Β. Χατζατουριάν: Μη χάσετε το φεστιβάλ κουκλοθέατρου στη Νέα Σμύρνη!

Ένα διήμερο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου διοργανώνει ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαρτίου. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά στον πολυχώρο Γαλαξία, στην κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης, με ελεύθερη είσοδο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου, στις 21 Μαρτίου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν φέτος παραστάσεις κουκλοθέατρου, εργαστήρια κατασκευής μαριονέτας για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά και διαδραστικές παραστάσεις θεάτρου σκιών.

Στο πλαίσιο των παιδικών εκδηλώσεων ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός συμπεριέλαβε και την παράσταση «Στη Χώρα του Βασιλιά των Κλόουν», από το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Η παράσταση πραγματοποιείται στον πολυχώρο Γαλαξία, με ελεύθερη είσοδο κάθε Κυριακή στην 12.00, μέχρι και τις 30 Απριλίου- με εξαίρεση την Κυριακή 19 Μαρτίου και την Κυριακή του Πάσχα.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σάββατο 18 Μαρτίου
11:30 Recycleman, Εργαστήριο Κατασκευής Μαριονέτας (ηλικίες 7+)
11:50 Ομάδα Bufos, Γιοβάν
12:30 Ομάδα Hop Signor, Η Καμηλοπάρδαλη
16:30 Ομάδα Ουπς, Ατρόμητοι Πειρατές
18:00 Ομάδα Αστροναύτες, Πού πάει ο λύκος καβάλα στο ποδήλατο

Κυριακή 19 Μαρτίου
11:30 Ομάδας Ουπς, Τερατομπερδέματα, Εργαστήριο Κατασκευής Μαριονέτας (ηλικίες4+)
12:00 Θέατρο Baruti, Στιγμές Αγάπης
12:30 Κουκλοθέατρο Χαρχούτ, Το βραχογιγαντάκι που τραγουδούσε στις ανεμώνες
17:00 Ομάδα Τα πάντα Φι, Γαϊγλάρος
19:00 Θέατρο Σκιών ΝΑΜΑΣΤΕ, Ο Καραγκιόζης και το μαγεμένο δεντρί

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Νέας Σμύρνης
τηλ.210 9310408 και 2132025922 & 924
Email: [email protected]

Πλούσιο αφιέρωμα για τα 95 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης!

Θα ξεκινήσει στις 6 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιουνίου - Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει εκθέσεις, διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ, ξεναγήσεις, όλα με αφετηρία τη Σμύρνη

Πολιτιστική Άνοιξη έρχεται στη Νέα Σμύρνη με ένα μεγάλο αφιέρωμα που ετοιμάζει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου, με αφορμή τη συμπλήρωση 95 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 6 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει εκθέσεις, διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ, ξεναγήσεις, όλα με σημείο εκκίνησης τη Σμύρνη και τις αλησμόνητες πατρίδες.
Το Αφιέρωμα πραγματοποιείται στο Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης και στον πολυχώρο «Γαλαξίας», με ελεύθερη είσοδο. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης, διευθυντής του Ψηφιακού Μουσείου, κ. Βαγγέλης Χατζατουριάν,  «φέτος αποφασίσαμε να τιμήσουμε τα 95 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης, καθώς θεωρούμε ότι οι καιροί και οι συγκυρίες σχεδόν το απαιτούν. Η μνήμη πρέπει να παραμένει  πάντοτε ζωηρή, ειδικά σε περιόδους τόσο δύσκολες για την ελληνική κοινωνία και δεδομένης της παγκόσμιας συγκυρίας».
 
Ειδικότερα στο Ψηφιακό Μουσείο, παράλληλα με τη μόνιμη έκθεση,  εικόνες, ήχοι και κείμενα στοχεύουν να φέρουν κοντά στο κοινό θησαυρούς των αρχείων και των ιδιωτικών συλλογών του Μουσείου που αποκαλύπτουν την ιστορία τους. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν σχεδιαστεί  εκθέσεις, ομιλίες, θεατρικά δρώμενα, αλλά και ξεναγήσεις μέσα στο Μουσείο, αλλά και στην πόλη της Νέας Σμύρνης. Κάθε βδομάδα θα οργανώνεται ένα «ταξίδι» στη Νέα Σμύρνη του περασμένου αιώνα με οδηγό χάρτες, σχέδια, φωτογραφίες και ιστορίες που σημάδεψαν τη ζωή της πόλης. Οι πλατείες, τα μνημεία, τα κτήρια, οι μνήμες αναδεικνύονται στα μάτια των πολιτών σε μια σειρά από επισκέψεις και περιπάτους.
 
Το μουσικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει σημαντικά ονόματα, όπως ο Πασχάλης Τόνιος, η Αρετή Κετιμέ, ο Κωστής Χρήστου, η Ερωφίλη, ο Στέφανος Δεκεριάν, η Ευδοκία Χατζηιωάννου που θα ερμηνεύσουν σμυρναίικα τραγούδια μεγάλων συνθετών, όπως οι Παντελίδης, Τούντας, Παπάζογλου, Περιστέρης,  Δραγάτσης.
 

Οι κινηματογραφικές προβολές

 
Στο πλαίσιο των προβολών που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου  θα προβληθεί  το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «aPolis»  της Κατερίνας Τζόβα (24/3), αλλά και παλαιότερες ταινίες, όπως το «Ρεμπέτικο»  του Κώστα Φέρρη (23/3) και το «Τραγωδία του Αιγαίου» (27/4) που γυρίστηκε το 1961 από το Βασίλη Μάρο.
Στο πλαίσιο του Αφιερώματος ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης θα προβάλει  το «1922» του Νίκου Κούνδουρου (6/4), αποτίοντας φόρο τιμής στο μεγάλο σκηνοθέτη που έφυγε πρόσφατα.
Θα προβληθούν επίσης δυο πολύ καλά ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού , το «Σμύρνη: η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης  1900-1922» (8&28/4) στο οποίο ιστορικοί από την Ευρώπη και την Αμερική  μιλούν για τη μεγάλη Καταστροφή  στα παράλια της Μικράς Ασίας και το «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου»  (19/4-27/5) που εξιστορεί τα γεγονότα μετά την Καταστροφή, επικεντρώνοντας στους  Διωγμούς και στις ανταλλαγές των πληθυσμών και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Θα προβληθεί επίσης το «Μου λένε να μην σ’αγαπώ» (31/3),  ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία και την εξέλιξη του σμυρναίικου τραγουδιού από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη ως την Ελλάδα, με μαρτυρίες  μουσικών Ελλήνων, Τούρκων και Εβραίων, καθώς και αναμνήσεις προσφύγων που συνθέτουν την εικόνα της μουσικής και των ανθρώπων. 
 
Το θεατρικό πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικές θεατρικές παραστάσεις. Ξεχωρίζουν η «Αγγέλα Παπάζογλου» (27/3), ένας καθηλωτικός μονόλογος με την Άννα Βαγενά που αφηγείται η ίδια την ιστορία ως σύζυγος του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου. Ο λόγος της σπουδαίας Μικρασιάτισσας φαντάζει πιο επίκαιρος από ποτέ, ενώ το ίδιο ισχύει και για την παράσταση «Λωξάντρα» (3/4), επίσης με  την Αννα Βαγενά, ένα νοσταλγικό ενθύμιο από τη ζωή των Ελλήνων στην Πόλη.
 
Επίσης, το γνωστό «Πιτσιμπούργκο» της Σώτης Τριανταφύλλου (10&12/3), που διαδραματίζεται  στη Χίο του 1913 μέσα από την αλληλογραφία που έχει μια γυναίκα με το σύζυγό της, ξενιτεμένο στο Πίτσμπουργκ της  Αμερικής.  Μέσα από τα γράμματα ξεδιπλώνεται η ζωή στο νησί  αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Φτώχια, πείνα, προσφυγιά, αρρώστιες. Στο πλαίσιο του Αφιερώματος θα συμπεριληφθούν  και άλλες ενδιαφέρουσες παραστάσεις, όπως ο «Δρόμος για το Σπίτι» (21/4)  που έρχεται από την Ιταλία  ειδικά για τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νέας Σμύρνης.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης
210 9310408 και 2132025922 & 924
Email: [email protected]

Share |