Βελτιώστε την μνήμη σας με σύμμαχο τη διατροφή

Ως γνωστόν, ο εγκέφαλος αποτελεί τον «συντονιστή» των λειτουργιών του σώματός μας. Μία από αυτές τις λειτουργίες είναι και η μνήμη. Πώς μπορούμε όμως να «σκληραγωγήσουμε» την μνήμη μας έτσι ώστε να ανταπεξέρχεται στις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας;

1) Μικρά, ισορροπημένα και συχνά γεύματα. Δε θα πρέπει να παραλείπουμε κανένα από τα 3 κύρια γεύματα της ημέρας (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και θα πρέπει να φροντίζουμε πάντα να καταναλώνουμε στα μεσοδιαστήματα ένα θρεπτικό σνακ (πχ, φρούτα ή ανάλατους ξηρούς καρπούς). Έτσι, εφοδιάζουμε διαρκώς τον εγκέφαλο με την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

2) Όχι στις στερητικές και υποθερμιδικές δίαιτες. Τέτοιου είδους δίαιτες έχουν σαν αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από το διαιτολόγιό μας τροφών με υψηλό θρεπτικό περιεχόμενο και την επακόλουθη εμφάνιση διατροφικών ελλείψεων.

3) Σωστή και επαρκής ενυδάτωση. Η ανεπαρκής ενυδάτωση προκαλεί αδυναμία συγκέντρωσης, μειωμένη απόδοση και αδύναμη μνήμη. Το νερό αλλά και άλλα ροφήματα και ποτά χωρίς αλκοόλ όπως το γάλα, οι χυμοί, το τσάι και τα αναψυκτικά βοηθούν στην επαρκή καθημερινή ενυδάτωση.

4) Ω3 λιπαρά. Τα ω3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ψάρια και τα θαλασσινά καθώς και φυτικές τροφές όπως οι ξηροί καρποί και οι μαλακές μαργαρίνες ενισχύουν την μνήμη και προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες.

5) Δώστε βαρύτητα στον σίδηρο. Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί αδυναμία μνήμης και συγκέντρωσης. Βάλτε στο διαιτολόγιό σας τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο όπως είναι το άπαχο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα όσπρια, ενώ μπορείτε να συμπληρώσετε τη διατροφή σας και με λειτουργικά τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο, όπως είναι οι εμπλουτισμένοι χυμοί φρούτων.

 

Βίκυ Πυρογιάννη

MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

www.nutrimed.gr

Share |