Αυτός είναι ο κύριος λόγος που χωρίζουν τα ζευγάρια!

Λέγεται ότι αυτό που τελικά σε κάνει να χωρίσεις από κάποιον είναι ακριβώς αυτό που αρχικά σε είχε γοητεύσει. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό ψυχολογίας και αποκαλύπτει τον νούμερο 1 λόγο που χωρίζουν τα περισσότερα ζευγάρια, αλλάζει κάπως τα δεδομένα.

 

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Social Psychological and Personality Science ερεύνησε το τι κάνει τα ζευγάρια να χωρίσουν.

Η έρευνα έδειξε ότι είναι σύνηθες το διάστημα πριν από την απόφαση του χωρισμού να έχεις αριθμητικά τόσους λόγους να μείνεις όσους και για να φύγεις.

Έτσι, λίγο πριν τελειώσει η σχέση αναδύονται πολλά αντικρουόμενα συναισθήματα και υπάρχουν πολλά πισωγυρίσματα στις αποφάσεις σου αφού η ζυγαριά δεν μπορεί να δώσει απάντηση.

Από τη  μια θέλεις να μείνεις για τη συναισθηματική ασφάλεια και για οικονομικούς λόγους
και από την άλλη θέλεις να φύγεις για λόγους ασυμφωνίας, τσακωμών ή απιστίας.

Γενικά, οι άνθρωποι χωρίζουν όταν πέφτει το επίπεδο ικανοποίησης που αντλούν από τη σχέση και όταν μειώνεται ο βαθμός αφοσίωσης. Και πώς μείωνεται  το επίπεδο ικανοποίησης; Ανάμεσα σε άλλα και με την ελλιπή επικοινωνία όπως και με την αθέτηση υπόσχεσης πίστης, δηλαδή με την απιστία…

Τελικά όμως, ο λόγος που φέρνει τον χωρισμό στα περισσότερα ζευγάρια είναι το άγχος που προκαλεί το ερώτημα αν ο άλλος θα εξακολουθήσει να είναι αφοσιωμένος στον σύντροφο του ή όχι.
Αυτός ο λόγος φαίνεται να είναι η σπίθα που πυροδοτεί την απόφαση μαζί με το φόβο ότι σύντομα ο άλλος θα προλάβει να αποδεσμευτεί από εσένα πρώτος.

Υπάρχουν πάντως σημαντικές διαφορές στους λόγους για τους οποίους δεν χωρίζουν οι παντρεμένοι σε σχέση με τους ανύπαντρους:

-Οι παντρεμένοι θέλουν να μείνουν στον γάμο τους γιατί αισθάνονται ευθύνη για τη σχέση τους και για ό,τι έχουν δημιουργήσει με το ταίρι τους, και επιπλέον η σταθερότητα και η ασφάλεια που βιώνουν μέσα στον γάμο τελικά τους ευχαριστούν.

-Τα ζευγάρια που βγαίνουν ραντεβού, έχουν ενδοιασμούς στο να χωρίσουν γιατί σκέφτονται την όποια διασκεδαστική προσωπικότητα έχει ο σύντροφός τους και το πόσο κοντά συναισθηματικά έχουν έρθει.

Πάντως, αν και το άγχος της αφοσίωσης είναι αυτό που πυροδοτεί πολλούς χωρισμούς, το σίγουρο είναι ότι ο καθένας χωρίζει για τους δικούς του προσωπικούς και κάπως πιο περίπλοκους λόγους.

Πηγή: anewlife.gr

Share |