Αυξάνονται ξανά οι ροές προσφύγων-νέες απειλές από την Αγκυρα

Ενα χρόνο μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, το κλείσιμο του Βαλκανικού διαδρόμου κια τον εγκλωβισμό περίπου 60 χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, πολλά έχουν αλλάξει. Η Τουρκία επιλέγοντας τον δρόμο της μετωπικής σύγκρουσης με την Ευρώπη απειλεί να ακυρώσει την συμφωνία πυροδοτώντας ένα νέο ανεξέλγκτο κύμα ροών προς την Ελλάδα και την Ιταλία. Ροές που ούτως ή άλλως εμφανίζουν αυξητικές τάσεις καθώς ανοίγει ο καιρός.

Αφίξεις στο Αιγαίο 

Τρία περιστατικά αφίξεων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, ανεβάζουν σε 566 τους πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στο βόρειο Αιγαίο από την περασμένη Πέμπτη ως σήμερα Δευτέρα το πρωί. Πρόκειται για αριθμό πολλαπλάσιο εκείνου των αφίξεων όλο τον υπόλοιπο Μάρτιο και όσο αυτός ολόκληρου του Φεβρουαρίου. Το τελευταίο τετραήμερο στη Λέσβο έφτασαν 195 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 341 και στη Σάμο 30.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, συνολικά στα νησιά σε καταυλισμούς και άλλες δομές σήμερα βρίσκονται 8.759 άτομα. Από αυτά 3.485 στη Λέσβο, 3.541 στη Χίο και 1.733 στη Σάμο. Οι αφίξεις των τελευταίων ημερών επέστρεψαν τους αριθμούς των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου στα δεδομένα του τέλους του περασμένου Φεβρουαρίου.

Στελέχη των διωκτικών αρχών μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσαν πως μελετούν την αυξημένη κινητικότητα των τελευταίων ημερών και την αποδίδουν αρχικά στην καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών αλλά και στην απόσυρση από την περιοχή πλοίων των στόλων της Ελλάδας και της Τουρκίας που το Μάρτιο λόγω έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έπλεαν στην περιοχή.

Τουρκικά στοιχεία

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της τουρκικής ακτοφυλακής που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της εν λόγω υπηρεσίας, στη διάρκεια του μήνα Μαρτίου υπήρξαν επεμβάσεις της σε 19 περιστατικά και στην επιστροφή στις Τουρκία 759 ατόμων που επιχειρούσαν να περάσουν στα νησιά. Από αυτά τα περιστατικά τα τέσσερα αφορούν το τετραήμερο από το πρωί τη Πέμπτης μέχρι και σήμερα. Στη διάρκειά τους συνελήφθησαν 148 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων.

Η Τουρκία απειλεί με ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό

Ενας χρόνος πέρασε από τότε που η γερμανίδα καγκελάριος και ο τότε τούρκος πρωθυπουργός κατέληξαν σε συμφωνία για το προσφυγικό ζήτημα. Έκτοτε όμως έχουν αλλάξει πολλά στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Η συμφωνία που επετεύχθη στις 18 Μαρτίου του 2016 στις Βρυξέλλες έμοιαζε σχεδόν ιδανική για την Ανγκελα  Μέρκελ.  Δημιουργοί της συγκεκριμένης συμφωνίας υπήρξαν η γερμανίδα καγκελάριος και ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Δύο μήνες αργότερα ο τούρκος πολιτικός αναγκάστηκε να παραιτηθεί. 

Λίγο μετά την παραίτηση Νταβούτογλου, ο πρόεδρος Ερντογάν άρχισε να αμφισβητεί τη συμφωνία. Το βασικό σημείο διαφωνίας είναι το θέμα της βίζας που συνοδεύεται από 72 δεσμεύσεις. Η Τουρκία έχει τηρήσει τις περισσότερες, ανθίσταται όμως σθεναρά σε μια: την τροποποίηση του νόμου κατά της τρομοκρατίας

Η νέα κρίση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό δεν ευνοεί τις διαφορές στο θέμα της βίζας. Αντιθέτως η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αξιολογήσει εκ νέου τη συμφωνία με την ΕΕ.

Την αλλαγή στάσης της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με την Ε.Ε. για το προσφυγικό προαναγγέλλει με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ. «Δεν βλέπω τον λόγο τήρησης της συμφωνίας από την πλευρά της Τουρκίας. Έχει έρθει η στιγμή για την επανεξέτασή της», είπε χαρακτηριστικά ο Τσελίκ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού απείλησε την περασμένη εβδομάδα ότι εφόσον δεν τηρεί η ΕΕ τη συμφωνία για το προσφυγικό η χώρα του ενδέχεται να αφήσει 15.000 ανθρώπους να φύγουν για την Ευρώπη. Μετά τις αντιδράσεις ο ίδιος προσπάθησε να ανασκευάσει λέγοντας ότι δεν εννοεί πρόσφυγες αλλά μετανάστες. «Εμείς τηρήσαμε τη συμφωνία αλλά η Ευρώπη δεν τήρησε ούτε ένα άρθρο. Δεν έχουν την πρόθεση να το κάνουν γιατί το μόνο που κάνουν είναι να υπολογίζουν τα νούμερα μέρα και νύχτα» κατέληξε ο Σοϊλού.

Οι ροές από τη Λιβύη και η μυστική συμφωνία της Ιταλίας 

Στην Ιταλία η ακτοφυλακή και το λιμενικό καθημερινά διασώζουν εκατοντάδες ανθρώπους που προσπαθούν από τη Λιβύη να φτάσουν στις ιταλικές ακτές. Καθώς ο καιρός ανοίγει... το πέρασμα γίνεται πιο εύκολο με τους δουλεμπόρους να είναι έτοιμοι να στείλουν στην Ευρώπη χιλιάδες ανθρώπους. Η Ιταλία σύμφωνα με την Corriere  έχει καταλήξει σε μυστική συμφωνία με τη Λιβύη που προβλέπει την αποστολή βοήθειας με αντάλλαγμα μέτρα για να σταματήσουν οι ροές. Το πρώτο δίμηνο του 2017 οι ροες προς την Ιταλία αυξήθηκαν κατά 36% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Share |