύρια Ελληνες. Η επίπτωση της υπέρτασης έχει άμεση σχέση με την ηλικία. «Ενας 55χρονος με κανονική πίεση έχει πολλές πιθανότητες στο υπόλοιπο της ζωής του να γίνει υπερτασικός», αναφέρει.

Υπέρταση όμως, παρατηρείται και σε νέους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια. «Ακόμη και στην ηλικία των 20 ετών υπάρχει ένα ποσοστό 3%- 5% που έχει υπέρταση. Η υπέρταση έχει μια κληρονομική συνιστώσα.Επίσης, σοβαρό ρόλο για την εμφάνισή της διαδραματίζουν περιβαλλοντικοί και διατροφικοί παράγοντες», εξηγεί.

Για την εμφάνιση της υπέρτασης έχει σημασία η κατανάλωση αλατιού, το αυξημένο σωματικό βάρος, η περίμετρος της μέσης (πάνω από 106 εκατοστά στον άνδρα και 88 εκατοστά στη γυναίκα), η καθιστική ζωή, το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ.

Σε ό,τι αφορά την άσκηση, ο κ. Τσιούφης σημειώνει ότι πρέπει όλοι να γυμνάζονται τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα. Ενας μεγάλος αριθμός αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τονίζει ο κλινικός διαιτολόγος, διατροφολόγος και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής κ. Κ. Ξένος. Οπως επισημαίνει, το νάτριο (συστατικό του αλατιού) είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας σε συγκεκριμένα μικροποσά. Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων όμως, μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση υπέρτασης. Συστήνεται λοιπόν να καταναλώνουμε λιγότερο από 6 γραμμ. αλατιού καθημερινά (ένα κουταλάκι τσαγιού). «Το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε», σημειώνει, «προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα και μάλιστα από τρόφιμα τα οποία μπορεί και να μην έχουν καν αλμυρή γεύση (όπως π.χ. γλυκά μπισκότα)».
ΤΟ ΒΗΜΑ

 

Share |